Država isplaćuje dug reciklerima za otpad iz 2015.godine

J.P.

Ministarstvo životne sredine isplatiće do kraja godine dug reciklerima u iznosu od 450 miliona dinara za prerađeni otpad iz 2015. godine. Srbija ima dovoljno reciklažnih kapaciteta da bude centar reciklažne industrije u regionu. Ono što je važno je da se omogući stabilan izvor finansiranja i poveća naplata po principu „zagađivač plaća“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je juče ugovore sa predstavnicima reciklažne industrije, na osnovu čega će ovom sektoru do kraja godine biti isplaćena podsticajna sredstva. Time je ispunjena najava ministra Trivana data na sastanku sa reciklerima održanom početkom ovog meseca, da će im biti isplaćena zaostala sredstva, i time podržana stabilnost njihovog poslovanja.

Na sastanku sa predstavnicima reciklažne industrije ministar Trivan je istakao da su oni značajan partner u naporima da se u Srbiji razvije cirkularna ekonomija, odnosno da se održivim upravljanjem otpadom ojača zelena ekonomija i ukupan privredni rast zemlje.

„Želim da mi pomognete da očistimo Srbiju. U tim poslovima za nas je izuzetno značajan vaš rad, i zato vam stojimo na raspolaganju, da nam ukažete na problem sa kojima se susrećete i da pomognemo u njihovom rešavanju“ rekao je ministar Trivan navodeći da je Ministarstvo izrazilo punu spremnost za saradnju sa reciklerima, ali da zauzvrat očekuje jednaku korektnost i otvorenost. „Samo dvosmerna ulica je dobra ulica“, istakao je.

Na osnovu naknadne isplate zaostalih podsticajnih sredstava, odnosno Javnog konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za 2015. godinu, reciklerima će biti isplaćeno više od 450 miliona dinara. Dodela podsticajnih sredstava od vitalnog je značaja za zaštitu životne sredine jer podstiče pravilno zbrinjavanje posebnih tokova otpada, ali ujedno doprinosi stabilnijem poslovanju i očuvanju radnih mesta u reciklažnoj industriji.

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine nastaviće sa unapređivanjem saradnje i podsticanjem rada preduzeća u reciklažnoj industriji, kako bi uspostavili sistem održivog upravljanja posebnim tokovima otpada“, zaključio je ministar Goran Trivan u susretu sa reciklerima.

Nikola Egić iz Udruženja reciklera Srbije istakao je da je „ovo značajan pomak u odnosu prema nama, ali i signal reciklažnoj industriji da imaju partnera i sagovornika u ministru Trivanu i Ministarstvu koje vodi. Na ovaj način uspećemo finansijski da zatvorimo ovu kalendarsku godinu i započnemo predviđanje sledeće. Nakon ovog dana vidimo mogućnost razvoja, stvaranje zelenih radnih mesta i zapošljavanju 100 novih radnika već u februaru sledeće godine“.

Egić je dodao da su operateri preradili ukupno prošle godine više od 60 miliona kilograma opasnog otpada, ali da je to daleko ispod kapaciteta kojima raspolažu.

„Srbija ima dovoljno reciklažnih kapaciteta da bude centar reciklažne industrije u regionu. Ono što je važno je da se omogući stabilan izvor finansiranja i poveća naplata po principu „zagađivač plaća“, kako bi se i brže punio Zeleni fond i omogućilo predvidljivo finansiranje za sve učesnike u ovoj grani“, rekao je Egić.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije ove godine je od te takse prikupljeno oko 10 milijardi dinara, što je 20% više u odnosu na prethodnu godinu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...