Smeće iz Rima recikliraće se u Austriji

Rimske vlasti zatražile su od Austrije da im pomogne u krizi sa rešavanjem problema komunalnog otpada i preuzme deo smeća iz tog grada. Austrija već godinama uvozi smeće sa Sicilije i iz Napulja, a uskoro bi do te zemlje mogao da ide i voz sa otpadom iz Rima. Godišnje u Austriju iz inostranstva stiže 200.000 tona otpada na preradu, najviše iz Italije.

Portparolka austrijskog ministra poljoprivrede i zaštite prirodne sredine Andrea Ruprehtera (Andrä Rupprechter) rekla je nedavno za Tiroler Tagescajtung (Tiroler Tageszeitung) da su dobili zahtev iz Rima da im pomogne u da reše problema komunalnog otpada i preuzmu deo smeća iz tog grada.

"Radi se o 70.000 tona komunalnog otpada za postrojenja za termalnu reciklažu u Austriji. Trenutno razmatramo zahtev sa tehničke i zakonske strane", kazala je portparolka ministarstva Magdalena Rajšer-Veber (Rauscher-Weber).

U Austriju se svake godine iz inostranstava transportuje 200.000 tona otpada od čega 160.000 iz Italije.

Austrijske vlasti kažu da će razmotriti da li imaju kapacitete da preuzmu i dodatni otpad iz Rima. Ukoliko plan dobije zeleno svetlo, komunalni otpad će biti prevezen vozom u Austriju kroz severnu Italiju i Tirol.

Italijani, takođe, planiraju da transportuju 50.000 tona otpada u Nemačku preko Austrije, preneo je sajt thelocal.it.

Inače, rimske ulice, pa i one oko spomenika kulture, po kojima je grad poznat, često su pune smeća i taj problem je pojačan nakon nedavnog štrajka đubretara.

Jedno od predizbornih obećanja nove gradonačelnice Rima Virdžinije Rađi (Virginia Raggi), uz smanjenje velikog duga grada, bilo je i da će rešiti situaciju sa otpadom.

Njena strategija za problem komunalnog otpada uključuje planove za bolje prikupljanje i reciklažu, kao i uklanjanje i sprečavanje nastajanja divljih deponija.

Gradonačelnica je nedavno saopštila i da bi za čišćenje grada od smeća mogli da budu angažovani zatvorenici.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...