Dubai: iranska džamija i šarm arapskih trgovaca (5)

Danijela Ćirović

Autentičnu tradiciju i kulturno nasleđe pronaći ćete u parku Bastakije, Muzeju Dubai, Starom suku. Široke rešetkaste kule na kućama nekada su služile za rashlađivanje i kroz njih se probijao prijatni vetrić. Videćete i malu izložbu kafe. U glavnom muzeju dočekaće vas skeleti od pre 3.000 godina pre nove ere, ali i lutke u prirodnoj veličini koje dočaravaju atmosferu nekadašnjeg Dubaija. Ako samo malo zađete u okolne ulice, ukazaće se i šiitski hram živih boja, te pijaca koja obiluje tipičnom odećom, haljinama, maramama
(foto, Ulaz u muzej smešten u tvrđavi Al Fahidi)

Iz „big basa“ vide se dve-tri kupole džamija, od kojih se jedna ističe plavo-zelenim ornamentima, a vodič vam tek naznači da se „iza zgrada sa vaše desne strane“ nalaze najveća džamija u Dubiju, te iranska šiitska, kao i indijska, ali se autobus tu maltene ne zaustavlja. A vama je oko otišlo baš na one šarene ornamente koji se moraju videti izbliza. U okolini je, rekoše, i jedini Muzej Dubaija, kao i stara rezidencija nekadašnjeg šeika u koju može da se uđe, te staro arapsko selo na otvorenom...

Dvoriste-Muzeja-Dubai

Dvorište Muzeja Dubai uz stare drvene čamce

Rešetkaste kule u Bastakiji

Ako vam se ne da da se ponovo truckate autobusom kojem treba puno vremena da kroz gradske gužve stigne do Deire i Bur Dubaija, metro je pravo rešenje. Izađete na stanici Al Fahidi – uz nezaobilaznu vodu, maramice, naočare – i posle pet minuta pešačenja, eto vas u parku Bastakije. Replika tipičnih niskih građevina sa širokim rešetkastim kulama kroz koje je pirkao vetar i rashlađivao dvorišta kuća, uskih ulica, prodavnica starih zanata u tradicionalnom okruženju, zatim kaligrafska radnja, mali Muzej kafe, velika bela džamija, hotel u prepoznatljivom starom stilu... Naići ćete i na ograđeno parče zida, kažu, to su ostaci onog autentičnog s kraja 19. veka koji je opasavao ovaj deo grada.

Bastakija-prolaz-do-dzamije

Bastakija, uski prolaz do džamije

Bastakija je dobila ime po iranskoj oblasti Bastak, odakle su na samom početku 20. veka tamošnji stanovnici ohrabrivani raznoraznim, te i poreskim, povlasticama a kako bi se nastanili ovde. Posle zanimljive šetnje, iako vrelina izbija i odozdo i odozgo, osvežite se uz kafu u jednom od klimatizovanih kafića uz sav šarm arapskog enterijera.

Resetkaste-kule-rashladjivale-dvorista

Rešetkaste kule koje su rashlađivale dvorišta

Nedaleko odatle (iako to već deluje prilično udaljeno, s obzirom na eventualne kratke udisaje koje ste u stanju da učinite), nalazi se i muzej koji su vam preporučili. Kažu, smešten je u tvrđavi Al Fahidi iz 1787. godine i tu ćete videti sve što treba o istoriji i nasleđu Dubaija. Tek da pomenemo da su se oni koji godinama žive u Dubaiju a nisu Emiraćani, samo nasmejali na činjenicu da u ovom gradu nešto datira iz 18. veka: „Pa država ima tek 41 godinu, sve što vidite je skorijeg datuma, pola grada nije postojalo pre samo 10 godina. Nekada je tu sigurno bila neka već građevina, ali teško da je opstala...“

Dzamija-nedaleko-od-Starog-suka

Džamija nedaleko od Starog suka

U muzeju skeleti i lutke

Al Fahidi tvrđava jeste postojala na ovom mestu, bila je rezidencija tadašnjeg vladara i bastion odbrane nedaleko od ulaza u Zaliv, a 1970. je renovirana i pretvorena u muzej. Na ulazu nas je dočekala replika nekadašnjeg drvenog čamca kojim se išlo u ribolov i lov na bisere, a onda smo se jedva izvukli iz grupe japanskih turista koji su se pomerali za po metar u tesno zbijenoj skupini iz koje su blicevi vrcali na sve strane. U dvorištu muzeja postavljene su kopije nekadašnjih arapskih kuća, pokrivene trskom uz ognjište, eventualno krevet ili jastuk na podu.

S vrata muzeja vodi vas spiralna staza koja se spušta ispod zemlje a dole je priređen ugođaj zabavnog parka. U jednoj prostoriji ćete videti postere Dubaija iz tridesetih, četrdesetih, pedesetih godina 20. veka, kao i video snimke nekadašnjeg lova na bisere, u drugoj repliku čamca ili opreme za trgovinu biserima, u trećoj nešto informacija o prirodi – životinjskom svetu, palmama i urmama. Dok prolazite kroz uski hodnik u polumraku, primetite da zapravo gacate po pesku a da se sa obe strane nalaze replike starih zanatskih radnji sa sve lutkama u prirodnoj veličini. Grupi dece se ovaj deo posebno dopao a nas je privukao skelet muškarca i žene iz trećeg milenijuma pre nove ere, koji je iskopan u Džumeiri i, kažu, pronađen upravo tako, u zagrljaju.

Na izlazu skrenete još u jednu postoriju, gde su tek okačena platna sa objašnjenjem kako su beduini gledali na zvezde, sunce, mesec, te se prema njima orijentisali... Za muzej vam neće trebati više od pola sata. Osim ako povedete decu.

Lutke-atmosfera-suka-iz-1950

Lutke koje dočaravaju atmosferu suka iz 1950-ih

Stari suk i plavo-zelena džamija

Fino ste se rashladili, bar za to kratko vreme, pa se može dalje, u šetnju po vrelini i vlagi. Odmah pored muzeja pruža se dugačka džamija, ona najprostranija u Dubaiju koju su pominjali, sa sijaset malih kupola i visokim minaretom, okeraste boje. Zađete u sporedne ulice, ne biste li našli onaj iranski hram, i već ste ušli u Stari suk, pravu malu arapsku pijacu, gde vas prodavci presreću uz osmeh i pozive na čaj. Jedan deo je natkriven gredama, dok drugi čine tek kratke uske ulice sa svim mogućim bojama haljina, šalova, stolnjaka, zavesa koji lelujaju ispred izloga. Prodavac vam šarmantno prebaci šal preko ramena, pa morate da se zaustavite da biste mu ga vratili, a onda kreće pijačno ćaskanje – „samo gledam, hvala“, „dobro došli, uđite, evo pogledajte šta imamo unutra“, „ne hvala, možda drugi put“, „ne morate ništa da kupite, dopustite da se pohvalim maramama, boje su kao za vas...“.

Stari-suk-sa-tekstilnom-robom

Stari suk sa prevashodno tekstilnom robom

A onda se iza ćoška ukaže velika građevina, sva u plavo-zelenim pločicama, sa tipičnim šarama u obliku cveća i listova, velikom kupolom istih boja. Dominira među okolnim žućkastim i sivim zgradama, okružena automobilima, gradilištem, džakovima. Eto i iranske džamije. Tačno preko puta vire i oble kupole još jednog muslimanskog hrama, okerastog, ali šarmantnijeg od većine koje ste dotad u Dubaiju videli.

Umoriste foto-aparat dok se radnici i prolaznici smeškaju – opet ste izgleda zašli u uličice kojima turisti, po ovoj vrućini, retko kroče.

ornamenti-u-boji-na-iranskoj-dzamiji

Tipični ornamenti u boji na iranskoj džamiji

Taksi stanica drvenih brodića

Proverimo satnicu „big basa“, trebalo bi da staje za koji minut ispred ulaza u Stari suk. Planiramo da siđemo posle petnaestak minuta vožnje, kako bismo otišli između ostalog i do Starog sela što i nije tako daleko, ali je klima uređaj u autobusu ovog momenta znatno primamljiviji od dalje šetnje. Uskočimo u autobus, onako zajapureni i mokrih košulja, vodič nas podseti da se nalazimo na stanici drvenih brodića koji taksiraju preko malog zaliva, te da uz kartu „big basa“ može da se pređe na drugu obalu.

Ali, to ostavljamo za drugi put, jer planiramo i krsterenje kroz taj zaliv oko kojeg je prvobitno i nastalo naselje.

 

SUTRA: Krstarenje Krikom na drvenom brodu (6)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...