Dubai: a u pustinji akvarijum i skijalište (2)

D. Ćirović

Prvo što će vam preporučiti da vidite jesu šoping centri. Koliko god se isprva možda mrštili na ono što imate i kod kuće a došli ste da vidite nešto egzotično na Arabljanskom poluostrvu, treba imati u vidu da je Dubai od šoping centara napravio prave male gradove, u kojima se ne samo kupuje, već šeta, jede, provodi vreme, naročito kad je napolju 45 stepeni. Pored toga, svaki od tih „gradova“ ima nešto što ćete videti samo ovde, pa ćete u jednom naći klizalište i plivaćete s ajkulama, u drugom ski stazu sa temperaturom od tri stepena ispod nule, u trećem možete da „skačete“ iz aviona, i to sve pored modnih avenija i šljaštećih robnih marki. U nekolicini manjih centara pronaći ćete i tipični arapski šarm, te se i podsetiti da ste zapravo – u arapskoj zemlji
(Tržni centar Vafi)

Koga god da pitate šta da obiđete u Dubiju, prvo što će svakako pomenuti jesu šoping centri. Pomislite da vam to i nije tako zanimljivo, to imate i kod kuće, pa odakle god da dolazite. Ako ste namereni da ponešto i pazarite po povoljnijim cenama, ipak očekujete da ono malo vremena koje vam ostane provedete obilazeći pokoju znamenitost i ležeći na plaži. No, setićete se – plažu smo već precrtali ako dolazite tokom letnjih meseci, dok će vam za znamenitosti trebati više mašte i volje nego što ste očekivali, ali o tome nekom sledećom prilikom... U svakom slučaju, iako ste se na pomen tržnih centara možda u prvom momentu namrštili, treba imati u vidu da je Dubai od njih napravio prave male gradove, te da takva „šoping iskustva“, kako Emiraćani vole da se pohvale, teško da možete imati još negde u svetu.

Akvarijum-Dubai-mola

Akvarijum usred Dubai mola

Plivanje sa ajkulama pored „modne avenije“

Tolika koncentracija šoping centara u gradu koji se proteže nekoliko desetina kilometara duž obale i broji oko dva miliona stanovnika, više je nego zapanjujuća. Arapi iz okolnih zemalja dolaze vikendom u kupovinu, slivaju se kupci sa svih strana sveta, kako oni srednje klase, tako i dubljih džepova, a Dubai se pobrinuo da ima svega i za sve. Tokom letnjih meseci se u šoping centrima i šeta, kao da ste u Knez Mihajlovoj, prolazite pored raznoraznih radnji, na „ulici“ gungula, mešavina stranih jezika, sednete na piće ili ručak, odete u bioskop, platite račune i usput, naravno, ponešto i pazarite. Pored toga, upravo se na „trgovima“ ovih malih gradova održavaju između ostalih i plesni performansi, organizuju se zabavne aktivnosti za decu. Ali, u njima ćete naći i ono što možda niste očekivali.

Pogled-na-Burdz-al-Arab

Pogled na prepoznatljivi Burdž al Arab

Jedan od najvećih šoping centara u svetu nalazi se upravo ovde, Tržni centar Dubai, poznatiji u engleskom prevodu kao „Dubai mol“, kako ga i Arapi zovu. Ima više od 1.200 prodavnica, nazivi velikih robnih marki šljašte sa svih strana, takozvanu „modnu aveniju“, sijaset kafića i restorana svih mogućih kuhinja sveta, poseban deo za trgovinu zlatom i oko 220 juvelirnica, luksuzan hotel, bioskop sa ogromnim platnom... Decu će obradovati i zabavni park „SEGA Republika“, kao i „KidZania“, u kojem mogu da budu policajci ili vatrogasci i koji ima i sopstvenu valutu koju deca mogu da koriste. Ovde se nalazi i prostor za klizanje, veličine olimpijskog klizališta, na „trgu“ između brojnih kafića i restorana, ali i ogroman akvarijum, podvodni zoološki vrt, više od 33.000 tropskih riba. Čitav kompleks, iako u samom centru šopinga, nudi i mogućnost ronjenja sa ajkulama i ražama.

„Njegova lokacija je možda neuobičajena – usred ’Dubai mola’, ali to vam je Dubai“, reći će vam ponosno jedan od vodiča.

Ski-staza-u-Molu-Emirata

Ski staza u Molu Emirata

Ski staza i skok iz aviona usred „mola“..

Posetiocima se savetuje da koriste interaktivne ili odštampane mape kako bi se snašli u ovom „gradu“ kupovine, ali i vode i leda. No, nije samo „Dubai mol“ poznat po „rashlađivanju“ uz zimske i vodene zabave. Još jedno veliko „šoping iskustvo“ nalazi se u „Molu Emirata“. Ni manje ni više nego skijalište usred šoping centra, u kojem se temperatura kreće oko minus tri stepena, za razliku od onih 45 napolju, u plusu. Uz plaćenu ulaznicu dobijete jaknu ili skafander i obavezne čizme, a u zavisnosti od afiniteta, možete da se skijate, sankate, odete na bob-stazu. Slučajno ili ne, tek u momentu kada je reporter Balkanmagazina začuđeno gledao kako Arapkinje u perjanim jaknama preko crnih abaja proklizavaju po snegu dok vode decu na sankanje, pored ogromnog stakla kojim je skijalište odvojeno od ostatka „šoping iskustva“, pozirali su za fotografisanje uglavnom oni koji, reklo bi se, dolaze iz toplijih krajeva, te im je sneg čista egzotika. Mi smo, ipak, radije otišli na kafu.

Hol-trznog-centra-Ibn-Batuti

Hol tržnog centra posvećenog Ibn Batuti

Ni drugi šoping centri ne zaostaju, te se u „Tajms skver centru“ može naći takozvana ledena dvorana i prostor za planinarenje, u „Mirdif siti centru“ moći ćete da uživate u „Aj flaj“ iskustvu sa vertikalnim tunelima koji simuliraju vetar i bestežinsko stanje, odnosno – skok iz aviona. Šoping centar „Vadi“ napravljen je po ugledu na egipatske hramove i obiluje replikama stubova i hijeroglifa, „Deira siti centar“ još jedan je od prestižnih, modernih „molova“. „Ibn Batuta“ dobio je ime po poznatom marokanskom učenjaku iz 14. veka koji je za 29 godina proputovao svet od Mozambika do španske Granade, te od Kaira do Kine. Ovaj šoping „mol“ izdeljen je u sekcije poput iranske, kineske, indijske, andaluzijske, te je i svaki taj deo ukrašen tipičnim ornamentima, lampama, lusterima, fontanama.

Mali-trzni-centar-Khan-Murdzan

Mali tržni centar Khan Murdžan

..Ali i moderan arapski suk

Pored šljaštećih „najvećih“, „najskupljih“ šoping centara (uz napomenu da ih ima još i da nismo sve stigli da pomenemo), ima i onih koji su možda manje luksuzni, ali su građeni u duhu mesta na kojem se nalaze, kakav je uostalom i pomenuti „Ibn Batuta“. Posebno šarmantan je „Suk madinat Džumeira“, koji podseća na tipičnu arapsku pijacu (suk), sa drvenim svodovima, uskim hodnicima i radnjama orijentalnih zanata. Izlazi na mali „zaliv“, kojim se možete provozati u drvenom brodiću i s kojeg puca pogled na prepoznatljivi hotel „Burdž al Arab“. Drugi, „Suk al Bahar“, spojen je drvenim mostom sa „Dubai molom“, koji prelazi preko malog veštačkog jezera. Preko puta imitacije egipatske piramide u „Vafiju“ ulazi se u simpatičan „Khan Murdžan“, koji u centru ima restoran na otvorenom oko koga se nižu spratovi sa prodavnicama „Marokanskog kvarta“, „Turskog“, „Sirijskog“, sa tipičnim odevnim i predmetima za kuću uz sav šarm arapskih rukotvorina.

No, nije Dubai samo to, iako se kao takav najviše promoviše – bogat, glamurozan, uz luksuzne hotele, svetski poznate restorane i skupe automobile. Za one kojima oko trepće još za nečim više, možda egzotičnijim, autentičnijim, ako se uzme u obzir da se zemlja ipak nalazi na obodu Arabljanskog poluostrva, pravo mesto su sukovi u starijem delu grada, gde vas konačno dočeka i nezaobilazno cenkanje. Onda se podsetite da, iako se na ulici isključivo govori engleski i iako vas u svim mogućim radnjama, salonima, agencijama, gotovo svim kafićima poslužuju najčešće Filipinci, ipak ste u arapskoj zemlji. Jeste da Emiraćana ima manje od 20 odsto i da su nazivi ulica, metro stanica ispisani i na arapskom alfabetu, zbog tolike koncentracije stranaca, kako Azijata, tako i Evropljana, ponekad ipak zaboravite gde ste došli.

sarmantni-Suk-madinat-Dzumeira

Šarmantni Suk madinat Džumeira

Tradicionalni kolači, na engleskom

Plastičan primer: uđete u tipičnu prodavnicu arapskih kolača usred dela grada koji se zove Dubai Marina. Kažete prodavcu iza vitrine koje biste kolače, on na njih pokaže prstom i na lošem engleskom pita: „Ove?“ Potvrdite vi, pa se zanesete i pitate da vam objasni razliku između tih i onih pored, koji takođe izgledaju sveže i ukusno. Prodavac vas upitno pogleda, smrznutog osmeha. Namešite se vi, pokušate iz malog mozga da izvučete pokoju reč na arapskom, ne biste li sročili isto pitanje. A on vas i dalje pomno gleda i posle kraće pauze ponovo upre prstom u one prve kolače i na engleskom kaže: „Ove?“ Odneo vrag šalu, nije čovek kriv što engleski govori loše a arapski nikako, ipak je Filipinac - maternji mu nije ni jedan ni drugi. A to što prodaje tradicionalne arapske kolače... E pa, to vam je Dubai!

SUTRA: Najviši toranj na svetu ne staje u objektiv (3)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...