Guča "pukla ko bubanj"

Dragoljub Petrovic

Balkanmagazin na 54. Dragačevskom saboru trubača
(foto, Otvaranje Sabora u Guči)

“Pukli smo ko bubanj” – žalili su se u subotu trubači na ulicama Guče dok su im razdragani stranci lepili na trube – desetodinarke. Stranci očigledno misle da pesma odsvirana na trubama toliko košta.

guca zezanje

Moglo bi  se reći i da su ugostitelji na 54. Dragačevskom saboru trubača takođe “pukli ko bubanj”. Poluprazne šatre, na gotovo nikada lošije posećenom Saboru. Dovoljno je reći da je glavna zvezda trubačke fešte, Svetlana Ražnatović, pevala u petak uveče pred jedva petnaestak hiljada fanova, iako stadion Fudbalskog kluba Dragačevo može da primi duplo više.

Organizatori su ubeđeni da je razlog slabe posete “trubačkoj republici” loše vreme, kao i ekonomska kriza.  

guca publika

Publika na koncertu Svetlane Ražnatović

“Nemaju ljudi para”, rekao nam je Adam Tadić, direktor Sabora. On dodaje da od 2010. godine, kada je na jubilarnom Pedesetom saboru zabeležena rekordna poseta, drastično pada posećenost  -  upravo kao posledica besparice.

U šatri “Arilje”, u podnožju hotela “Zlatna truba” koji je godinama u stečaju, prvog dana su prodavali svadbarski kupus po 250 dinara, ali je zbog loše posete kupus skočio na 350 dinara, kako bi maker neki ćar izvukli.

Zanimlivo je da paralelno sa Saborom u Guči traje štrajk radnika Livnice “Guča”. Oni već sedam meseci ne primaju platu, proizvodnja je stala, a 450 radnika firme koju je kupio srpski biznismen Miroslav Bogićević strahuje da će ostati bez posla. Oni su štrajkovali i na otvaranju, kao i tokom defilea trubača ulicama Guče.

guca prot radnici

Protest radnika gučanske livnice na otvaranju trubačkog sabora

Ni političari nisu propustili da obiđu Sabor, ali nisu se mnogo osvrtali na besne radnike.

“Drago mi je da 100 godina od Prvog svetskog rata ne sviraju ratne trube, već one koje su znak radosti i života. Neka tako bude u svim delovima sveta”, rekao je po šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je u petak ugostio desetak stranih diplomata u Guči. Dačićevi gosti bili su amabasadori ili predstavnici ambasada Rusije, SAD, Holandije, Slovačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Libana, Konga, Gvineje i Rumunije. Potpredsednik srpske Vlade rekao je da je raznim funkcijama u Guču dovodio glumce, reditelje i političare, pa je sada kao ministar spoljnih poslova želeo da pokaže diplomatama u Srbiji jedan od najvećih srpskih brendova.

“Kada sam u Guču doveo glumca Armanda Asantea on mi je rekao u odeševljenju da bio ovo trebalo da direktno prenosi CNN. Rekao sam mu: nemoj, molim te CNN, dosta smo bili glavna vest na CNN. Videćete ovde dosta običaja, tradicionalnih jela, ali i alkohola, videćete ljude koji igraju i pevaju, možda i psuju, ali sve je to narod. Videćete energiju koja se ovde stvara. Guča je zaista jedan od naših najvećih brendova, možda nije ko “guči”, a možda je i bolja”, našalio se Dačić.

On je dodao da je majstorstvo trubača iz Srbije postalo poznato svuda u svetu upravo zahvalajujući Guči.

guca dacic gosti

Ministar sa gostima u Guči

“Tu dolazi pola miliona ljudi, videćete mnogo gostiju iz inostranstva, pa i stranih zasatava”, rekao je Dačić, koji je sa amabasadorima prošetao ulicama Guče, gde je kupio majicu sa natpisom “Nisam zgodan, al sam neophodan”, obišao Muzej trube i poljoprivredni sajam. Zatim su otišli na večeru u Motel “as”, posle koje su prisustvovali koncertu trubačkog orkestra Dejana Petrovića i Svetlane Ražnatović na stadionu.

guca danijela

Orkestar Danijela, prva trubačka gupa, sa ženom šefom, koja je ušla u finale 

U subotu je u Guču stigao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.   

Sabor je već godinama isti – ali organizatori obećavaju da će sledeći 55 – opet obarati rekorde. I po poseti i po programskim sadržajima.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...