Dačić se uželeo leskovačke mućkalice

Tekst i foto: D. Petrović

Balkanmagazin na 53. Dragačevskom saboru trubača u Guči
(promenada u Guči)

Guča je veliki spektakl i veliki događaj i odavno je jedan od najvećih i najuspešnijih "domaćih brendova", izjavio je sinoć premijer Srbije Ivica Dačić prilikom posete 53. Dragačevskom saboru trubača u Guči. Dačić je ukazao da, bez obzira na ekonomsku krizu i probleme koje Srbija ima godinama, "uvek je nedelju dana bilo odvojeno za tradiciju - srpsku trubu - dobru muziku i dobro druženje".

"Posebno mi je zadovoljstvo što ova manifestacija okuplja veliki broj ljudi i nadam se da će sve proteći u najboljem redu", kazao je Dačić. On je izrazio želju da iz Srbije idu u svet samo lepe slike - kao ovih dana iz Guče, jer je, kako je rekao, "dosta bilo loših priča i ružnih slika iz Srbije". Premijer je posetio šatre Dragačevskog sabora koji je, po navodima organizatora, za pet dana privukao 300.000 ljudi, a po proceni policije 80.000.

guca dacic sin

Premijer Dačić sa sinom Lukom

Gde si care – rekla su dva mladića kada su sinoć ispred spomenika trubaču ugledala srpskog premijera. Potom su dve oskudno odevene klinke, ispod jedne šatre, povikale: “Dođite malo kod nas”. Premijer je rekao: “Rado bih, ali ne daju mi ovi” – misleći na brojno obezbeđenje. Pre toga je novinarima priznao: "Ostao bih ja ovde sedam dana, ali ne daju! Neki će mi zameriti što sam i jedan dan došao".

Vidno raspoložen, Daćić je Guču posetio sa sinom Lukom, rekavši da je “Guča najveći i najznačajniji brend Srbije”. Proverio je kako se pravi svadbarski kupus, kako se peku jagnjići i prasići, a pred roštiljiskim štandom je priznao:

“Od kad nisam jeo dobru leskovačku mućkalicu”. Samo dvojica četnolikih klinaca dobacila su mu: “Uaa, Dačiću, izdajniče Kosova”, i počeli da viču: “Izdaja, izdaja”. Premijer im je prišao, razgovarali su nekoliko  minuta. Na kraju su se rukovali.

guca pet 1 reka

Kamp na obali

Atmosfera u Guči je juče bila zagrejanija nego prethodnih dana – okretali su se prasići i jagnjići, krčkao svadbarski kupus, a saboraši su se oštrili za subotu uveče kada se održava finalno takmičenje najboljih srpskih trubača.

Većina trubačkih orkestara iz Zapadne Srbije bojkotuje Sabor „jer se unapred znaju pobednici". Oni ističu da su se od 11 prijavljenih orkestara, koliko je trebalo da učestvuje na predtakmičnju na Zlatiboru, samo dva pojavila i automatski dobili prolaz u finale, što obesmišljava ovu manifestaciju.

gucca pivo

Ispred njih su prazne pivske flaše ...

Direktor Sabora Adam Tadić kaže da su trubače iznervirala izmenjena pravila takmičenja i da su zbog toga odustali jer su morali da uvežbavaju pesme koje su dobili iz šešira 60 dana pred početak predtakmičenja.
Kako kaže Radiša Vitezović iz Tubića kod Kosjerića, ove godine najveće nagrade dobiće orkestri iz Požege, koji su se pojavili na predtakmičenju na Zlatiboru, jer im je to obećano, a sve ostalo su "priče za malu decu".
"Više od 20 godina sam učestvovao na Saboru, 1993. proglašen za najboljeg mladog trubača i 1999. osvojio Zlatnu trubu a pre mene se u Guči takmičio i moj otac kada se cenio kvalitet muziciranja. Sada Sabor vode korumpirani pojedinci", kaže Vitezović.
On ističe da je Sabor postao „mesto neviđenog muvanja“, a umesto trubača sada su glavne estradne zvezde. Sa druge strane, sigurno je da će od „zapadnjaka“ na večerašnjem finalu učestvovati orkestri Dejana Jevđića iz Požege, Gorana Rankovića iz Guče, kao i orkestar „Zao taro lajt“ iz Požege. Ovaj poslednji orkestar pojačan je ove godine jednim od najtalentovanijih trubača Srbije – Jankom Jovanovićem iz Zemuna – koji je pre dve godine kada je nastupao sa svojim orkestrom - proglašen za Treću trubu Dragačevskog sabora.  

Sinoć je koncert održao Dejan Petrović sa svojim Big bendom, a sem „ćirilice“, svirali su i obrade domaćih i stranih rok standarda. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...