Grčka mora čista i zdrava za kupanje

N. Arvanites

Po kvalitetu morske vode Grčka u vrhu Evrpe
(foto, plaža u Grčkoj)

Grčko more, prema kvalitetu vode sa mikrobiološke strane na osnovu kriterijuma Grčke ali EU, pokazuje se kao veoma dobro i zdravo za kupače i svrstava se među 2-3 najbolja u Evropi...   Milioni stranih i domaćih turista mogu biti bezbedni što se tiče kvaliteta morske vode i ekološke zaštite a to Grčkoj obezbeđuje jednu od liderskih pozicija u Evropi u morskom turizmu.

grci plaza2

Plaže u Grčkoj među najčistijima u Evropi

Završena je i objavljena procena kvaliteta mora za kupanje, sačinjena od strane Posebnog sekreterijata voda, Ministarstva zaštite čovekove sredine, energetike i klimatskih promena.  Grčka pravi analizu morske vode za kupanje i statistički ih obrađuje za period 2009-2012. godina.

Praćeno je 2.155 tačaka na obalama od čega je 2.149 u morskim obalnim vodama a ostalih šest u kopnenim vodama (jezera). Prema analizi rezultata  2.009 bodova-obala  (93,2%) klasifikovano je kao "odlično", 114  obala-bodova (5,3%) klasifikovano je kao "dobar", 26  obala - bodova (1,2%) klasifikovano je  kao „odgovarajućeg kvaliteta“, a samo 6 obala (0,3%) bodovano je kao "loše".

Detaljniji izveštaji  o rezultatima za 2012. dostupni su na veb stranici http://www.bathingwaterprofiles.gr. Na ovim stranicama nalaze se istorijski  podaci o proceni voda za kupanje u poslednjih nekoliko godina i mapirana su sva kupališta,  relativno detaljno.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...