Turista – hroničar grčke istorije

J. P.

Turisti koji na leto krenu u Grčku, pored peščanih plaža, plavog mora i već uobičajenog šopinga, mogu računati i na to da će im letovanje upotpuniti neka od 14 geo-ruta, tematska, kulturološka putovanja kroz Grčku
(foto: Partenon)

I ovog leta više od pola miliona građana Srbije krenuće na jedno od tri grčka mora, procenjuju ovdašnji turitički radnici. Za razliku od nas, turisti iz Evropske unije sve češće Grčku zamenjuju nekom drugom mediteranskom državom. Takva situacija već ozbiljno utiče na grčku turističku kasu. Ako tako ostane to može dalekosežno negativno uticati i na već krhku grčku privredu.

paralija

Grčka plaža - Paralija

Pokušavajući da turiste iz zapadnoevropskih zemalja motivišu da u predstojećim letnjim mesecima ne odustanu od letovanja u Grčkoj - zbog političke i ekonomske nestabilnosti - turistički radnici ove mediteranske zemlje poručuju da se politička kriza u turističkim centrima, na ostrvima i na severu zemlje ne oseća. Obećavaju i kresanje cena za dvadesetak odsto, a kao novost, onima koji na letovanju traže i nešto više od peščanih plaža, plavog mora i tradicionalnih kulturno-istorijskih destinacija, nude i geo-rute.

Ovog leta biće pokrenut projekat tematskih kulturoloških putovanja kroz Grčku - geo-ruta. Projekat je osmišljen pod okriljem Grčke nacionalne komisije za UNESCO. Tokom ove godine biće organizovano ukupno 14 tura (geo-ruta), koje treba turistima da omoguće obilazak manje poznatih destinacija u Grčkoj. Projekat predstavlja saradnju javnog i privatnog sektora i ima dva glavna stuba: geo-rute, koje pokrivaju kopneni deo Grčke i Egejske rute, koje uključuju obilazak i upoznavanje grčkih ostrva.

Onima koji se još dvoume gde će na odmor, grčke tematske ture nude smeštaj i obroke, kao i posebne obilaske sa vodičima, uz mogućnost upotrebe privatnog prevoza (kao dodatne fleksibilnosti).

Grčki mediji su objavili da je prva ekspedicija u okviru geo-ruta, nazvana Nasleđe Sparte, već krenula. Organizovane su i jednodnevne tematske posete Atini.

sparta

Iskopine Sparte

Ovaj projekat turistima omogućava obilazak manje poznatih destinacija u Grčkoj, u kombinaciji sa upoznavanjem kulturne baštine i istorije svakog regiona te zemlje. Svako putovanje tematski je osmišljeno i kombinuje lepotu prirodnog okruženja sa turama o kulturi i istoriji određene oblasti. Ekspedicija po Trakiji, recimo, posetioce vodi stopama ratnika Aleksandra Velikog (356.-323.), do nekih od najznačajnijih mesta u regionu.

aleksandar makedonski

Statua Aleksandra Makedonskog u Solunu

Grci su optimisti kada govore o predstojećoj letnjoj sezoni, ali i o finansijskoj situaciji u svojoj zemlji.

„Srpski turisti znaju zašto tradicionalno biraju Grčku kao svoju najomiljeniju destinaciju za letovanja. Uprkos brojnim spekulacijama o bankrotu i izlasku iz evrozone, ne očekujemo značajnije probleme u ovom sektoru”, kaže Petros Caruhis, savetnik za štampu grčke ambasade u Beogradu, ukazujući da „jedini problem koji može da se desi jeste da evropski turisti, koji često posećuju Grčku, nemaju dovoljno novca zbog krize, jer ona nije samo grčki fenomen nego međunarodni sistemski problem.”

santorini

Santorini

Caruhis u izjavi za Tanjug kaže da je Grčka svesna te situacije, te je prilagodila cene turističkih aranžmana, „kako bi gosti u ovoj zemlji dobili najbolji mogući turistički proizvod po najpovoljnijoj ceni.”

Komentarišući sve češće navode da Grčka balansira na ivici bankrota i da su joj dani u evrozoni već odbrojani, Caruhis ističe da se, kao što su pokazali izbori u Grčkoj i njihova poruka, ne postavlja pitanje izlaska zemlje iz evrozone.

„Sve ostalo je spekulacija,” kaže Caruhis i zaključuje da „situacija u Grčkoj nije nestabilna, jer se poštuju demokratski i ustavni principi i procedure.”

Turistima, bili oni iz Srbije ili neke druge zemlje u Grčkoj se, dakle, nudi da krenu utabanim stazama helenskog perioda ali i da im letovanje bude svojevrsni hroničarski putopis - o tome kako ova zemlja pokušava da izađe iz krize.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...