SVI PRIŽELJKUJU GOSTE IZ SRBIJE

J.P.

Među 850 izlagača za gosta će se sa domaćim ponuđačima, tokom pet sajamskih dana u Beogradu, po prvi put od raspada bivše nam SFRJ,boriti Španci i turistički radnici iz SAD

 

Samo s pasošom u džepu – bez viza građani Srbije će predstojećeg leta moći da putuju bez da ranije uplate aranžman za odmor. To je verovatno i glavni razlog što je na juče otvoreni beogradski Sajam turizma pohrlilo mnogo više inostranih učesnika, s legitimnim željama da sve one koji za to imaju finansijku potporu ubede da će im kod njih letovanje biti naj. Tu si i domaći turistički radnici koji građanima Srbije pokušavaju da predstave Srbiju iz nekog drugog ugla, da bi je zavoleli, upoznali i, da bi u nekom njenom kutku proveli prijatan odmor.

Među 850 izlagača za gosta će se sa domaćim ponuđačima, tokom pet sajamskih dana boriti, po prvi put (valjda od raspada bivše nam SFRJ, a ne uopšte) Španci i turistički radnici iz SAD. Bivša nam bratska republika Slovenija sada je zemlja partner na ovoj privrednoj manifestaciji. Slovenci su još prošle nedelje počeli sa promocijama svega onoga što bi moglo privući turiste iz Srbije, a vrlo agilno su došli i krenulis s nastupom i hrvatski turistički radnici. Potpomognuti svojim ambasadorom u Beogradu, Željkom Kuprešakom, oni pokušavaju, pričajući o tradicionalno dobrodošlim gostima iz Srbije u Opatiji, na Kvarnerskoj rivijeri i inim mestima za odmor, da anuliraju štetu koju je svojim političkim gafovima „skicirao“ odlazeći im predsednik Stipe Mesić a „doradio“ tek inagurisani Ivo Josipović.

Kako bilo da bilo, goste iz Srbije predstojećeg leta priželjkuju i druge zemlje u okruženju a od toga kako će se završiti političko – ekonomska kriza u Grčkoj svakako zavisi da li će se Srbi letos kupati na egejskom moru. Na sajmu je njihova nacionalna turistička organizacija ali promociju turističke ponude Grčke rade, već tradicionlano i ovdašnje agencije. Mnogi građani procenjuju a predstavnici turističkih agencija se plaše da će ukidanje viza i sećanje na nekadašnja letovanja u maniru „paradajz turista“ biti dovoljno dobar mamac da kolone automobila krenu do Soluna i okolnih turističkih zaselaka.

Ne sme se, naravno, podceniti ni ponuda turističke organizacije Španije, zemlje na čijim su se plažama i minulih leta sunčali ovdašnji turisti. Svetska kriza poprilično je doprinela tome da se turisti opredeljuju za bliže destinacije, posebno ako do njih ne lete lou kost kompanije – koje sve masovnije sleću i poleću i sa surčinskog aerodroma. Predstavnici slovenačke grupacije Sava Hotels&Resorts otvoreno su beogradskim novinarima onomad priznali da im već dolazi manje gostiju iz dalekih zemalja i da ih planiraju nadomestiti privlačeći posetioce iz kruga od oko 500 kilometara. Srbija je, otprilike na toj udaljenosti, konstatovali su i Hrvati. Ostaje da se vidi kolika će turista iz Srbije otići u Crnu Goru, Bugarsku... Kao veoma atraktivna prezentacija najavljuje se ponuda Brazila a svakako ni prezentacijom ni onim šta nude srpskim turistima ne zaostaju mnogo Turska, Tunis, Egipat. Za svoj deo turističkog kolača iz srpskog buđelara bore se i Makedonci i mnoge druge zemlje, Sirija, na primer. Na egzotičnija mesta će, kao i ranije, moći samo oni sa dubljim džepom. A oni ni do sada nisu imali problema zbog viza.

U toj velikoj konkurenciji domaćim hotelijerima i svima koji žive od domaćeg gosta neće biti ni malo lako. Još uoči Sajma turizma najavljeno je da će najpoznatije domaće turističke agencije i hoteli odobravati popuste od 10 do 20 procenata na svoje aranžmane za predstojeće leto.

Dunav i vino

Tema ovogodišnjeg sajma turizma je Dunav. Turistička ponuda ove evropske reke aktuelna je i zbog same činjenice da su joj obale tu blizu, a opet dovoljno daleke, da nudi raznovrsnost, turističkih ali i kulturoloških i drugih sadržaja. Tim povodom u Beogradu je osnovana regionalna organizacija “Dunavski centar”, koji će promovisati regionalnu turističku ponudu i ekonomski razoj na Dunavu. Pitanje je umešnosti koja će podunanska zemlja biti spretnija da iskoristi ovu modu letovanja na „lepom plavom Dunavu“.

Beogradski Sajam turizma obogaćen je manifestacijom koja opija: prvim sajmom vina Beo vajn fer. Prestviće se 50 izlagača, 95 odsto domaćih, a tokom Sajma biće organizovano i takmičenje za izbor Najboljeg somelijera Srbije. Vinski turizam je ono što se tek počinje negovati u Srbiji a dobro je što ga i državni zvaničnici i vinari pokušavaju ukombinovati s ostalom ponudom. Vino, kad se dobro ukomponje daje odlične rezultate a po pitanju turističkog profita tek će se videti koliko smo spretni u ovoj marketinškoj utakmici sa Francizima, Italijanima, sve prisutnijim slovencima, Mađarima... neki od njih sigurno nemaju bolja vina ali, malo je i turista koji se razumeju u kvalitet vina. A ona izreka „In vino veritas“ može biti kovanica za neku drugu istinu.

-Srbija će ove godini više raditi na privlačenju turista iz regiona i promociji kraćih turističkih tura, rekao ja na otvaranju Goran Petković, državni sekretar za turizam, ističući baš vinske ture i njihovu kombinaciju sa istorijskim sadržajima, koji bi mogli biti interesantni turistima.

Petković je kao prioritet naveo da treba privući što veći broj turista iz Slovenije, kao i turista iz Bugraske. Makedonije i Grčke. To znači da će Srbija morati u narednim godinama da ulaže u velike manifestacije, koje će svojim atraktivnim programima privlačiti turiste sa tržišta kojima se do sada Srbija nije mnogo bavila.

I vampir kao turistički mamac

Ugledajući se na susednu nam Rumuniju, koja je sa svojim grofom Drakulom napravila turitički bum u Transilvaniji Valjevci su rešili da okušaju sreću sa Savom Savanovićem. Na Sajmu turizma u Beogradu novoosnovano Udruženje i turistički klaster Valjevo za Vas promoviše najpoznatijeg srpskog vampira, Savu Savanovića, junaka pripovetke Milovana Glišića „Posle 90 godina“.

Sava Savanović, predstavljen kao simpatičan vampir, u prirodnoj veličini, posetioce Sajma treba da privuče ne samo da se sa njim fotografišu već i da ih podstakne da na etno odmor krenu u ruralnu Srbiju, u selo Zarožje, na padinama Jablanika. Tamo se može bar obići ako ne i prespavati u vodenici gde je Leptirica pohodila vodeničara Savu i ...Vodenica u Srbiji

Ovaj, svakako originalni valjevski brend samo je deo ponude onima koji planiraju leto da provedu u Srbiji. Srbija prošle godine, uprkos ekonomskoj krizi, nije imala pad posete stranih turista. Ostaje da se vidi hoće li ih ove godine biti više. Strancima bi atraktivna trebala biti turistička tura „Putevi rimiskih careva“, a ne treba podcenjivati ni banje, koje i pored toga što zaostaju za evropskim spa centrima ipak imaju dosta od onih draži kada su ih poredili sa Karlovim Varima, na primer.

I, dok slovenci priznaju da im dolazi sve manje turista iz daleke Azije u Beogradu je u sklopu samog Sajma turizma šest agencija dobilo licence da organizuje posete Kineza. Turističke. Licence su dodeljene u skladu sa sporazumom koji je potpisan tokom boravka predsednika Srbije Borisa Tadića u Kini prošle godine. Kineski turisti, naime, ne idu u turističke posete ukoliko ne postoji sporazum o odobrenom turističkom odredištu sa tom Zemljom.

Kontiki, Top turs, Glob metropoliten iz Beograda, Magelan i Kompas iz Novog Sada i Kompas iz Kragujevca imaju, dakle, zadatak da u Srbiju na odmor dovedu Kineze koji sve više putuju u inostranstvo. Tokom 2008. godine čak 46 miliona kineskih turista bilo je u svetu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...