KANU I KAJAK AVANTURE

Tekst i foto: Dragica Bajić

Kad čovek ima maštu, a pri tom je i uporan da izdrži sve administrativne zavrzlame, onda vam se može otkriti jedan potpuno novi doživljaj, rečju avantura. Mnogi i ne znaju da se Kolubara, reka koja nastaje nadomak Valjeva, uliva u Savu kod Obrenovca, na samo 17 kilometara od centra Beograda, nadomak čuvenog obrenovačkog izletišta Zabran (foto: kanui i kajaci na Kolubari)

Turistička organizacija Beograda ponudila je još jedan zanimljiv program uživanja u Beogradu, a sve zahvaljujući zaljubljeniku u reke i prirodu uopšte, Zoranu Dejanoviću. Ljubav prema reci mu je u genima, jer su mu obojica dedova bili skeledžije, a ponešto o rekama i ovom adrenalinskom doživljaju naučio je u Nemačkoj gde je zavoleo veslanje i upoznao se sa standardima za organizovanje kanu-tura. Zoran, inače, živi leti na Kolubari, Savi i Drini, a čim počnu hladniji dani, vraća se u Nemačku.Valja ga iskoristiti dok je tu.

Pre polaska u “kanu avanturu”, Zoran drži petnaestominutni čas teorije i tvrdi da svako ko pažljivo odsluša priču, može već posle pet minuta prakse da postane “pravi Indijanac”. Nauči vas šta je kanu, kako se u njemu ponašati, nauči vas da koristite veslo i kako da uživate u vodi i okolnoj prirodi, a da se ne plašite.


Kad može on, možete i vi

- Za sve postoji rešenje, treba se samo pridržavati pravila i verovati u sebe, što je važno i inače u životu – kaže Zoran.

Na terenu „kanu avanture“ ima nekoliko šatora koji služe za presvlačenje u „kanu toalete“ a to su šorc, majica i papuče, a može i pojas za spasavanje. Ostalu garderobu, torbe i pribor stavljamo u specijalne buriće. Tu je i nekoliko kanua i kajaka, motornih čamaca i motorna skela za one koji hoće da uživaju bez prviše adrenalina, da slikaju i snimaju. Nedaleko, izmedju dva drveta, razapeta je mreže – ležaljka, “veslački trenažer”.


Kanu trenažer, prilagodjavanje za uslove na vodi

– One koji se ustručavaju da udju u kanu jer im se čini da se čun previše ljulja i da će završiti u vodi, pošaljem u mrežu i lagano zaljuljam. Dok uživaju, centar za ravnotežu se prilagodjava uslovima na vodi. Za opstanak u čamcu važno je poštovati jednostavna pravila:

Pravilo broj jedan: U kanu se ulazi tako što se težište prebacuje na nogu bližu plovilu, a onda se njom stupa na sredinu čamca.

Pravilo broj dva: Rukama se uhvati za ivice plovila, a onda se polako privuče druga noga.

Pravilo broj tri: Na reci, deo tela od struka do temena mora da bude nepomičan i uspravan, a nagibom čamca u toku vožnje, upravlja se pomeranjem karlice na suprotnu stranu.


Priprema na suvom

Dobijete još instrukcije kako se koristi veslo, isprobate malo na suvom medju šatorima i spremni ste. I ako se desi da se prevrnete, Kolubara nije mnogo široka i brzo ćete stići do obale. Svi su bili pažljivi, poštovali pravila i avantura je okončana bez problema.

Čudesna je obala Kolubare, a reka čista, mirna u odnosu na Savu u koju se uliva. A Sava veličanstvena, deluje kao more. Na ušću Kolubare u Savu su naši “Indijanci” dobili instrukcije kako se vladati ako se pojave talasi.


Instrukcije u toku vožnje

– Ideš duž obale, a kad vidiš da talas nailazi, usmeriš kanu pod uglom od devedeset stepeni u odnosu na njega. Kad talas prodje, nastaviš da veslaš kao i do tada – podučava Zoran.

Pravi je izazov veslati Savom, uzvodno, doduše sa vetrom u ledja. Pošto smo prošli pored Baričke ade, neotkrivenog raja obrenovačkog arhipelaga, stiže se do “Tabaka” na zaslužen odmor i “klopu”. A ako ste i dalje nemirni, možete leteti vodenim zmajem, skijati se na vodi, kupati ili isprobati snagu na jednoj od najlepših trim staza u Srbiji (1.480 metara) ili se jednostavno zavaliti u hladovinu “Zabrana” čuvenog obrenovačkog izletišta.


Trim staza, jedna od najlepših u Srbiji u obrenovačkom izletištu Zabran

Verujem da mnogi od vas nisu znali za ovakve mogućnosti, nadomak Beograda. Učinite nešto za sebe i svoje prijatelje, nećete se pokajati.

– Učeći da vesla, čovek se uči samopouzdanju. Izvežbaš se da te ne bude strah od krivine iza koje ne znaš šta te čeka i na reci, a i u životu – kaže naš učitelj i sad već prijatelj, Zoran Dejanović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...