Nova turistička ponuda na Tari – od pite do posmatranja medveda

Danijela Ćirović

WWF Adria i Nacionalni park predstavili su 23 nove aktivnosti i dva turistička paketa, kojima je prvi put objedinjena ukupna ponuda sadržaja ove planine u zapadnoj Srbiji. Turisti mogu da gledaju mrke medvede, da tkaju, prave organski med, da sami naprave sač, a onda i jagnjetinu ispod sača
(ilustracija, Objedinjena ponuda za strance)

Svetska kancelarija za prirodu WWF Adria je u saradnji sa Javnim preduzećem „Nacionalni park Tara“ predstavila 23 nove aktivnosti i dva turistička paketa, zasnovana na održivom posmatranju divljih životinja i promovisanju očuvane prirode, takozvanog wildlife turizma. Ova vrsta turizma prerasta u važnu ekonomsku alternativu za meštane koji dele životni prostor sa mrkim medvedom na Tari, a zasniva se na upoznavanju njegovih osobina i staništa, kao i suživota sa ovom vrstom. 

Stanovnici od toga imaju direktnu finansijsku dobit, za razliku od masovnog turizma koji samo delimično uključuje lokalno stanovništvo i može imati negativan uticaj na prirodu. Posmatranje mrkog medveda, pravljenje pite savijače po tradicionalnom receptu, degustacija zajedno sa domaćinima u šumskom ambijentu ili učenje tkanja sa ženama iz lokalne radionice, neki su od objedinjenih doživljaja novih programa.

Tara-Promocija-ponuda-u-TOS

Promocija ponuda u TOS-u

Ciljna grupa stranci

„Turizam koji je zasnovan na zaštiti prirode i na posmatranju divljih životinja je turizam visoke vrednosti, a niskog uticaja na prirodu. To znači da gosti koji dolaze ne žele da narušavaju prirodu, već da uživaju u netaknutim staništima životinja koja žele da posete. U wildlife turizmu oruđe kojim se turisti služe nije puška, već fotoaparat“, kaže Vesna Maksimović, koordinatorka terenskog projekta WWF Adria u Srbiji.

Ciljna grupa novih ponuda su stranci, pre svega iz Velike Britanije, Holandije, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Naime, urađeno je istraživanje tržišta svih ponuda za posmatranje divljih životinja u Evropi za 2018. godinu, te i poređenje karakteristika i potencijala Nacionalnog parka Tara.

„Ispostavilo se da turisti ne žele klasične turističke ponude da čitav dan obilaze lokaciju autobusom, već žele da se zadrže na destinaciji, da iskuse netaknutu prirodu i da svojim rukama nešto doprinesu“, dodaje ona.

tara-Čerović,Petrović-Vesna-Maksimović,Vukajlović-Milanović-(sleva

Ljiljana Čerović, Biljana Petrović, Vesna Maksimović, Milorad Vukajlović i Ranko Milanović (sleva na desno)

Ne destinacija, već doživljaj

Ljiljana Čerović, šef odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda Turističke organizacije Srbije, koja je i ugostila predstavljanje nove ponude, istakla je da je očuvanje prirode značajan segment turističke promocije.

„Danas se više toliko ne traži destinacija, već doživljaj na destinaciji. Ovde smo danas da jedan takav segment predstavimo kao značajan deo turističke ponude Srbije. U tome su veoma značajne aktivnosti Nacionalnog parka Tara i ovom prilikom želim da im se zahvalim i da kažem da je NP jedan od, ako ne i najaktivniji nacionalni park u Srbiji i posvećen razvoju turizma i sadržaja koji su vezani za njihovu ponudu. TOS će ove aktivnosti svakako promovosati i sigurno je da će one privući veliki broj turista na destinaciji koja ima različitu ponudu – od posmatranja medveda do krstarenja od Perućca do Višegrada“, istakla je Čerovićeva.

tara-banjska-stena

Banjska stena, Tara

„Čeke“ za medvede

Ranko Milanović, rukovodilac službe informisanja, prezentacije i turizma JP „Nacionalni park Tara“, podsetio je da NP postoji već 38 godina i da je uvek bio najteži zadatak da se sa jedne strane pomire zaštita prirode i konzervacija, a sa druge interesi lokalnog stanovništva.

„Jer, uglavnom se zaštita prirode generalno doživljava kao neko ograničenje, odnosno smanjenje u korišćenju područja, pogotovo ako tu postoje različite vrste koje su značajne i zaštićene. Medved se tu nametnuo sam, s obzirom na činjenicu da ga nema u većem delu Evrope, a da je Tara prepoznata kao jedno od boljih i sigurnijih staništa za mrkog medveda“, objasnio je Milanović.

Kako je rekao, optimalno je da tokom ture posmatranja budu prisutna do tri gosta i rendžer po osmatračnici ili „čeki“. Satnica je prilagođena uslovima na terenu, čeka se od 17 časova i tamo se ostaje oko četiri-pet sati. NP ima opremu i za noćno posmatranje, ali je praksa pokazala da ljudima opada pažnja tokom noći.

„Ovo je priroda, nije zoološki vrt i nema garancije da ćete, ako ste došli na posmatranje, medveda i videti. Na to utiču mnogi faktori u prirodi, od toga da li je bila sušna godina i koliko medved može da nađe hrane u okolini, na primer. Ali, postoje i materijalni dokazi, tragovi koji ukazuju na to da li bi medved eventualno mogao da dođe na hranilište. Pretpostavlja se da imamo oko pedesetak do 60 jedinki, ali počinjemo za analizom genetskog materijala, što bi nam pomoglo da ustanovimo približniji broj medveda u našem Parku“, naveo je Ranko.

Tkanje i časovi kuvanja

Pored posmatranja medveda, u novi program su, između ostalih, ušli i tkanje i časovi kuvanja. Biljana Petrović iz Tkačke radionica „Vrelo“ iz Bajine Bašte kaže da se turistima nudi da učestvuju u izradi predmeta tkanjem ili pletenjem.

„Pošto je sam proces dug, mi bismo odradili veći deo, dok bi ga oni završili i imali priliku da ga ponesu sa sobom za uspomenu. Kroz ovu ponudu turisti mogu da vide koju mi tradiciju zapravo negujemo u našem kraju“, naznačila je Petrovićeva.

Milorad Vukajlović, koji drži smeštajni objekat „Kurta“, obezbedio je i kurs u kuhinji.

„Mi smo porodica koja se već 30 godina bavi ugostiteljstvom, ali smo tek pre dve godine ušli u projekat časova kuvanja. Ovo sada je pozitivan korak, došli smo do gotovog proizvoda. Ni situacija nije ista u Nacionalnom parku kao pre 20 i 25 godina, jer sada i tu postoji jedan domaćinski odnos ljudi koji u Parku rade i žive. Saradnja sa WWF-om je još jedna stavka koja nas je privukla i dala nam priliku da budemo deo zajedničke ponude. Generalna ideja nikoga od nas nije bila da imamo masovni turizam, gde bismo imali velike hotele kao u nekim drugim delovima zemlje, već smo želeli drugačiju borbu za tržište, a u to se uklapa i ovaj novi program“, pojasnio je Vukajlović.

tara-veslanje-stojeć

Stojeće veslanje na Drini

Veslanje na Drini

Što se tiče ljubitelja aktivnog odmora, i za njih ima raznih „poslastica“ u objedinjenoj turističkoj ponudi. Miloje Jovanović je ispred Udruženja za sportove u prirodi i aktivni turizam „Green Bear“, podelio svoja iskustva da u Bajinu Baštu dolazi sve više turista iz Evrope koji žele da upoznaju prirodu i „skrenu sa standardnih staza“.

"’Green Bear’ je uveo nove aktivnosti, kao što je stand-up paddling ili veslanje na dasci, koju smo iskoristili na reci Drini. Prelep je spust i može da bude od 15 ili 30 kilometara. Tek ovako možete zaista da doživite Drinu, koja je na nekim mestima nemirna, a na drugim tiha. Sa reke takođe posmatramo ptice, vidre i druge divlje životinje, idemo i na veslanje čitavim kanjonom od Perućca do Višegrada u dužini od 52 kilometra. Specifično je što ste tokom ovakvog kretanja tihi, lagano se krećete po površini vode, pa onda ne remetite okruženje i možete da vidite divokoze, medvede, srne“, pojasnio je Jovanović.

Pored ovoga, Udruženje radi i alpinističke obuke na vidikovcu Sokolarica u tri smera od 20, 40 i 75 metara. Posle kratkog kursa, može da se uđe dalje u kanjon reke Rače ili Brusnice, što je donekle divlja avantura u trajanju od četiri-pet sati u zavisnosti od grupe, ali Jovanović ponavlja da „tek ovako možete da osetite ćud Tare gde nema puta ili signala mobilnog operatera“.

tara-miloje-jovanovic

Miloje Jovanović promoviše aktivan odmor

Prvo sač, pa jagnjetina

U novu ponudu Tare ušla je i originalna izrada suvenira iz ruku Slađana Ignjatovića, koji „pomoću kanapa, čekića, eksera i sopstvenih ilustracija“ pravi autentičnu uspomenu, u čijoj izradi i turisti mogu da učestvuju. Kod Slavice Jeremić se ide zbog pripreme tradicionalih specijaliteta, u seosko domaćinstvo Obradović u selu Prlo da bi se videlo kako jedna ovakva zajednica živi i diše. Turisti imaju priliku da odu do Zlakuse i tamo sami naprave sač, a da u nastavku priče, na primer, odu kod „Kurte“ da nauče kako se spremaju jagnjetina i govedina ispod sača. Kod Miloša Jovanovića iz sela Rastište može da se proba ili pravi organski med. I sam često trpi štetu od medveda na svojim košnicama, ali je upravo zato posetiocima ostavljena mogućnost da se oprobaju u pravljenju novih. Za ljubitelje fotografije i džipova u ponudi je i foto-safari uz „Roadtrippin Channel“, gde će posetioce iz Kaluđerskih bara povesti u obilaske poznatih vidikovaca na Tari.

„Širenje priče o medvedu i učenje je svakodnevni proces, pa nismo zanemarili ni najmlađe“, dodala je Maksmovićeva iz WWF Adria. Naime, na Dan planete Zemlje, 22. aprila je u NP na Mitrovcu otvoren i takozvani „Medin kutak“, što je dodatak izložbi koja već postoji u centru za posetioce.

tara-goran-glisic-

Goran Glišić zadužen za organizaciju

Pioniri održivog turizma

Ponude su, inače, raspoređene u dve varijante, od pet i osam dana, a Goran Glišić, vlasnik i direktor agencije „Tara tours“ iz Bajine Bašte, koja je bila organizator u kreiranju ovih zajedničkih programa, istakao je da mu je želja oduvek bila da objedini ukupnu ponudu Tare, ali da, pre dolaska WWF Adrie na scenu, „nikako sami nismo bili u mogućnosti da se skupimo“.

„Mogu reći da smo pioniri kada je u pitanju održivi turizam i već 16 godina organizujemo posete koje ne narušavaju pravila ponašanja u Parku, a u stalnim smo dogovorima i kako da idemo napred, da to još više unapredimo. Kao turistička agencija postojimo od 2003. godine i pošto smo od samog starta Taru prepoznali kao potencijal, uskladili smo našu ponudu sa onim što tamo imamo. A imamo jednu od najlepših planina u Srbiji i šire“, naznačio je Glišić, čija agencija radi i sada već poznate brodske ture od Perućca do Višegrada, razne tim bildinge, a od ove godine i individualne ture za posetioce, prilagođene njihovim afinitetima.

Sugestija je, pojasnio je Glišić, bila i da posmatranju medveda budu posvećena bar dva dana u okviru ture, s obzirom na to da čitav program nosi taj naziv.

„Pride, na terenu stvari uvek budu malo drugačije nego što stoji na papiru, i ako se vremenom pokaže da nešto treba promeniti, svakako da ćemo biti spremni da to učinimo i prilagodimo se zahtevu turiste koji se nalazi na terenu. Izašli smo i sa okvirnim cenama, ali će i to biti podložno promeni u skladu sa željama posetilaca“, kazao je on.

Maksimovićeva je podsetila da WWF postoji više od 60 godina u više od 100 zemalja sveta, a u Srbiji radi već 10 godina. Predstavljene turističke ponude razvijene su u okviru programa „Zaštićenog područja za prirodu i ljude“ i deo su programa posmatranja medveda u NP Tara i NP Biogradska gora u Crnoj Gori. Finansijsku podršku pružila je Švedska međunarodna razvojna agencija Sida, a projekat je pomogao i Džek Delf, konsultant iz Velike Britanije, koji već 12 godina posluje na Balkanu baš u domenu održivog turizma kao jednog od načina da ljudi žive u skladu sa prirodom.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...