Turizam doprinosi klimatskim promenama

M.L.

Nove metode računanja emisija štetnih gasova otkrivaju da je turizam „odgovoran“ za oko tri puta više ovih emisija nego što se dosad pretpostavljalo.

Rezultati nova studije naučnika sa univerziteta u Sidneju, kako piše AFP, zamisliće mnoge priilikom planiranja godišnjeg odmora. Rezultati, naime, pokazuju da turizam učestvuje sa čak osam procenata u ukupnim emisijama CO2.

Do ovog rezlutata naučnici su došli uz novu metodiku koja dosad nije bila korišćena. U dosadašnjim studijama udeo turizma u ukupnim emisijama štetnih gasova procenjivan je na 2,5 do tri odsto. No, u računicu su ulazile samo emisije koje proizilaze iz saobraćaja, uglavnom vazdušnog.

Nova studija, međutim, uzima u obzir i emisije koje proističu i iz potrošnje turista (jelo, piće, suveniri...) kao i troškovi u vezi sa gradnjom i održavanjem turističke infrastrukture. Korišćeni su pritom podaci iz 160 zemalja i tako se došlo do procene od 4,5 gigatone CO2 za koje je „odgovoran“ turizam. Najveće negativne ekološke efekte u okviru turizma ostavlja saobraćaj, a prate ga potrošnja i hrana.

Ne iznenađuje to što najviše ekoloških stopa u turizmu ostaje iza turista iz zemalja s većim prihodima stanovništva. Među onima koji kao turisti nanose najveće štete, kako u svojim zemljama, tako i u inostranstvu su građani SAD, Kine, Nemačke i Italije. A među onima koji nanose najveće štete u inostranstvu su Kanađani, Švajcarci, Danci i Norvežani.

U turizmu se obrće godišnje, u svetu, oko bilion dolara, a ta se cifra svake godine povećava, prosečno, za četiri odsto, što je brži rast nego u drugim privrednim granama.

„Ni tehnološki napredak, kao ni ni takozvano odgovorno turističko putovanje neće, u kratkočnom i srednjeročnom periodu uspeti da preokrenu trend rasta emisija C02 u vezi s turizmom“, zaključak je ove studije zu upozorenje da se 2050. godine može očekivati da će „karbonski trag“ turizma iznositi čak 6,5 gigatona CO2.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...