DIREKTNO, DO ČIKAGA

J.P.

Posle 19 godina avioni će ponovo, od 17. juna do 29. Decembra, direktno leteti između Srbije i SAD na liniji između Čikaga i Beograda. Aviokompanija “Swift Airlines” otvara i čarter liniju od Čikaga do Zagreba.

Američka aviokompanija Swift Airlines najavila je juče da će od 17. juna do 29. decembra jednom nedeljno imati direktne letove od Čikaga do Beograda a od 20. juna planiraju da uvedu i direktne letove do Zagreba.

Sedište kompanije Swift Airlines, osnovane 1997. Godine, je u Feniksu u Arizoni. Ima flotu od 11 aviona a specijalizovali su se za čarter letove.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Vlade Srbije izdalo je dozvolu tom američkom avioprevozniku za period od 17. juna do 29. decembra. Još nije precizno urađen plan letova, ali se očekuje da će prvi avion krenuti već 17. juna iz Čikaga (oko 22:40 časova, i stići u Beograd oko 15:30). Narednog dana će poleteti nazad za Čikago.


Konferencija za novinare Unidea i Easy Travel povodom uspostavljanja
direktne aviolinije Beograd - Čikago

Ron Hansen, operativni direktor aviokompanije Swift Airlines je na jučerašnjoj konferenciji za štampu najavio da će čarter saobraćaj na toj liniji obavljati i sledeće godine, ako bude postojalo dovoljno interesovanja.

„Avion „boing 767 – 200”, koji će leteti na liniji Čikago - Beograd, luksuzno je opremljen i imaće 235 mesta. To je letilica za duge linije”, rekao je Ron Hansen.

Povratna karta za putovanje ekonomskom klasom aviona „boing 767 – 200”, koje će trajati oko 10 sati, sa svim taksama koštaće najmanje 795 evra kad se kupi u Beogradu a najmanje 1.250 dolara u Čikagu.

Ističući da postoji veliko interesovanje u Americi za direktne letove između Čikaga i Beograda i da je prodaja aviokarata počela još pre tri nedelje, Srđan Živković, dikretor agencije za prodaju karata „Air plus” je rekao da će „Swift Airlines”leteti na liniji Beograd-Čikago jednom sedmično. Za period od juna do 14. septembra već je napravljen letnji red letenja, ali je planirano da se projekat nastavi tokom cele godine. U Srbiji je između 50 i 60 agencija dobilo licence za prodaju karata”.

Aviosaobraćaj ka američkom kontinentu obustavljen je 1992. godine. Domaći avioprevoznik „Jat ervejz” je u dva navrata, 2004. i 2006. godine pokušavao da obnovi liniju. Bezuspešno jer, američke vazduhoplovne vlasti su Srbiju svrstale u kategoriju dva, a da bi naša aviokompanija letela ka Americi neophodna je prva kategorija.

Čim su dobijene neophodne dozvole za letove do Beograda i Zagreba, Ron Hansen je u Čikagu održao sastanak sa predstavnicima putničkih agencija koje su specijalizovane za Balkan i Srbiju.

Desko Nikitović, generalni konzul Srbije u Čikagu, smatra da je uvođenje letova između Čikaga i Beograda od nacionalnog interesa za Srbiju, kao i da će uspostavljanje saobraćaja imati ogroman značaj. Iako će kompanija iz Arizone leteti do kraja letnje sezone čarterima, Nikitović smatra da će biti komercijalnih interesa za nastavak redovnih direktnih letova u toku čitave godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...