ZELENA SRBIJA

Dragica Bajić

Srbija ima pet nacionalnih parkova, više od trideset parkova prirode i specijalnih rezervata, predela izuzetnih odlika, spomenika prirode, mnoge pećine, planine, zanimljive turističke centre, prirodne fenomene i brojne druge lepote i prirodne retkosti koje su zaštićene zakonom (foto: Palićko jezero).

 

Na minulom sajmu turizma u Beogradu, Turistička organizacija Srbije, promovisla je brošuru „Priroda Srbije“, odmor u pokretu. Pored želje da inostranim turistima predstavi Srbiju kao ekološki čistu i atraktivnu turističku destinaciju sa skoro netaknutom prirodom, uhvatila se u koštac sa nezahvalnom željom da naše ljude zadrži u zemlji kako bi upoznali svoju zemlju i ostvarili svoje putovanje iz snova u Srbiji. To je oduvek bio težak zadatak, ali ne i nemoguć.Predeo oko Ivanjice

-U ovoj publikaciji glavni junaci su priroda i njeni stanovnici, biljke, divlje životinje. Beskraj zelenila šuma i proplanaka, snaga ravničarskih i planinskih reka, kanjoni i jezera, tragovi bogatog kulturno-istorijskog nasledja, boravak pod rustičnim krovovima seoskih domaćinstava i mirisi i ukusi tradicionalne kuhinje, pružiće Vam istinsko uživanje, opuštanje i odmor u ramu koji uokviruje priroda Srbije - kaže Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Spisak zaštićenh lepota

Srbija ima pet nacionalnih parkova (Fruška gora, Đerdap, Tara, Kopaonik, Šar planina), više od trideset parkova prirode (Palić, Vršačke planine, Šargan-Mokra gora, Golija, Stara planina, Sićevačka klisura) i specijalnih rezervata (Selevenjske pustare, Ludaško jezero,Gornje podunavlje, Karađorđevo, Zasavica, Koviljsko-petrovaradinski rit, Obedska bara, Stari Begej-Carska bara, Deliblatska peščara, Rtanj, Jerma, Jelašnička klisura), predela izuzetnih odlika (Subotička peščara, Lesne doline Krivaje, Ovčarsko-Kablarska klisura, Lepterija-Soko grad, Vlasina), spomenika prirode kao što je Đavolja Varoš i mnoge pećine, planine, zanimljive turističke centre, prirodne fenomene poput klisura, kanjona, pećina, peščara, vodopada, kamenih mostova, reka, jezera i brojne druge lepote i prirodne retkosti koje su zaštićene zakonom. Naravno, tu je i bogat biljni i životinjski svet, od kojih neke predstavljaju izuzetno nacionalno blago.Carska bara

- Srbija se može upoznati na bezbroj načina, aktivno, odmarajući se i istražujući njene predele u pokretu, širom otvorenih očiju za prirodu i njena neiscrpna blaga. Priroda Srbije je još neotkrivena i skoro netaknuta, a njeni raznoliki i atraktivni predeli nudi vam čitavu skalu sadržaja, nezaboravna iskustva i doživljaje – jedrenje na široko razlivenim vodama Dunava, planinarenje po visovima Srbije koji u sebi kriju čitav kosmos biljnog i životinjskog sveta, posmatranje retkih i zaštićenih ptica, rekreativni ribolov u mirnim ravničarskim vodama ili na brzim penušavim planinskim rekama bajkovite lepote, naporne biciklističke staze koje će vas odvesti put najlepših prizora i još mnogo drugih zanimljivih stvari koje ćete otkriti ako krenete u upoznavanje Srbije – kaže direktorka TOS-a.

Kratki, jeftini odmori

Mnogi od nas su zaboravili na kratke odmore, vikendom, malo zbog tempa života, a malo i zbog loše materijalne situacije. Medjutim potreba da se odmorimo i opustimo organizam je zdravstvena potreba i uvek postoji mogućnost da se ta potreba zadovolji, ne trošeći pare. Na primer, po ovom lepom vremenu se sigurno možete prošetati duž obale reke i prelepim parkovima ili obližnjim izletištima koje skoro svaki grad ima u svojoj okolini, ili sesti na bicikl i odvesti se negde u prirodu. Da ne pričamo o ribolovu, ubiranju šumskih plodova, lekovitog bilja i uopšte darova prirode. U mnogim ekološki zaštićenim sredinama postoje vizitorski centri, odakle se mogu posmatrati ptice ili okolina. Ako niste probali, probajte, videćete kako će vas to opustiti i razgaliti. Ja nisam verovala, dok nisam probala (proglasila sam ih mestima za „blejanje“ i ne možete verovati kako sam se dobro osećala. Takva mesta možete pronaći svuda, samo upotrebite maštu). U letnjoj sezoni koja je pred nama, mesta koja će vas razgaliti su mnogobrojna kupališta na rekama, jezerima, pa što da ne i na bazenima u okviru sportskih centara i wellness programi u banjama i hotelima, ali i u seoskim domaćinstvima. Napokon, ako imate nekoga na selu, biće pravi doživljaj provesti makar vikend i uživati u čarima sela i maštovitosti njenih domaćina. Uvek nešto možete naučiti ili otkriti neki svoj talenat. Istraživanja okoline, mogu biti veoma zanimljiva razonoda za prezaposlenog savremenog čoveka. Na kraju, oni koji su nasledili neka imanja svojih roditelja ili imaju rodjake u nekom od zanimljivih krajeva Srbije, mogu tako pronaći posao koji su izgubili u ovoj ekonomskoj krizi. U svakom slučaju, ekonomska kriza je izazov da se pokaže naša tradicionalna snalažljivost i učini nešto za sebe. Ako nećete vi – ko će?Selo Šogolj kod Kruševca

Redakcija Balkan magazina se pridružuje ovoj zanimljivoj akciji Turističke organizacije Srbije i pokušaće da pomogne u istraživanju Srbije. Predstavićemo sve ono što smo mi uspeli do sada da istražimo, pronadjemo i doživimo. Predlažemo da nam se pridružite i u obliku komentara predložite gde da idemo, šta to novo da vidimo, upoznamo i doživimo kako bismo pomogli našoj lepoj zemlji da se pozicionira na svetskom turističkom tržištu i tako zaradi i država i mi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...