ŽENE PUTINA, LUŠKOVA I MEDVEDEVA

Ljubinka Milinčić

Ljudmila se bavi ruskim jezikom, Jelena biznisom, a Svetlana - modom

Žene su u Rusiji nekada vladale ogromnim carstvom, vodile svetsku politiku, gradile zemlju... Krajem XIX i početkom XX veka one su po širini i kvalitetu obrazovanja prevazilazile žene u Evropi. Igrale su ogromnu ulogu i u revoluciji - zajedno s muškarcima su učestvovale u revolucionarnim akcijama, išle u zatvor, bile progonjene...

Žene Rusije su među prvima u svetu dobile pravo glasa. Sovjetska vlast je dala ženi jednaka prava u socijalnom i političkom životu. Od tog trenutka, ruska žena postala je i najopterećenija na svetu - ona je kopala rovove, postavljala tramvajske šine na minus 30 stepeni, vozila traktor, penjala se po gradilištima, malterisala, radila u fabrikama najteže poslove... Rečju, “gradila komunizam”. Ruska žena je i prva žena kosmonaut na svetu.

Ipak, kad je reč o uticaju na politiku, u savremenom, postkomunističkom periodu, ruska žena je uglavnom uticala iz senke.


Ljudmila Putin

Sadašnja prva dama Rusije Ljudmila Putin, poznata je kao veoma skromna žena. Ne trudi se da se svuda pojavljuje sa svojim mužem, već ide samo tamo gde protokol zahteva ali i toga je mnogo. Samo prošle godine ona je posetila 15 zemalja, više od jedne mesečno. Bila je u Kini, Indiji, Francuskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Meksiku, Americi, Italiji...


PUTINA


I dok njen muž rešava probleme ogromne države, Ljudmila se bavi razvojem i čistotom ruskog jezika. Pokrovitelj je Centra za razvoj ruskog jezika, učestvuje u organizaciji raznih omladinskih manifestacija od kojih su najpoznatije “Zajedno u 21. vek” koju je organizovala zajedno sa Doris Šreder a i “Omladina na raskrsnici” sa suprugom bivšeg francuskog predsednika. Ipak, ni u jednoj organizaciji prva dama Rusije ne zauzima nikakav važan položaj već se pojavljuje samo u ulozi predsednikove žene što se može protumačiti i kao njena urođena skromnost i nesklonost ka zloupotrebi položaja.

Prva dama Rusije veoma je dobra i požrtvovana majka. Dve predsednikove ćerke Kaća i Maša uče kod kuće kako bi se izbegao publicitet, ali su sjajni studenti, a njihova majka prati sve što se događa u obrazovanju. Na Okruglom stolu o pravu deteta nedavno je govorila o prevelikoj opterećenosti ruskih učenika kojima za odmor od škole i domaćih zadataka ostaje samo četiri sata dnevno, i založila se za osavremenjivanje školskih programa.

Veoma je društvena, i kad god ima vremena druži se sa starim drugaricama u Peterburgu, a lako nalazi zajednički jezik i sa omladinom. Ostaće zapamćeno kako je na proslavi 300 godina Peterburga bez obezbeđenja šetala po gradu i sa gomilom mladih ljudi uživala u vatrometu a kada je počela muzika, igrala s nepoznatim mladićem uz zvuke pesme “Lenjingrad”.

Kolege svog muža i njihove supruge vodi po ruskim muzejima i upoznaje ih sa kulturom svoje zemlje. Nekoliko puta je viđena u Tretjakovskoj galeriji, a Loru Buš je vodila u Državnu dečju biblioteku gde su zajedno čitale deci bajke…

Kao i većina Rusa, voli sport i najradije se bavi skijanjem. Oni koji su je gledali na skijaškim terenima kažu da odlično skija.

Ljudmila Putina nije siromašna - pre nego što je postala prva dama na njenom računu u banci nalazilo se oko 4 miliona rubalja (oko 150 hiljada dolara). Nemačku nagradu “Jakov Grim” u iznosu od 34 hiljade eura koje je dobila “za širenje nemačkog kao stranog jezika u Rusiji” dala je u dobrotvorne svrhe - za osnivanje Više škole narodnih umetnosti.

A što se njenog izgleda tiče - privlači pažnju činjenicom da gotovo uvek napravi nekakav gaf. Svetska štampa nije propustila da evidentira skandaloznu činjenicu da je tokom posete bakingemskoj palati imala veći šešir od kraljice! Suviše šareni blejzeri, jake boje, krupne šare i prejaki ukrasi ili dezeni koji ne odgovaraju njenoj “elegantno popunjenoj figuri” su njen, tipično ruski, stil u odevanju.


Jelena Baturina

Najbogatija žena u Rusiji je Jelena Baturina, supruga gradonačelnika Moskve Jurija Luškova, Ona se zvanično bavi porodičnim biznisom koji ju je učinio prvom ženom u Rusiji sa zarađenom milijardom dolara (danas ih, po Forbsu, ima četiri) a svi koji je poznaju kažu da na odluke svog muža utiče čak više nego svojevremeno Raisa na svog muža Mihaila Gorbačova.

Sve je postigla, kaže, bez pomoći supruga. S njenom verzijom uspeha slažu se samo oni koji veruju da se podrška gradonačelnika ogleda u tome da lično pozove, zamoli ili naredi nekome da joj da posao. Luškov to, tvrde upućeni, nikad nije uradio. Uprkos svemu, upravo je njegova žena na tenderu dobila pravo da za novac iz gradske kase opremi stadion “Lužniki”.


JELENA


A sve je počelo pre 10 godina kada je osnovala, zajedno sa bratom (njoj je pripadalo 99 posto akcija, a njemu 1 procenat), firmu za proizvodnju predmeta od plastične mase. Može se slobodno reći da nema prodavnice ili supermarketa u Moskvi u kome se ne prodaju njene plastične stolice, činijice ili čačkalice. Samo u Moskvi, osam stadiona opremljeno je sa 207 hiljada stolica “Inteko”. Mesečni promet ove firme je oko 2 miliona dolara. Pa ipak plastika je samo 10 posto godišnjeg obrta kompanije.

Fabrika plastike izrasla je u veliki holding koji poseduje banku, fabrike cementa i građevinske kompanje. Plata Jelene Baturine, prema zvaničnim podacima, iznosi 154 hiljade dolara mesečno. Može se meriti jedino sa zaradama naftnih magnata Rusije. Danas njena firma gradi petinu svega što se gradi u prestonici.

Jelena Baturina zaista ne izgleda kao žena koja poseduje milijardu dolara. Ima 42 godine, srednjeg je rasta, uvek u pantalonama i bez šminke. Ne voli nakit. Vrlo često je u izjavama oštra, ponekad i gruba.


Svetlana Linik

Svetlana Linik i Dimitrije Medvedev, najverovatniji budući predsednik Rusije, upoznali su se još u osnovnoj školi, pre 35 godina. Kako danas tvrde njihove učiteljice, još tada su se trudili da na svim školskim manifestacijama budu jedno pored drugog, a na odmorima su, držeći se za ruke, šetali školskim hodnicima.

Posle toga, Dima se upisao na pravni fakultet u Peterburgu, a Svetlana na ekonomski. Ali druženje je nastavljeno i krunisano brakom 1989. godine. Njihov jedini sin Ilja rođen je posle sedam godina braka i sad mu je 11 godina.

Dok joj je muž radio u adminstraciji Anatolija Sopčaka, gradonačelnika Peterburga (šef mu je tada bio Vladimir Putin), Svetlana je počela da se bavi dobrotvornim radom, a kad ga je Putin doveo u Moskvu, ona je vrlo brzo postala redovan gost na raznim prestoničnim džet set manifestacijama. Na politiku nije naročito obraćala pažnju ali je često viđana na dobrotvornim koncertima, kao i na modnim revijama poznatog ruskog modnog kreatora Valentina Judaškina koji joj i kreira odeću. U više navrata organizovala je i Nedelju mode u Moskvi.


svetlana


U aprilu 2007. godine postala je pokroviteljica programa “Duhovno-moralna kultura pokolenja koje raste u Rusiji”, nastalog uz blagoslov patrijarha Aleksija II. Nešto ranije, nagrađena je ženskim ordenom Ruske pravoslavne crkve prepodobne Jevrosine Moskovske. Očigledno, Svetlana Medvedeva ume da usaglasi modu i veru.

Posebnu pažnju posvećuje svom rodnom gradu - od pre dve godine organizuje programe “Gradovi partneri Milano i Sankt Peterburg” i program “Venecija - Sankt Peterburg”. Sredstva od tih manifestacija idu dečjim domovima Peterburga. Uz to, ona je i pokrovitelj doma-internata? 1 u Peterburgu u kome živi 316 umno zaostale dece.

Ovu sliku, o ženama iz senke, remeti jedna, sada već pokojna, prva dama Rusije, Raisa Gorbačova. Oni koji poznaju poslednjeg predsednika SSSR-a kažu da on nije učinio ni jedan važan politički korak da se nije posavetovao s njom. Ona je bila prva supruga jednog ruskog lidera koja je kupila odeću kod evropskih modnih kreatora, koja je krenula na međunarodna putovanja sa svojim mužem i uz to se - smejala. Ceo svet ju je obožavao a u zemlji nisu razumeli njenu sklonost da lepo izgleda u vreme kad su za sovjetsku ženu najlon čarape bile "misaona imenica". Danas u Moskvi postoji Fond Raise Gorbačove, kojim rukovodi njen muž, bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...