MILAN BEKO

Glas javnosti

Čovek iz senke

POČETAK - Rođen je 1961. godine u Herceg Novom.

NACIONALNA PRIPADNOST - Nije se izjašnjavao.

VERSKO OPREDELJENJE - Nije se izjašnjavao.

OBRAZOVANJE - Milan Beko je završio Saobraćajni fakultet u Beogradu, a diplomirao je 1997. godine na temu „Uticaj profila i režima leta na operativne troškove aviona za regionalni saobraćaj“, međutim nikada se nije bavio ovim poslom.

KARIJERA - Karijeru je počeo u marketinškoj agenciji „Spektra“, i to kao direktor marketinga. Ubrzo je postao vlasnik „Spektre“ u koju je došao i Vladimir Popović Beba, bivši šef Biroa za informisanje Vlade Srbije. U marketinškom poslu može se podičiti kampanjom Demokratske stranke za izbore 1993. kada je ova partija umesto dotadašnjih sedam u Skupštini dobila 27 poslanika. Marketing mu je ubrzo dosadio, pa je počeo da se bavi trgovinom. Osnovao je firmu „Dibek“ koja je prodavala drvo i farmaceutske proizvode, a najviše uvozila žvake. U vladi Mirka Marjanovića 1997. godine bio je kao nestranačka ličnost, ministar za vlasničku transformaciju (privatizaciju), a 1999. je prešao u Saveznu vladu Momira Bulatovića. Iste godine dospeo je i na listu građana SRJ kojima je, zbog bliskosti s Miloševićevim režimom, zabranjen ulazak u EU. Istovremeno je bio i predsednik UO kragujevačke „Zastave“, ali je tu funkciju napustio posle bombardovanja 1999. godine. Rukovodio je prodajom 49 odsto „Telekoma“ 1997. godine u vrednosti od oko 1,5 milijardi tadašnjih nemačkih maraka, italijanskom STET-u (29 odsto) i grčkom OTE-u (20 odsto).

Iako do tada nestranački ekspert, 2000. godine prvi je na listi JUL-a na izbornoj jedinici u Kragujevcu za izbor poslanika u Veću građana Savezne skupštine.

Kao savetnik ili jedna od zainteresovanih strana pojavio se i u privatizaciji srpskih mlekara od 2003. do 2005. godine kao izvršni direktor Investicionog fonda Salford, prilikom preuzimanja aranđelovačkog „Knjaza Miloša“ 2005. godine od strane FPP Balkan limitida, odnosno luksemburškog Investicionog fonda Vorldfajn, prilikom privatizacije Luke Beograd, a učestvovao je i u kupovini „Večernjih novosti“ i „Ce marketa“ sa vlasnikom Delte Miroslavom Miškovićem. Takođe, navodi se i da je iste godine Beko dovršio i privatizaciju beogradskog „Rapida“, otkupljujući preko firme „Erma“ preostalih 48 odsto vlasništva koje je ostalo u društvenom vlasništvu.

ZANIMLJIVOSTI - Mada je čovek čije se ime često pominje u javnosti retko se pojavljuje osim na koktelima nekih političara iz raznih režima, pa je dobio ime Čovek iz senke. Smatra se za ličnost kojoj su sva vrata otvorena, a kada se uzme u obzir da je bio u vladi Slobodana Miloševića, na izbornoj listi JUL-a i da je, navodno, kum pokojnog premijera Zorana Đinđića, da je bio šef i poslovni partner Vladimira Popovića Bebe, prijatelj Jovice Stanišića, Milorada Vučelića, Danka Đunića, Slobodana Radulovića, i partner Miroslava Miškovića u raznim poslovnim akcijama, postaje jasnije odakle takva mišljenja. U mnogim poslovima snalazi se kao riba u vodi, što nije čudno, s obzirom na to da mu je omiljeni hobi plivanje. Omiljeni automobil mu je „audi“, a da li je ta ljubav nastala za vreme njegovog ministarskog mandata i korišćenja službenog automobila, nije poznato. Oženjen je i ima dvoje dece.


Autori:
M. Obradović
Nedeljko Čolić


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...