U 92-oj godini umro Rajko Doleček

M. L.

Ovaj lekar češko-srpskog porekla bio je jedan od najpoznatijih i najomiljenih čeških propagatora zdrave ishrane ali i čovek koji je u Češkoj i Slovačkoj mnogo doprineo istini o ratu u bivšoj Jugoslaviji
(foto, Rajko Doleček)

U fakultetskoj bolnici u severnočeškoj Ostravi juče je, posle kratke i teške bolesti, u 92-oj godini života umro poznati češko-slovački propagator zdrave ishrane, dijetolog, profesor dr Rajko Doleček koga pamte i danas generacije Čeha i Slovaka po mnoštvu popularnih i duhovitih televizijskih emisija iz 70-ih i 80-ih na ovu temu. Istovremeno, ovaj čovek, koji potiče iz mešovitog češko-srpskog braka (otac je, kao češki oficir, u Prvom svetskom ratu, upoznao majku – bosansku Srpkinju i oženio se) nepresušne energije i aktiviteta, dao je u javnom mjenju u Češkoj i Slovačkoj veliki doprinos istini o ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Medicinske studije započeo je u Beogradu, a završio na Karlovom univerzitetu. Lekarsku karijeru je započeo na Fakultetskoj bolnici u Ostravi 1950. Od gojaznosti lečio je supruge mnogih političara, poznate glumice, pevačice... Za sobom je ostavio više od 200 naučnih radova koji su postali temelji češke i slovačke dijetologije i obezitologije.

Ovaj mršavi, govorljivi, stalno nasmejani i svima simpatični čovek, zadužio je Srbiju i Srbe ogromnim doprinosom u Češkoj i Slovačkoj  u širenju istine o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, kao i organizovanjem humanitarne pomoći žrtvama ovih ratova. Objavio je nekoliko knjiga među kojma su najpoznatije "Necenzurisane slike iz istorije jugoslovenske braće" i "Razgovor s generalom Mladićem".  Dobio je nekoliko visokih državnih i verskih priznanja iz Srbije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...