BILA MU JE DO KRAJA ODANA

Milan Kamatović

Iz života bin Ladenove, najmladje i najmilije žene, Amal (foto - The Telegraph: lični dokument Amal Sada)

Osama bin Laden je svojevremeno predložio svojim ženama da zbog stalnih potera i opasnosti da napuste Avganistan. Najmladja od njih, smatrana za njemu najmlijiju, Amal Sada, poreklom iz Jemena, to je odmah najodlučnije odbila...

Bila je sa Osamom zajedno i kada su ga u noći izmedju 1. i 2. maja američki komandosi ubili u kući u pakistanskom gradu Abotad. Tokom napada ranjena je u nogu. Sada je u pakistanskom zatvoru, zajedno sa ostale dve žene Osame.


Amal i Osama

Agencija AP je o istorijatu i pozadini veze Amal Sada i „svetskog teroriste br 1“ dosta toga saznala od njenih jemenskih rodjaka. Potiče iz ugledne porodice iz Ibe, nedaleko od jemenskog glavnog grada Sane. „Bila je oduvek odvažna, verski konzervativna, ali ne i fundamentalistički. Nije okončala visokoškolske studije, ali je u životu htela više nego što joj je mogao ponuditi gradić Ibe“, kaže o Amal njen stric Hašim Sada.

Putem, koji ju je odveo slavi i krvavom epilogu u Abotadu, krenula je 1999. Tada je, naime, dom njenih roditelja posetio muž njene starije sestre i kazao im da njegov saudijski prijatelj Osama bin Laden traži ženu. Niko tada još nije ni slutio da Osamu Amerikanci traže zbog bombaških napada na ambasde SAD u Keniji i Tanzaniji 1998.

„To je sudbina, saglasan sam s tim“, tumači stric Hašim odgovor na ponudu. Nekoliko dana potom potpisan je bračni ugovor sa Rašidom Muhamedom Saidom koga je za to ovlastio bin Laden. Potom je Amal otputovala do Dubaija, odatle do Pakistana i na kraju do Avganistana. Dogovaranje svadbe medju partnerima koji se uopšte ne poznaju u Jemenu je uobičajena praksa.

„Od tada nismo videli Amal. Kontakt smo održavali preko kurira“, dodaje njen stric. Kada je rodila kćer Sofiju, nekoliko najbližih rodjaka je, ipak, otišlo na čestitanje i slavlje kod Amal u Avganistanu...


Amal Sada, najmladja žena Osame bin Ladena

Sve to je bilo pre 11.09.2001. Bio je to, ipak, opasan i dug put, svedoče najbliži koji su bili u poseti. „Najpre smo proveli 20 dana u hotelu u Islambadu gde su nas čuvali ljudi bin Ladena.

Potom su nas odvezli na granicu sa Avganistanom“, seća se otac Amal Ahmad Abdal Fatah Sada.

Potom je usledio sedmočasovni put do velikog šatora, koji su čuvali mudžahedini. U njemu je bio ulaz u podzemni tunel. „Posle pola sata, došao je po nas auto koji nas je odvezao u pećinu u kojoj je živeo bin Laden. Tamo nas je dočekala moja kćer...“.

Bin Laden se pojavio drugi dan. I to zajedno sa nekoliko čelnika Al Kaide i avganistanskih plemena. U okviru proslava u čast dolaska jemenske prodice ispaljene su i topovske salve. „Osama je na mene delovao kao uljudan i uzvišeni čovek“, nastavio je priču otac Amal. Osama se izvinio za

„zadržavanje“ u Pakistanu i rekao da je to učinjeno bez njegovog znanja.

Poslednjeg dana posete, predložio je šef Al Kaide obema suprugama, druga je bila iz Sirije, da izaberu da li će vratiti svojim porodicama ili će ostati s njim. Prema Amalinom bratu od strica Validu, ona je tu ponudu odmah odbila. „Ostaću s tobom sve dok budemo živi. Tako sam odlučila“,

odgovorila je kategorično. Istvremeno je priznala da joj se život pretvorio u selidbu iz pećine u pećinu ali da je, uprkos tome, veoma srećna i zadovoljna što je sa Osamom.

Valid se seća da im je na kraju poste Osama nagovestio jednom polurečenicom da će uskoro biti svedoci „velikog dogadjaja u svetu“. Ubrzo su čuli vest o teroristčkim napadima 11. septembra 2001. Otac Amal je odmah znao i rekao: "Bio je to bin Laden".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...