Mladi heroji Srbije

BM

Proglašeni su pobednici drugog po redu nacionalnog konkursa Youth Heroes, koji je pokrenula EXIT Fondacija u saradnji sa kompanijom NIS, čime je Srbija dobila novu generaciju mladih heroja u oblastima obrazovanja/nauke, preduzetništvo/kreativne industrije, društvenog aktivizma i kulture/umetnosti.

Na svečanosti u Novom Sadu proglašeni su pobednici drugog po redu nacionalnog konkursa Youth Heroes, koji je pokrenula EXIT Fondacija u saradnji sa kompanijom NIS, čime je Srbija dobila novu generaciju mladih heroja. Cilj konkursa je da se uspešni mladi ljudi predstave javnosti i promovišu, kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za generacije koje dolaze.

Konkurs je raspisan početkom ove godine, a stručni žiri je izabrao 17 najboljih kandidata iz cele Srbije, koji su nagrađeni za svoja ostvarenja u ukupno četiri oblasti: obrazovanje/nauka, preduzetništvo/kreativna industrija, društveni aktivizam i kultura/umetnost. Najviše pobednika izabrano je u oblasti obrazovanja i nauke, među kojima su i srednjoškolci i studenti.

Projekat Youth Heroes je podržan putem NIS-ovog programa Zajednici zajedno, sa ciljem da unapredi, doprinese i pruži podršku mladima u Srbiji. Ovo je druga godina zaredom da su NIS i EXIT objavili konkurs za mlade heroje čiji osnovni cilj je promocija uspešnih mladih ljudi.

U okviru svečanosti povodom dodele nagrada mladim herojima održana je i panel diskusija pod nazivom Heroj se rađa ili postaje? na kojoj su učestvovali Milan Raspopović, bivši direktor Matematičke gimnazije, Snežana Lakićević ispred kompanije NIS, kao i dobitnici priznanja Mihailo Martinović, Valerija Spasojević, Ana Vrtačnik i Nikola Ranković.

Prvo mesto u oblasti obrazovanje i nauka u kategoriji srednjoškolaca i diplomaca osvojio je Mihajlo Sporić, višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike i astronomije. Drugo mesto osvojila je Marta Avramović, koja je osmislila pomagalo za slepe i slabovide, dok je treća nagrada dodeljena  Tijani Stanić, studentkinji molekularne biologije na Jejlu.

Među diplomcima i studentima pobednik u oblasti obrazovanja i nauke je Mihailo Martinović, dvostruki doktor nauka, astronomije i astrofizike. Drugo mesto zauzeo je Đorđe Đurica, koji je svojim istraživanjima pospešio elektronsko poslovanje, a treća nagrada otišla je u ruke Ivanu Zaletelu, mladom asistentu na Medicinskom fakultetu.

NIS-Youth-Heroes

Iz oblasti društvenog aktivizma, prvu nagradu dobio je Jovan Milić, koji svojim zalaganjem pomaže mladim ljudima koji žive u lošim uslovima. Drugu nagradu osvojio je Milan Srdić, osoba sa invaliditetom koji druge na svom primeru uči da je važno ne odustajati, dok je treću nagradu dobila Jelena Ognjanović, diplomirana istoričarka umetnosti, čija je misija da umetnost približi svima.

Valerija Spasojević pobednica je konkursa Youth Heroes u kategoriji preduzetništva i kreativnih industrija. Ona je dobitnica priznanja za kreiranje pametnog odela za astronaute, koji joj je dodelila NASA. Ognjen Vlaškalin osvojio je drugo mesto, jer njegova platforma Outimagine omogućava mladim inovatorima iz regiona da plasiraju svoje izume i ideje na globalno tržište. Jovana Lea Simić je heroina koja je od tradicionalnog džema napravila srpski brend, dok je Lazar Jovanović osmislio navodnjavanje biljaka na daljinu preko SMS poruke i na taj način postao heroj moderne srpske poljoprivrede.

Prvu nagradu u oblasti kulture i umetnosti osvojila je mlada slikarka Ana Vrtačnik, drugo mesto u ovoj kategoriji pripalo je Dušanu Čeganjcu, svetskom šampionu na harmonici, dok je Ana Krstajić, mlada kompozitorka i buduća studentkinja prestižnog muzičkog koledža Berkli, osvojila treću nagradu.

Specijalno priznanje osvojio je Nikola Ranković, trinaestogodišnji Beograđanin i najmlađi muzičar i humanista, koji je izdao rokenrol album na kom se nalaze pesme čiji je autor i izvođač.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...