Ekonomski NATO - omča za Evropu

Nataša Jokić

List Vesti objavio je seriju napisa o uzbuni u javnosti Zapada povodom otkrića da SAD i EU tajno pregovaraju o tržišnom ujedinjenju. Prenosimo ovu seriju iz Vesti u celini

Uzbuna zbog tajnih pregovora o tržišnom ujedinjenju SAD i EU (1)

EKONOMSKI NATO - OMČA ZA EVROPU

Države EU faktički će preneti vlast na multinacionalne kompanije, pokazuje nacrt transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini koji je procurio u javnost

 

EU i SAD iza leđa građana pregovaraju o sklapanju transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TAFTA) kojim države faktički prenose vlast na multinacionalne kompanije. Ovako najsažetije glasi optužba protiv Evropske komisije koju nekoliko nedelja uoči izbora za Evropski parlament u središte svoje kampanje stavljaju evropski Zeleni, krajnja levica, krajnja desnica i brojne nevladine organizacije. Sudeći po onome što piše u jednoj verziji nacrta ovog ugovora, koji je tek nedavno procurio u javnost, njegovo potpisivanje izmeniće istoriju.

- Veliko transatlantsko tržište je, jednostavno rečeno, početak političkog i ekonomskog ujedinjenja SAD sa Evropskom unijom na bazi načela ultraliberalne ekonomije po kojoj se tržište samo organizuje - kaže Raul Mark Ženar, poznati belgijski politikolog i savetnik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu. Snimci njegovih predavanja poslednjih meseci postali su "hit" na internetu. Analizirajući svaki od članova nacrta TAFTA, koji je dospeo u javnost, Ženar konstatuje da će ovaj ugovor zapravo imati za posledicu poništavanje ekoloških i sanitarnih normi EU o genetski modifikovanoj hrani, zabrani uvoza mesa s hormonima, pilića dezinfikovanih hlorom...

TAFTA – ekonomski NATO

- Hilari Klinton nije slučajno rekla da je TAFTA zapravo ekonomski NATO - kaže Ženar, dodajući da se zna ko je glavni u NATO-u. Po njemu, u nacrtu TAFTA najgori je član 45 kojim se određuje da privatna preduzeća mogu da tuže države i da za te sporove treba da budu nadležni tzv. arbitražni sudovi u SAD, a ne pravosuđa evropskih država. Arbitražni sudovi su po definiciji nagodbeni, sastavljeni su od "nezavisnih stručnjaka", dakle privatnih osoba koje nemaju veze sa pravosuđem.

- Time bi članice EU, zapravo, stavile van snage sopstvena pravosuđa - zaključuje Ženar. Kako pokazuje iskustvo latinoameričkih i pacifičkih zemalja koje već imaju slične ugovore sa SAD, pred arbitražnim sudovima sporove redovno dobijaju privatne kompanije, a gube ih države. U članu četiri nacrta TAFTA kaže se da će ugovor obavezivati sve javne vlasti od opštinskog do državnog nivoa.

- To znači da ukoliko neka opština odbije na tenderu američku firmu koja nudi gas iz škriljaca, jer je ta tehnologija zabranjena u Francuskoj, ta američka firma moći će da tuži te opštinske vlasti pred arbitražnim sudom u SAD - objašnjava Ženar. On nabraja i brojne članove u kojima se govori o garancijama evropskoj strani i primećuje da su glagoli u svim rečenicama u kondicionalu što znači u uslovnom obliku "moglo bi", "trebalo bi", "moralo bi". U pravnom smislu to znači da ne postoji čvrsta obaveza primene.

Tajnost umesto demokratije

Van Rompaj, predsednik EU i Manuel Barozo, predsednik Komisije EU, potpisali su u februaru 2013. da se angažuju na otpočinjanju pregovora sa SAD o uspostavljanju transatlantskog slobodnog tržišta iako za to nisu dobili ovlašćenje.

Mandat za pregovore dobili su tek u junu 2013. godine od Evropskog saveta koji čine šefovi država i vlada EU.

Za pregovarača određen je komesar za trgovinu Karel de Giht, bivši belgijski ministar, u više navrata osumnjičen u finansijskim i poreskim aferama.

Objavljeno, 05. 05. 2014.


Uzbuna zbog tajnih pregovora o tržišnom ujedinjenju SAD i EU (2)

AMERIKA ĆE PROGUTATI EVROPU

Geopolitički projekat sagrađen na ideji o sudaru civilizacija

 

Lobisti krupne industrije, evropske i američke državne elite i Evropska komisija tvrde da će tajni pregovori o stvaranju zone slobodne razmene između SAD i EU (TAFTA) doneti milione novih radnih mesta Evropskoj uniji. Oni takođe tvrde da pregovori moraju da nastave da se vode u tajnosti kako ne bi oslabila pregovaračka pozicija svake strane.

Suština u ukidanju evropskih normi

Jedan od njihovih oštrih kritičara je Atak, nevladina organizacija za borbu protiv globalizacije koja tvrdi da će TAFTA dovesti do "masovnog gubitka posla", naročito u oblasti poljoprivrede. Atak ukazuje šta se dogodilo sa sličnim ugovorom koji su 1993. godine sa SAD potpisale Kanada i Meksiko. Tadašnji predsednik Klinton najavljivao je 20 miliona radnih mesta da bi se deset godina kasnije ispostavilo da je efekat bio obrnut jer je devet stotina hiljada američkih građana izgubilo posao.

Koristi su imale samo velike uvozno-izvozne korporacije u čijem interesu vlada i vodi spoljnu i trgovinsku politiku. Mnogi smatraju da je TAFTA rezultat američkog projekta stvaranja zapadnog tržišta kako bi sprečili ekonomsku dominaciju Kine i Rusije. SAD zato moraju da "progutaju" evropsko tržište, tim pre što su pregovori sa "novim ekonomijama" BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija i Južna Afrika) u ćorsokaku jer ove zemlje ne prihvataju diktat Vašingtona i država koje ga slede.

"To je geopolitički projekat sagrađen na ideji o sudaru civilizacija", kaže Žan Lik Melanšon, evropski poslanik i lider Levičarskog fronta u Francuskoj.

Raul Mark Ženar, poznati belgijski politikolog i savetnik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu ističe da se zvanično pregovara o ukidanju transatlantskih carinskih prepreka mada su te prepreke već odavno zapravo u svim domenima izbrisane, osim kad je reč o poljoprivredi i tekstilu.

"To znači da je suština u ukidanju evropskih normi kako bi se otvorila vrata za do sada zabranjene proizvode američke industrije. Obratite pažnju, jedino trgovina oružjem nije obuhvaćena pregovorima o stvaranju zone slobodnog tržišta ", ističe Ženar. On ne veruje u priču da su osnova pregovora o TAFTA "zajedničke vrednosti SAD i Evrope".

"SAD nisu potpisale nijednu međunarodnu konvenciju o međunarodnim sudovima, ni o zaštiti prava radnika, ni o klimi, ni o očuvanju prirode. Njihov zakon, na primer, kaže da privatnici mogu neograničeno da finansiraju političke stranke i njihove kandidate. To u principu znači da ako imate veoma mnogo novca vi možete da kupite predsednika", rekao je Ženar nedavno na predavanju u Perpinjanu koje je na internetu izazvalo veliko interesovanje.

Tržište od 820 miliona potrošača

Jedino što je za sada izvesno to je da pripreme za ugovor o stvaranju zone slobodne razmene između SAD i EU (TAFTA) traju u tajnosti već desetak godina. Pregovori su zvanično počeli u junu prošle godine. Cilj sklapanja TAFTA je stvaranje zajedničkog tržišta od 820 miliona potrošača. Ono bi predstavljalo trećinu ukupne trgovinske razmene na planeti. Pregovori bi trebalo da budu završeni 2015. godine posle čega bi ugovor trebalo da odobri 28 država članica EU, a zatim i Evropski parlament.

Objavljeno 06. 05. 2014.


Uzbuna zbog tajnih pregovora o tržišnom ujedinjenju SAD i EU (3)

BRISEL U ŠACI GOSPODARA SVETA

Pod hitno razbiti strah i širenje sumnji građana EU, između ostalog, i pričanjem bajki

 

Zabrinuta zbog optužbi da tajno pregovara sa SAD o sklapanju ugovora o slobodnom transatlantskom tržištu (TAFTA), Evropska komisija rešila je da krene u propagandnu akciju ubeđivanja građana. Propagandnu strategiju definisala je u dokumentu koji je, međutim, procurio u javnost preko nevladine organizacije CEO.

Tada je otkriveno da Evropska komisija novcem poreskih obveznika finansira indoktrinaciju javnog mnjenja. U tekstu se na primer ističe da je potrebno "pod hitno razbiti strah i širenje sumnji" građana EU. Kako? Između ostalog, i pričanjem bajki. Tako je, na primer, Evropska komisija u javnost lansirala stručnu procenu po kojoj će posle stupanja na snagu TAFTA "Evropska unija povećati svoju godišnju dobit za 119 milijardi evra što znači da će budžet domaćinstva u EU prosečno biti uvećan za 545 evra godišnje".

Prodavanje javnom mnjenju priče o TAFTA

"Kad sam privatno pitao evropskog komesara Karela de Gihta, koji vodi pregovore, kako je moguće da su stručnjaci došli do tako preciznih predviđanja, on mi je odgovorio da priču o TAFTA nekako moraju da 'prodaju' javnom mnenju", izjavio je novinarima Janik Sado, francuski poslanik u Evropskom parlamentu i član političke grupe Zelenih.

Dokument Evropske komisije razrađuje dalje kako će propagandna mašinerija "izvršiti opšti napad na svim frontovima, kroz medije i socijalne mreže". Ističe se, između ostalog, da treba imati pod kontrolom velike medije za koje se konstatuje da već daju "široku podršku logici TAFTA". Važnim se smatra pridobijanje javnih ličnosti preko kojih bi se posredno zadobijala podrška građana.

Koliko je Evropskoj komisiji stvarno stalo do demokratije, građana i famozne "transparentnosti" pokazao je i sastanak posvećen TAFTA koji je EU ovih dana organizovala u luksuznom hotelu "Šangri - La" u Parizu. Ko god je hteo, mogao je da prisustvuje ovom skupu ukoliko ispuni jedan uslov: da plati 1.500 evra za ulaznicu. Tako su u hotel ušli samo oni koji su stigli u limuzinama - komesar EU za trgovinu Karel de Giht, rukovodioci najmoćnijih multinacionalnih kompanija Dženeral elektrik, Dajmler-Benc, Gugl, Total i ostali "gospodari sveta".

Francuski nacionalni radio emitovao je reportažu u kojoj su slušaoci mogli da čuju kako stotinak građana ispred hotela Šangri la skandira "Nećemo TAFTA", dok u sali za konferencije jedan od američkih učesnika poručuje:

"Kao 1947. godine - kad su SAD i Evropa zajedno postavili arhitekturu nove ekonomije, sada moramo da delujemo, moramo da budemo ti koji upravljaju. Ako to ne budemo učinili, drugi će to uraditi na umesto nas."

Armija lobista

Evropskih poslanik iz grupe Zelenih Janik Žado tvrdi da na promovisanju TAFTA radi 140 lobističkih grupa koje plaćaju velike evropske i američke industrijske grupe.

"Njihov zadatak je da savladaju otpor kako u Evropi, tako i u SAD, a sve u interesu multinacionala s obe strane Atlantika", kaže Žado. Sa njim se ne slaže Holanđanka Mariz Sraka, portparol liberalne grupe u Evropskom parlamentu, koja poručuje:

"Nisu države te koje stvaraju radna mesta već preduzeća. Mislim da će od TAFTA svi imati koristi."

Više francuskih regiona zvanično je objavilo da odbija potpisivanje TAFTA.

Objavljeno 07. 05. 2014.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...