Erdogan hoće “Tursku Republiku Trakiju“

Nikos Arvanites, Atina

Premijer Turske Erdogan prisvaja grčke i bugarske teritorije
(turski premijer Erdogan i ministar spoljnih poslova Davutoglu)

Ponovo je turski premijer počeo da prisvaja delove Balkana i drugih država „za sebe” u okviru neoosmanske, imperijalne Turske. Posle prisvajanja Kosova kao dela Turske, definisanja BiH kao interesne sfere, a i Sandžaka u Srbiji, svoj plen Erdogan sada vidi i u Grčkoj, odnosno  u oblasti Trakija kojoj pripadaju Solun, Komotini, Kesen gde živi značajna turska manjina.

„Trakija u našem srcu“

Na posredan način, Erdogan šalje poruku turskim ekstremistima u Trakiji i Komotiniju da ojačaju svoju panturcističku politiku i jačaju panislamizam.

Ovakvu provokativnu izjavu premijer Turske je dao pre posete svog ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua Atini. Bačena je rukavica turskog nacionalizma u Grčkoj kao što je i saopšten stav da ne postoji država Kipar. Erdogan je rekao:

„Trakija živi našu zajedničku istoriju u Evropi. To je naš predstavnik, deo naše geografije. Danas, u geografskom području Balkana, u srcu našeg odnosa je Trakija s Adrianopoljem."

Erdogan inicira obnovu  "Turske Republike Trakije", u središnjem Balkanu, koja bi uključivala teritorije severne Grčke i južna područja Bugarske.

Etnički nacionalizam i siromaštvo u Grčkoj

Etnički i verski sukobi kao i unutrašnji i sponozorisani terorizam i kriminal koji dolaze iz Albanije i Turske, nalaze svoje uporište i u padu životnog standarda građana Grčke. Etnički nacionalizmi i ekstremizmi utemeljuju se i na bazi masovnog siromašenja i gubitka posla. Izrazito siromaštvo, ojačano verskim radikalizmom u Trakiji podstiče turski nacionalizam. Pre svega, reč je o neujednačenosti imovine i socijalnim razlikama između najbogatijih i najsiromašnijih, a rezultat je da je Grčka trenutno na dnu lestvice EU po rasponu između bogatih i siromašnih. Po podacima ELSTAT o "ekonomskoj nejednakosti" u Grčkoj, učešće 20 odsto  najbogatijeg stanovništva je 6,6 puta veće od udela prihoda najsiromašnijijih 20 odsto stanovništva. Procena je da u Grčkoj 25 odsto domaćinstava s najnižim primanjima drži 8,7 odsto ukupnog nacionalnog dohotka (u 2011. to je bilo  9,4 odsto), dok su domaćinstva sa najvišim dohotkom raspolagala sa 47 odsto od ukupnog nacionalnog dohotka.

Nivo ekonomske nerazvijenosti u Grčkoj i socijalnih nejednakosti pojačan je na severu Grčke u oblasti severnog Epira gde žive Albanci kao i u Trakiji gde živi turska manjina.   

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...