URSULA FON DER LAJEN HOĆE I DRUGI MANDAT NA ČELU EU

ML

Ime novog šefa Evropske komisije biće poznato posle junskih izbora ove godine. Šesdesetpetogodišnja fon der Lajen rukovodi Evropskom komisijom od decembra 2019.
(Berlin, 19.02.2024 - Predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare posle sastanka Hrišćansko-demokratske unija Nemačke (CDU) u Berlinu)

Predsednica Evropske komisije Ursula Gertruda fon der Lajen (Ursula Gertrud von der Leyen) saopštila je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Berlinu, da će se kandidovati za drugi mandat na čelu izvršne vlasti Evropske unije. Ova nemačka konzervativna političarka dobila je jednoglasnu podršku u svojoj stranci u Nemačkoj - Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU).

"Donela sam danas, posle dosta promišljanja, odluku: nastojaću da dobijem još jedan mandat.“

Ime novog šefa odnosno šefice Evropske komisije biće poznato posle junskih izbora ove godine. Mandat na čelu Komisije iznosi pet godina. 

Predsedništvo CDU ocenjuje, po rečima šefa CDU Fridriha Merca (Fridrich Merz), da je "upravo zasluga same Lejenove što je u teškom vremenu pandemije Evropa ostala jedinstvena. Ona ima visok ugled u zemljama-članicama ali i daleko od granica EU", citirala je nemačka agencija DPA. 

Šesdesetpetogodišnja fon der Lajen rukovodi Evropskom komisijom od decembra 2019. i bila je prva žena na ovoj funkciji. Njen prioritet je od početka bio tzv zelena, ekološka politika. Za vreme mandata bila je suočena s nizom izazova kao što su pandemija kovida 19, migraciona kriza, invazija Rusije u Ukrajinu, energetska kriza... Pre ove funkcije ona je šest godina bila, kao prva žena, na čelu nemačkog Ministartva odbrane Nemačke.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...