GRČKI ZAKON O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA KAO ORUŽJE PROTIV PRAVOSLAVLJA

Aleksandar Manić

Ističući da su istopolni brakovi u suprotnosti sa hrišćanskim vrednostima i porodičnom tradicijom, Sveti sinod grčke pravoslavne crkve je naglasio da to vodi ukidanju očinstva i majčinstva, a time se menja i sveta institucija porodice
(ilustracija, Grčki parlament prilikom usvajanja zakona o istopolnim brakovima i njihovom usvajanju dece)

U noći 15. na 16. februar, kao što je moglo da se pretpostavi, grčki parlament je većinom od 176 poslanika (od 300) izglasao novi zakon o istopolnim brakovima i njihovoj mogućnosti usvajanja dece. Dobar deo grčkih građana se već duže vreme izjašnjavao protiv usvajanja takvog zakona, međutim, grčke vlasti smatraju da nisu u obavezi da sprovode volju onih koji su ih izabrali, nego da sprovode volju američkih plutokrata koja im se saopštava kroz kanal Vašington-Brisel.

Grčka je tako postala šesnaesta zemlja Evropske unije koja je uvela zakon o istopolnim brakovima. Ipak, ono što najviše raduje prekookeanske nalogodavce jeste da je Grčka prva pravoslavna zemlja u kojoj je usvojen ovakav zakon. Na taj način, oni smatraju da je iz pravoslavne građevine izvučena još jedna cigla, nadajući se da će tako, korak po korak, srušti pravoslavlje.

grci-zakon-arhiepiskop-s

Njegova svetost Jeronim II arhiepiskop Atine i sve Grčke, sa čitavim grčkim sveštenstvom i monaštvom, usprotivio se donošenju zakona o istopolnim brakovima i njihovom usvajanju dece

"Modernizacija" pravoslavlja - radi njegovog uništenja

Prve nedelje u februaru, u svim svim pravoslavnim crkvama Grčke, bila je pročitana poruka Svetog sinoda u kojoj je izraženo protivljenje, tada samo nacrtu zakona o istopolnim brakovima koji je pripremila desničarska vlada premijera Kirijakosa Micotakisa. Ističući da su istopolni brakovi u suprotnosti sa hrišćanskim vrednostima i porodičnom tradicijom, Sveti sinod je naglasio da to vodi ukidanju očinstva i majčinstva, a time se menja i sveta institucija porodice.

Tokom čitave prošle godine i pripreme zakona o istopolnim brakovima, grčki vokisti su se trudili da manipulišu javnost, optužujući Njegovu svetost, Jeronima II arhiepiskopa Atine i sve Grčke, da je nazadan i da se protivi modernizaciji crkve i društva uopšte, zato što smatra da su istopolni brakovi protivni hrišćanstvu. Takođe, oni su sugerisali da su samo starci u pravoslavnoj grčkoj crkvi protiv "modernizacije", dok mlađe sveštenstvo smatra da je neophodno ići u korak sa vremenom. Prirodno, njihove tvrdnje su lažne, jer arhiepiskop Jeronim ima podršku sveštenstva i monaštva, svetogorske zajednice, pa čak i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja kome uprava CIA-e redovno daje zadatake.

"Modernizacija" grčke pravoslavne crkve je na meti američkih jastrebova već od samog početka Micotakisove vladavine, a posebno se pojačala otkada je Vašington rešio da pravoslavne Ukrajince baci u rat sa pravoslavnim Rusima.

grci-zakon-filotej-s

Prošlogodišnje ustoličenje mladog solunskog mitropolita Filoteja (46) dalo je lažnu nadu Vašingtonu da će im rušenje pravoslavlja u Grčkoj biti olakšano

Kada je decembra prošle godine, u prisustvu visokih političara i partijskih čelnika, na mesto solunskog mitropolita ustoličen mladi episkop Filotej (46), nekadašnji glavni sekretar Svetog sinoda, sve je brujalo od buduće "modernizacije". Grčka vlada, Fanar, Evropska unija i Vašington, položili su velike nade u njega, računajući da će Filotej biti "moderniji" duhovnik nego njegovi prethodnici. Naime, Antimos i, pre njega, Pantelejmon pokazali su se kao "nazadni" jer su, pored pastirske dužnosti prema crkvi i vernicima, osećali dužnost i prema zemlji i njenoj istoriji. Njima je zamereno što su kod grčkog naroda jačali osećaj patriotizma i poštovanje istorijskog nasleđa. Sve se to pokazalo kao beskorisno za državne zvaničnike i diplomate čiji zadatak nije da brane interese svog naroda, nego američkih plutokrata. Od solunskog mitropolita Filoteja, inače bliskog saradnika arhiepiskopa Jeronima, očekuje se da ne bude pravoslavni hrišćanin i patriota, nego da poslušno izvršava zadatke smišljene u Vašingtonu.

grci-zakon-micijlis-s

Atanasios Micijalis, karijerni diplomata, čelnik Ministarstva spoljnih poslova za odnose sa SAD-om i visoki funkcioner Nacionalne obaveštajne službe umešan u protivzakonito prisluškivanja, postavljen je za civilnog adminstratora Svete Gore Atonske

Sveta Gora Atonska pod policijskom kontrolom

Neposredno po ustoličenju solunskog mitropolita, početkom ove godine, monaška zajednica Svete Gore dočekala je "ustoličenje" novog civilnog administratora, Anastasiosa Micijalisa. Prema povelji koja reguliše rad samoupravne monaške zajednice, civilni administrator je odgovoran za oblasti kao što su zakon, red i zdravstvena zaštita, dok su duhovna i crkvena pitanja u nadležnosti Sveštenog sabora, Sveštene epistasije i protoepistata. Uz malo izuzetaka, odnosi između monaške zajednice i civilnog administratora bili su uvek uravnoteženi, a posebno u vreme Micijalisovog prethodnika Atanasiosa Martinosa, koji je bio posebno poštovan.
Međutim, imenovanje Micijalisa, karijernog diplomate koji je služio u visokim ešalonima Nacionalne obaveštajne službe, jasno govori o trenutnim okolnostima. Važno je napomenuti da je, pored ambasadorskih dužnosti, Micijalis bio i čelni čovek Ministarstva spoljnih poslova zadužen za odnose sa SAD-om i Kanadom. Blizak saradnik Micotakisa, on je bio jedna od ključnih osoba u aferi Micotakisovog protivzakonitog prisluškivanja i praćenja političkih protivnika i novinara, pa čak i vojnih zvaničnika. Ministarstvo spoljnih poslova napustio je pošto je skandal otkriven 2022. godine.

grci-zakon-martinos-s

Atanasios Martinos, bivši civilni administrator Svete Gore i sveštena epistasija sa protoepistatom Ocem Stefanom Hilandarcem (jun 2023)

Kada je Ministarstvo za zaštitu građana odlučilo da unapredi status policijske stanice Kareje u policijsku upravu, kao povod za jačanje policijskih snaga na Atosu istaknut je rastući zilotski pokret u svetogorskim manastirima i skitovima. Pravi razlog za uvođenje jake policijske mreže na Atosu, međutim, predstavljaju američki zahtevi da se ograniči uticaj ruske pravoslavne crkve i da se spreči davanje svetogorske podrške Rusiji.
Naime, grčki premijer Micotakis, pravoslavni hrišćanin i vrlo aktivan američki poslušnik, krenuo je u ideološki rat protiv Rusije i pravoslavlja. Glavnotokovski grčki mediji, koji umesto izveštavanje vrše ideološke manipulacije, pisali su o sumnjivim stranim "hodočašnicima" i stranim uglednicima koji su išli na Svetu Goru po blagoslov. Prikrivene aktivnosti tih sumnjivih lica bile su, navodno, vezane za rusko lobiranje i pranje novca. Međutim, istrage grčkih vlasti nisu pokazale ikakve dokaze o bilo kakvoj nelegalnoj aktivnosti. Očigledno je u pitanju američka briga za što čvršćim održanjem Svete Gore pod autoritetom vaseljenskog patrijarha, njihovog bliskog saradnika.

Otkako je Fanar, po  nalogu CIA-e, proglasio pravoslavnu crkvu Ukrajine radi slabljenja Ruske Federacije i otkako je ukrajnski režim nasilno oteo Kijevsko-pečersku lavru od Ruske pravoslavne crkve, koja ju je osnovala pre hiljadu godina, svetogorski monasi su se našli na ivici otvorenog osporavanja statusa Fanara kao duhovnog vođe Atosa i pravoslavnih hrišćana u svetu, dajući prednost ruskoj pravoslavnoj crkvi.
Stoga, bilo je od suštinske važnosti da grčka država, po nalogu Vašingtona, imenuje civilnog administratora koji će "razumeti" sve različite faktore u složenom postojanju svete zajednice i biti sposoban da preduzme adekvatne policijske mere, ukoliko mu se to naredi. Američki nalogodavci, briselski organizatori i njihovi poslušnici na čelu sa Kirijakosom Micotakisom, u potpunosti su zaboravili da pravoslavna hrišćanska crkva postoji već dva milenijuma i da je prevazišla i mnogo veće izazove i iskušenja nego što je protiv nje pokrenula današnja ekonomska elita.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...