Ukidanje 36.000 invalidskih penzija

Nikos Arvanites, ATINA

Grčko ministarstvo zdravlja ukinuće do kraja ovog meseca svaku šestu invalidsku penziju, jer je otkriveno da su odobrene na osnovu lažnih tvrdnji?
(foto: Protest ispred grčkog parlamenta protiv vladinih mera štednje)

Finansiska kriza u EU traje ali sa podrškom EU i MMF Grčkoj situacija je nešto podnošljivija mada je i dalje rovita i puna nepoznanica.

”Najgore je prošlo u dužničkoj krizi evrozone, no rizici ostaju i na vladama je da ih otklone”. Ovo su reči čelnika Evropske centralne banke (ECB) Maria Dragia. Da je situacija u Grčkoj nešto stabilnija od one kada je država bila na ivici bankrota, pokazuje i saopštenje grčkog Ministarstva finansija gde se navodi da je budžetski deficit, odnosno razlika između vladinih troškova i prihoda od poreza, iznosio 495 miliona evra u januaru i februaru, što je znatno niže u odnosu na cilj koji je zacrtala vlada od 879 miliona evra i dvostruko niže od 1,05 milijarde evra iz istog perioda proše godine.

sukob grcka

Sukob grčkih demonstranata i policije

Politička pozicioniranja

Doskorašnji ministar finansija  Eveangelos Venizelos postao je lider PASOK-a i kandidat za premijera Grčke ukoliklo PASOK bude osvojio dovoljno glasova na izborima da može da istakne svog kandidata za premijera. Grčka je imenovala Filiposa Sahinidisa, dosadašnjeg zamenika ministra finansija, za novog ministra finansija. Sahinidis je bio desna ruka Venizelosa pa je realno da će on nastaviti njegov put kao i projekcije u vladi premijera Lukasa Papademosa. Sahidinis je bio kontrolor budžeta i načina njegovog formiranja.

Grčka je prošla finansijski cunami ali se ostale teške i krupne posledice koje izazivaju oprečna mišljenja kod gradjana. Stavovi idu od podrške vladi do nastavljanja protesta. Grčka je 12. marta uspešno sprovela zamenu obveznica u rukama privatnih kreditora, izdatih prema grčkim zakonima, čime je njen javni dug smanjen za 94 milijarde evra. Vlasnici grčkih obveznica izdatih prema medjunarodnim zakonima imaju rok do petka da odluče da li će se uključiti u zamenu starih dužničkih hartija novim, koja će biti održana 11. aprila.

Pesnici u protestima

Finansijski cunami napravio je velike štete u životu običnih gradjana Grčke. Mere štednje su drastične, a pritisak državnih institucija, pre svega poreskih, postaje veoma neprijatan za mnoge Grke. Recimo, grčko ministarstvo zdravlja ukinuće krajem marta svaku šestu invalidsku penziju, jer je otkriveno da su odobrene na osnovu lažnih tvrdnji. Po rečima zamenika grčkog ministra zdravlja, Markosa Bolarisa, do kraja marta biće obustavljeno oko 36.000 invalidskih penzija i to stvara uštedu od 110 miliona evra godišnje.

Nedavno su štrajkovali lučki radnici koji snadbevaju ostrva hranom i vodom, posebno narodnim kropmirom, ali su i pesnici na svoj način progovorili o krizi. Tako su se grčki pesnici pridružili demonstrantima u Atini, na protestu protiv mera štednje grčke vlade, držeći javne recitale na putu do parlamenta. Nekoliko stotina ljudi okupilo se na mitingu, zajedno sa plesačima i perkusionistima kako bi obeležili i Svetski dan poezije. Organizatori protesta rekli su da je cilj tog okupljanja da se ohrabre Grci da zadrže svoj kreativni duh dok zemlja prolazi kroz petu godinu krize.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...