Putin: Armija Rusije reorganizovana, sada se naoružava

Petar Popović

“Vojno-tehnički odgovor Rusije na američku globalnu PRO i njen segment u Evropi biće efektivan i asimetričan. I sasvim će odgovarati koracima SAD u sferi PRO”, poručio je Vladimir Putin. Svet se menja. Ogromna su iskušenja da se sopstveni problemi rešavaju na tuđ račun, pritiscima silom. Nije slučajno što se već danas pronosi glas kako tobože objektivno iskrsava pitanje nacionalne suverenosti “koja ne može obuhvatati resurse globalnog značaja”. O Rusiji se u takvim hipotezama ne bi smelo govoriti. “To znači – nikoga ne smemo dovoditi u iskušenje svojom slabošću”, napisao je.

Ruska armija je reorganizovana i sada se naoružava, napisao je premijer Rusije Vladimir Putin, u autorskom članku o odbrani i oružanim snagama objavljenom u ponedeljak (“Biti jak: za Rusiju garantija nacionalne bezbednosti”, http://www.rg.ru/2012/02/20/putin-armiya.html).

Oružane snage će tokom deset godina dobiti više od 400 savremenih međukontinentalnih raketa, osam podmornica-nosača strateških raketa, oko 20 višenamenskih podmornica, više od 50 bojnih brodova, oko sto kosmičkih aparata vojne namene, više od 600 savremenih aviona ( uključiv lovce petog pokoljenja ), više hiljada helikoptera, komplete PRO (protiv raketna odbrana) sistema S-400 za 28 pukova, 38 divizijskih kompleta PRO kompleksa “vitez”, deset brigadnih kompleta raketnog kompleksa “iskander M”, preko dve hijade i 300 savremenih tenkova, oko dve hiljade samohodnih artiljerijskih kompleksa i oruđa, kao i više od 17 hiljada jedinica vojne automobilske tehnike, naveo je Putin.

putin armija rugaz
Putinov tekst o nacionalnoj bezbednosti, u Ruskoj gazeti

Putin je naveo da je Rusija “donela i ostvaruje program razvoja oružanih snaga i modernizacije odbrambeno-privrednog kompleksa bez presedana”, za šta će se izdvojiti i uložiti “približno 23 triliona rubalja” u jednoj deceniji. (Blizu 700 milijardi dolara, prim. aut.) 

Novo naoružanje i tehnika biće u rukama već preuređene armije, s kopnenim snagama jačine “100 opštearmijskih i specijalnih brigada”, popunjenih većma profesionalnim vojnicima.

Oslonac na brigade, umesto divizija, učiniće oružane snage gipkijim. “Norma njihove (borbene) gotovosti pod uzbunom – jedan sat. Prebacivanja u potencijalni teatar borbenih dejstava – dan i noć”, napisao je Putin. “Ranije, jedinicama je za pripremu za izvršenje borbenih zadataka trebalo do pet dana.” A za stavljanje ukupnih oružanih snaga u pripravnost, “morala se odvojiti bezmalo godina”. I to danas – “kada najveći broj oružanih sukoba traje od nekoliko sati do nekoliko dana”, napisao je.

Već do 2017, oružane snage Rusije će brojati milion ljudi, od čega 700 hiljada profesionalaca: oficira, polaznika vojnih škola, kaplara i vojnika-najamnika, po ugovoru. A do 2020. – broj obveznika po pozivu svešće se za još polovinu, na svega 145 hiljada služećih (od milion). Ruski krajnji cilj je “potpuno profesionalna armija”. Međutim, “to je i skupa armija”, te će u doglednoj budućnosti sistem ipak ostati kombinovan.

su33
Avion SU 33 na nosaču aviona "Admiral Kuznjecov"

Armija ovog časa ima 220 hiljada oficira i 186 hiljada vojnika i kaplara koji su tu po ugovoru. Tokom pet sledećih godina, broj takvih “kontraktnjika” uvećavaće se za po 50 hiljada godišnje, saopštio je Putin, citirajući maršala Žukova: “Armijom komandujemo ja i kaplari!”. Želeo je da kaže – mlađi komandiri su stamina armije, zato što su to armijski “poredak, disciplina i normalna bojeva obuka”. Od vojnih škola se očekuje da ispeku takve ljude.

Programom razvoja oružanih snaga obuhvaćene su iz tih razloga i škole. Ali – i ustanove civilnog sektora, pozvane da podižu zdravu i očeličenu omladinu, koja bi stupila pod zastavu obrazovno i fizički pripremljena. Uniforma neće više biti “privilegija” regruta iz redova nasiromašnijih (i najmanje pismenih) – te će plate, osiguranja, materijalne nadoknade i društvene povlastice učiniti prestižnim i vratiti ugled ruskim vojnicima.

Organi upravljanja u oružanim snagama “skraćeni su za dvaput” i sada postoje četiri vojna okruga (Zapadni, Južni, Centralni i Istočni), pod čijom su upravom snage VVS, PVO i Flote. Od 1. decembra 2011, na borbenom dežurstvu je i jedan novi rod – Armija vazdušno-kosmičke odbrane, objasnio je Putin.

Vojno-vazduhoplovne snage raspoređene su u sedam “vazduhoplovnih baza, s moćnom infrastrukturom”. Za poslednje četiri godine temeljito je obnovljeno 28 aerodroma – prvih tokom dve decenije. I sledećih dvanaest aerodroma će se rekonstruisati ove godine. Sistem upozoravanja na raketni napad “ozibiljno je unapređen”. Stanice praćenja, u oblastima Lenjingradskoj i Kalinjingradskoj i Armaviru “već su u stroju”, a takav isti objekat isprobava se u Irkutsku. Sistem globalnog pozicioniranja Glonas aktiviran je. Udeo savremenih raketnih kompleksa suvozemnog baziranja povećan je tokom poslednje četiri godine s 13 na 25 odsto, ali će se još deset raketnih pukova snabdeti strateškim kompleksima “topolj M” i “jars”. Od 2007. obnovljeni su poleti i borbeno patroliranje strateške avijacije, u čije je naoružanje uvedena nova krstareća raketa velikog dometa – a na borbeno dežurstvo stupaju podmornice raketonosci “borej”, čiji prvi primerci “Jurij Dolgoruki” i “Aleksandar Nevski” već jesu u fazi ispitivanja. “Naša flota obnovila je svoje prisustvo u strateškim regionima svetskih okeana, i u okviru toga u Sredozemnom moru. Takva demonstracija ruske zastave od sada će biti redovna”, napisao je Putin.

Zadatak je da se tokom deset godina novoj strukturi oružanih snaga osigura oslonac na novu tehniku. “Na tehniku koja dalje ‘vidi’, tačnije pogađa i brže reaguje, nego analogni sistemi bilo kog potencijalnog protivnika.”

“Prioritet imaju nuklearne snage, vazdušno-kosmička odbrana, sistemi veza, obaveštavanja i upravljanja, radioelektronske borbe, ‘bespilotnjiki’ i robotizovani udarni kompleksi, savremena transportna avijacija, sistemi individualne zaštite borca na bojištu, visokoprecizno oružje i sredstva borbe s njim”, naveo je Putin. Naveo je da određivanje “ideologije razvoja vidova i rodova armije”, s konceptom ciljeva i zadataka predstoji. “No, već je očigledno da će se u strukturi oružanih snaga sačuvati uloga i značenje snaga nuklearnog odvraćanja. U svakom slučaju (bar) do tada dok se kod nas ne pojave vidovi oružja, udarni kompleksi nove generacije. U okviru toga – visokoprecizno oružje, koje, kao što sam već primetio, može rešavati zadatke odgovarjuće onim koji su pred snagama nuklearnog odvraćanja.

“Vreme zahteva odlučne korake ka jačanju jedinstvenog sistema vazdušno-kosmičke odbrane zemlje”, napisao je premijer-verovatni predsednik Rusije (58,6 odsto podrške dve nedelje pre izbora!  http://www.themoscowtimes.com/news/article/state-run-poll-has-putin-winning-election-in-first-round/453373.html#ixž1n1MPxdWA). “Na to nas podstiču politika SAD i NATO, u pitanju razmeštaja PRO. Garantijom protiv narušavanja globalne ravnoteže snaga može poslužiti ili sazdanje sopstvenog, veoma skupog i zasad još neefikasnog sistema PRO, ili, što je daleko rezultativnije, sposobnost savladavanja svakog sistema protivraketne odbrane i zaštite ruskog potencijala za odgovor. Upravo u te svrhe će poslužiti strateške nuklearne snage i strukture vazdušno-kosmičke odbrane”, napisao je.

U toj stvari ne može biti “previše patriotizma”, (aludirao je, reklo bi se, na kritike oponenata). “Vojno-tehnički odgovor Rusije na američku globalnu PRO i njen segment u Evropi biće efektivan i asimetričan. I sasvim će odgovarati koracima SAD u sferi PRO”, poručio je pisac članka.

Svet se menja, primetio je Putin. Ogromna su iskušenja da se sopstveni problemi rešavaju na tuđ račun, pritiscima silom. Nije slučajno što se već danas pronosi glas kako tobože objektivno iskrsava pitanje nacionalne suverenosti “koja ne može obuhvatati resurse globalnog značaja”. O Rusiji se u takvim hipotezama ne bi smelo govoriti.

“To znači – nikoga ne smemo dovoditi u iskušenje svojom slabošću. I baš zbog toga se ni u kojim uslovima nećemo odreći potencijala strateškog odvraćanja, nego ćemo ga dalje jačati. Doslovno on nam je pomogao da sačuvamo državni suverenitet u najsloženijem periodu devedeseih godina, kada drugih ubedljivih materijalnih argumenata, budimo otvoreni, nije bilo”, napisao je Putin. “Nije reč o militarizaciji ruskog budzeta. U suštini, sredstva koj raspodeljujemo – ona su ‘otplata po računima’ za one godine kada su armija i flota bile faktički hronično nedofinansirane, kada praktično nije bilo dostave novih vidova naoružanja”, napisao je.

Putin je pomenuo 2002, “kada je načelnik Genštaba, svakako ne od predobra života, predložio da se likvidira baza strateških podmornica na Kamčatki”. Rusija bi se samim tim lišila i prisustva svojih nuklearnih snaga u Tihom okeanu. “Nisam prihvatio takvo rešenje”, prisetio se Putin. Zatrazio je pomoć Surgutnjeftegasa i TNK. Zahvaljujući njihovim resursima baza je spasena. I upravo će ona uskoro biti matično mesto podmornica “borej”...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...