Francuska obeležila Dan Republike: Makron povlači trupe iz Afrike, počinju pripreme za “sukob visokog intenziteta u Evropi”

Nataša Jokić, Strazbur

U obraćanju svim rodovima vojske i u intervjuu posle tradicionalne parade na Jelisejskim poljima, francuski predsednik prvi put je upotrebio termin “ratna ekonomija” i najavio plan za štednju energije (Pariz, 14.07.2022 - predsednik Francuske Emanuel Makron na paradi povodom Dana pada Bastilje u Parizu)

Francuska se povlači iz vojnih misija u svojim bivšim kolonijama u Africi i strateški se okreće pripremama za sukob "visokog intenziteta" u Evropi u kontekstu rata u Ukrajini - ovako bi moglo da se sažme tradicionalno obraćanje francuskog predsednika vojci povodom Dana Francuske Republike koji je juče obeležen i vojnom paradom na Jelisejskim poljima uz učešće više od 6.000 vojnika, oklopnih vozila i artiljerijskih oruđa.

Njima su se pridružile i trupe Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske i Mađarske, kao i multinacionalne trupe NATO raspoređene u Rumuniji.

U obraćanju svim rodovima vojske i u intervjuu posle tradicionalne parade na Jelisejskim poljima, francuski predsednik prvi put je upotrebio termin “ratna ekonomija”. Precizirao je da to znači "bržu i obimniju proizvodnju".

"Sve ćemo da učinimo da bi smo uz pomoć sankcija zaustavili rat u Ukrajini", rekao je francuski predsednik.

Na novinarsko pitanje da li sankcije imaju učinka u tom pogledu Makron nije imao jasan odgovor, ali je pobrojao sve odlike zapadne politike prema ratu u Ukrajini: "Hoćemo da ga zaustavimo, ali da ne učestvujemo u njemu, da Rusija ne pobedi, a da ne dođe do svetskog rata".

Francuska u ovoj godini izdvaja 41 milijardu evra za vojsku. Ovo je, posle prosvete, drugi državni budžet.

Makron je juče najavio da će budžet za odbranu u kontekstu rata u Ukrajini biti povećan već iduće godine iako zakon o vojnom programiranju planira da on bude povećan tek 2025. na 50 milijardi evra godišnje, odnosno 2 odsto UDP - kako to uostalom i zahteva NATO pakt od svih zemalja članica.

"Naše operativne ambicije za 2030. godinu moraju biti revidirane kako bismo povećali naš kapacitet da se suočimo sa izgledima mogućeg povratka sukoba visokog intenziteta. Biće nam potrebno da prilagodimo naše planove i naše investicije i uskladimo ih sa širokom vizijom koja je u skladu  našim suverenitetom, našom nezavisnosću u donošenju odluka, našim obavezama i dogovorima sa našim saveznicima", poručio je Makron.

Makron je najavio i plan štednje energije u Francuskoj naročito tokom jeseni i zime čiji je cilj, kako je rekao, da ekonomija bude "najmanje moguće pogođena".

Francuski predsednik ponovo je naglasio da su nuklearke po njemu rešenje za energetske probleme zemlje, da Francuska ima najveći civilni nuklearni park u Evropi ali da - istina - mora sada da uvozi struju jer je veliki broj nuklearnih reaktora u remontu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...