BELA KUĆA NE VERUJE DA ĆE UKRAJINA POVRATITI TERITORIJE IZGUBLJENE U RATU

ML

Saradnici predsednika Džoa Bajdena u privatnim debatama, kako tvrdi CNN TV, razmatraju da li bi, i kako, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo da promeni definiciju "pobede" i prizna mogućnost da bi se Ukrajina mogla nepovratno smanjiti
(ilustracija, Američka tv stanica CNN, svojim omaškama nedavno je dodala još jednu, objavljujući da se ukrajinski grad Harkov nalazi na teritoriji Rusije)

U Beloj kući sve manje se veruje da će Ukrajina povratiti sve teritorije, izgubljene tokom četiri meseca rata s Rusijom. Ovaj stav, kako tvrdi SiEnEn (CNN), preovlađuje iako, istovremeno, Sjedinjene Države, kao i drugi saveznici Ukrajine, isporučuju ovoj zemlji sve veće količine sve modernijeg i efikasnijeg oružja.

Saradnici predsednika Džoa Bajdena u privatnim debatama, kako tvrdi ova televizija, razmatraju da li bi, i kako, ukrajinski predsednik Volomodir Zelenski trebalo da promeni definiciju "pobede" i prizna mogućnost da bi se Ukrajina mogla nepovratno smanjiti.

Taj pesimistički pogled, prema SiEnEnu, ne znači, ipak, da će SAD hteti da primoravaju Ukrajinu na teritorijalne ustupke radi okončavanje rata. Jer, ipak, moguće je da će ukrajinska armija u protivoafanzivi uspeti da povrati deo izgubljene teritorije...

"To, da li će im uspeti da povrate deo ili čak celu teritoriju, zavisi znatno od toga kakvu im podršku pružimo", izjavio je ovim povodom jedan od savetnika u Kongresu. U tom kontekstu je dodao da je Ukrajina tražila od SAD minimalno 48 modernih raketnih sistema ali im je dosad obećano samo osam.

SAD su prošle sedmice najavile novih 450 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, a ove sedmice očekuje saopštenje da će ukrajinskoj armiji isporučiti moderni sistem odbrane NASAMS.

Na raspoloženje u Beloj kući, prema SiEnEn-u, ima veliki uticaj i to što Ukrajincima ne uspeva poslednjih nedelja da zadrže ruski prodor u Donbasu. Dnevni gubici vojnika prelaze stotinu, a Ukrajinci troše municiju znatno brže nego što je Zapad sposoban da im isporuči.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...