Počeo samit EU: Ukrajini status kandidata, razgovori o ideji „Evrope u više krugova

N.J.

Da li će Makron moći da pokrene reforme u EU, ako - zbog loših izbornih rezultata njegove partije - ne može da ih izvede u sopstvenoj zemlji?
(Brussels, 23.06.2022 - grupna fotografija učesnika Samita EU–Zapadni Balkan u Briselu, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić)

U Briselu danas počinje dvodnevni samit šefova država i vlada 27 zemalja članica EU.

Jedna od glavnih tema evropskog samita biće predlog da se Ukrajini po vanrednoj proceduri odmah dâ status kandidata za prijem u Evropsku uniju kako je to Kijev i tražio odmah po ulasku ruskih trupa u Ukrajinu.

Prema pravilima EU, odluka o ovome mora da bude donesena jednoglasno.

Uoči današnjeg samita Evropska komisija zauzela je stav da Ukrajini treba dati status kandidata, a pre toga su to podržali i francuski predsednik Makron, nemački kancelar Šolc i italijanski premijer Dragi.

Nekoliko zemalja kao Holandija, Danska i Portugalija izrazile su rezerve, ali su stavovi usaglašeni do početka samita.

Izvori iz francuskog predsedavanja Evropskom unijom koje se sada završava, rekli su da „je politički nezamislivo da se zalupe vrata Ukrajini sada u jeku rata“ i da će šefovi država i vlada potvrditi ovu odluku ukoliko ne bi bilo izenađenja u poslednjem trenutku,.  

Učesnici samita takođe će razgovarati o tome da li Moldavija takođe može da dobije status kandidata za prijem u EU.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU razgovaraće, između ostalog i o stvaranju „evropske političke zajednice“ o čemu je francuski predsednik Makron već govorio 8. maja u Evropskom parlamentu.

Cilj ove zamisli je da okupi zemlje koje gravitiraju ka Evropskoj uniji kako bi ona sarađivala sa njima u okviru konkretnih projekata kao što su saradnja u oblasti energetike.

Reč je o donekle prerađenoj Makronovoj ideji o drugom krugu Evropske unije u koji bi mogle da uđu zemlje koje dele demokratske vrednosti sa Unijom, ali nisu njene članice.

Nije jasno, za sada, da li i u kojoj meri ostale članice EU podržavaju ovu ideju.

Posle parlamentarnih izbora u Francuskoj Makronova stranka izgubila je apsolutnu većinu u Parlamentu i time je izgubila kapacitet da ubrzano sprovodi najavljene reforme.

Francuski mediji kao dnevnik Le Parisien, najavljujući samit EU, postavljaju danas pitanje kako će Makron moći da pokrene reforme Evropske unije ako nije u mogućnosti da sprovodi reforme u sopstvenoj zemlji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...