Parlamentarni izbori u Francuskoj izmenili francusku političku scenu: Makron pao s trona?

Nataša Jokić, Strazbur

Predsednikova stranka ostala prva po snazi u parlamentu ali je izgubila apsolutnu većinu što je dovoljno da se blokiraju ili bar uspore Makronove neoliberalne reforme
(Henin-Beaumon, 20.06.2022 - pres konferencija predsednice Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen posle velikog uspeha na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj)

Na parlamentarnim izborima u Francuskoj stranka predsednika Makrona nije dobila apsolutnu većinu, iako sa 246 sedišta od ukupno 577 poslaničkih mesta ostaje prva po snazi u Parlamentu.

Ujedinjena levica je sa 142 poslanika postala prva opoziciona grupa dok je kranja desnica sa 86 poslanika na trećem mestu.

Iako prvi poslanici već stižu u Parlament u Parizu još niko ne može da kaže sa sigurnošću kakav će biti odnos snaga u novom sazivu narodnog predstavništva.

makron-karik

(Izvor: L ´Opinion)

Birači kaznili vlast?

S obzirom da partija predsednika Makrona ima samo relativnu, a ne apsolutnu većinu poslaničkih sedišta, ona je primorana da potraži koalicioni savez sa republikanskim desnim centrom.

Republikanci, međutim, nisu jedinstveni i za sada nemaju zajednički stav da li da pruže ruku Makronu „čiju sudbinu drže u rukama“, kako je rekao jedan od njih.

Čak i u slučaju da se u Parlamentu napravi koalicija između makronista i republikanaca ta relativna većina neće biti dovoljna da bi Makron lako kao sprovodio svoje neoliberalne reforme.

Daleko je 2017. godina i početak Makronovog prvog predsedničkog mandata koji počeo dobivši od Parlamenta odobrenje da svoju politiku sprovodi dekretima kako bi reforme “isle brže”.

Zbog svog monarhističkog stila dobio je nadimak “Jupiter” i “predsednik vrlo bogatih” da bi ga sada birači kaznili okretanjem ka ujedinjenoj levici (Nepokorena Francuksa, Zeleni, socijalisti i komunisti) i slabom izlaznošću na izbore (oko 47 odsto).

Paraliza Makronove nove vlade?

Udružena levica i krajnja desnica moći će da parališu vladu svaki put kada Makron i desna vlada, pokušaju da nastave sa demontiranjem javnog sektora i sprovode štednju na račun socijalne politike.

Udružena levica traži da teret štednje podnosi privatni sektor krupne industrije koja, zahvaljujući „pravničkim podešavanjima“, zajedno sa najvećim bankama, godišnje iznese iz zemlje između 80 i 100 milijardi evra umesto da ih uplati u poresku kasu (prema analizama organizacije Oksfam).

Jedina reforma koju će Makron moći da sprovede bez bure u parlamentu je uspostavljanje strožije politike prihvata imigranata. Za to će dobiti podršku krajnje desnog Nacionalnog okupljanja koje sa 89 sedišta postaje treća politička grupa po snazi.

Po prvi put u istoriji Pete republike krajnja desnica je dobila vise od 15 poslaničkih mesta što joj, prema ustavu, daje znatnu zakonodavnu važnost kao na primer da može da vodi parlamentarni odbor za finansijske poslove.

Zato se već sada govori da bi Makron mogao posle godinu dana da raspusti sadašnji saziv parlamenta, kako to predviđa izvor pariskog dnevnika Le Monde. List navodi da prema tumačenjima izvesnih stručnjaka za ustavno pravo, predsednik Makron može da raspusti novoizabranu skupštinu čak i za nekoliko nedelja posle čega bi bili raspisani novi izbori.

Kakva je atmosfera u Francuskoj dobro ilustruju naslovi u jutrošnjim novinama: „Glasači kaznili Makrona“, „Šamar Makronu“, „Da li će Makron moći da upravlja zemljom “. 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...