KONFLIKT U UKRAJINI UBRZANO PRAZNI AMERIČKE REZERVE ORUŽJA

M.L.

U Ukrajini se sada koristi čak trećina američkih protivtenkovskih rezervi raketa „džavelin“ (Javelin) i četvrtina protivazdušnih raketa „stindžer“ (Stinger)
(ilustracija, Javelin je postalo ključno ukrajinsko oružje protiv ruskih tenkova)

U Sjedinjenim Državama sve manje je rezervi oružja jer se ono ubrzano šalje u Ukrajinu, saopštila je agencija Blumberg (Bloomberg). U Ukrajini se sada koristi čak trećina američkih protivtenkovskih rezervi raketa „džavelin“ (Javelin) i četvrtina protivazdušnih raketa „stindžer“ (Stinger). A obnavljenje proizvodnje „stindžera“ tražiće čak godinu dana vremena...

U analizi se upozorava da se ne radi samo o kratkoročnim manjkovima. Vojni planeri i isporučioci oružja preferiraju, naime, isporuke velikih platformi kao što su avioni i nosači aviona u odnosu na prozvodnju jednostavnih oružja i municije.

raketa-stinger

Protivvazdušna raketa Stinger

Protivtenkovske „džavelin“ rakete smatraju se najefikasnijim oružjem protiv ruske odbrambene tehnike. Prema Blumbergu, zahvaljući njima uništeno je dosad čak 400 ruskih tenkova i više stotina odbrambenih vozila. Što se tiče „džavelina“, ako se ovim tempom nastave isporuke, njih će nestati na američkim skladištima za nekoliko meseci.

U ratu u Ukrajini iskorišćena je čak četvrtina američkih rezervi ručnih protivavionskih raketa MANPADS, tipa „stindžer“ (Stinger). Ako se korišćenje nastavi ovim tempom SAD će bez ovih raketa ostati početkom iduće godine. Njihov proizvođač Rejton (Raython) saopštio je da će za obnavljanje isporuka biti potrebna godinu dana. Američka armija je za to već odobrila 625 miliona dolara.

Situaciju komplikuju i smanjene isporuke još iz vrhunca pandemije kovida koje je i sada teško brzo obnoviti. A koncentracija u odbrambenoj industriji, komplikovana pravila za obnovu ugovora i nedostatak radnika doveli su do smanjenja broja fabrika i gotovo nikakve konkurencije među proizvođačima.

Na slabljenje američke vojne industrije upozorio je još lane Institut Ronalda Regana (Reagan) koji je posebno ukazao na nedostatak kvalifikovane radne snage, kidanje lanca u reprodukciji i nedostatke u obrazovanju zaposlenih. Institut preporučuje da američki predsednik više koristi zakon o produkciji kojim se može naložiti da prednost imaju isporuke za domaću odbranu. To je bilo već korišćeno tokom pandemije. Mogla bi se pomoći proizvodnja vojnih vozila i teškog oružja. Više vremena će, međutim, biti potrebno za rešavanje problema sa specijalnim uređajima kao što su mikroprocesori, kojim upravljaju senzori preciznih oružja.

Takođe se preporučuje da se sugeriše saveznicima u NATO da šalju u Ukrajinu svoje antitenkovske i protivavionske rakete. Međutim, rešenja za prekide u isporukama traže dublje reforme. Pentagon bi, naime, morao omogučiti da se u lancu isporučilaca pojave novi a ne samo postojeći. A, takođe, SAD bi trebalo da više dele tehnologiju sa svojim saveznicima, kao i da koriste njihove proizvodne kapacitete...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...