Neizvesnost posle prvog kruga Parlamentarnih izbora u Francuskoj: Makronisti tvrde da su Ujedinjena levica i krajnja desnica "jedno isto"

Nataša Jokić, Strazbur

Makronistička koalicija "Zajedno - predsednička većina" preti da će zemlja ući u "haos" ako u drugom krugu ujedinjena levica osvoji većinu poslaničkih sedišta
(Strasbourg, 12.06.2022 - u Francuskoj je u nedelju održan prvi krug parlamentarnih izbora)

Prema najnovijim podacima, posle prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, ujedinjena levica i makronistička koalicija “Zajedno” osvojili su gotovo isti broj glasova - svako nešto više od po 25 odsto. Na trećem mestu su, kako je potvrđeno, kandidati krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marine Lepen.

Drugi izborni krug održava se iduće nedelje.

Neki poslanički kandidati iz ujedinjene levice od jutros prigovaraju ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske da su umanjili rezultate ujedinjene levice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je da je zvanični račun tačan: ministarstvo kaže da kandidati uglavnom iz prekomorskih teritorija nisu uračunati u bilans ujedinjene levice jer nisu izašli na izbore pod nazivom ujedinjena levica - Nupes već pod drugim nazivom - "raznovrsna levica". Razlog je formalan, ali ispravan pa ga malo ko osporava. Kako je svima jasno, u suštini kada se nađu u parlamentu ovi poslanici činiće istu grupu.

Francuska nema proporcionalni sistem i zato će za konačni rezultat i raspored poslaničkih sedišta od odlučujućeg značaja biti geografija izbornih okruga. Zbog toga je nemoguće bilo šta predvideti o konačnom ishodu posle drugog izbornog kruga iduće nedelje.

Da bi osvijila većinu u parlamentu ujedinjena levica mora da dobije bar 289 poslaničkih sedišta od ukupno 577. Ukoliko bi ovaj cilj, uprkos teškoćama, bio dosegnut - levica bi prinudila predsednika Makrona da uđe u kohabitaciju, da imenuje premijera iz njenih redova i da obustavi svoje neoliberalne reforme i privatizaciju javnog sektora.

Žan Lik Melanšon, lider ujedine levice, pozvao je sinoć glasače da kako je rekao “nagrnu” na izbore iduće nedelje i iskoriste "istorijsku priliku". Izlaznost u prvom izbornom krugu juče je bila rekordno niska glasalo je samo 48 odsto od ukupno oko 48 miliona glasača. Levica računa na veće učešće glasača starih do 35 godina među kojima ima najviše simpatizera.

Što se tiče koalicije "Zajedno - predsednička većina" ona je tek posle oklevanja izričito poslala poruku svojim pristalicama da ne glasaju za kandidata krajnje desnice tamo gde moraju da biraju između njega i kandidata ujedinjene levice.

Od sinoć makronistička koalicija preko medija ukazuje da je ona jedina politička snaga sa "koherentnim programom" izjednačujući ujedinjenu levicu i krajnju desnicu kao dva u suštini ista politička ekstrema kako je to poručila Elizabet Borne, sadašnja premijerka.

Makronisti najavljuju da će zemlja "ući u haos" ako ujedinjena levica osvoji većinu u parlamentu.

Marina Lepen, liderka krajnje desnica, čiji su kandidati na trećem mestu posle prvog kruga, pozvala je svoje pristalice da ne glasaju ni za kandidata "makronista", ni za ujedinjenu levicu u slučajevim kada moraju da biraju između ove dve političke liste. "Jedni hoće da vam uzmu vaša parava, a drugi hoće da vam uzmu vaša dobra", rekla je ona.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...