Ujedinjena levica postigla najbolji rezultat u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj: „Makronistima“ izmiče apsolutna većina

Nataša Jokić, Strazbur

Ukoliko bi ujedinjena levica uspela da osvoji većinu od bar 289 sedišta, Makronove neoliberalne reforme bile bi blokirane
(ilustracija, francuzi biraju između liberalnih reformi - Makron, levo - i povećanja najniže zagarantovane zarade, penzionisanja sa 60, povratka zaposlenih u škole, bolnice, policiju - Melanšon, desno)

U prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, kandidati ujedinjene levice plasirali su se na prvo mesto sa 26,20 odsto glasova. Kandidati predsedničke liste „Zajedno“, predsednika Makrona, nisu uspeli da osvoje apsolutnu većinu i plasirali su se na drugo mesto sa 25,80 odsto glasova. 

Na trećem mestu je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje sa svojim do sada najboljim rezultatom od nešto preko 19 odsto. 

fra-izbori-melanson-12.6-

„Predsednička partija je poražena“, izjavio je Žan-Lik Melanšon, lider Francuske Insoumise i Unije levice (Nupes), pozivajući svoje trupe da „uspeju“ u drugom krugu parlamentarnih izbora. (izvor, L expres)

Pošto Francuska nema proporcionalni sistem, konačni sastav Parlamenta zavisiće od rezultata drugog kruga iduće nedelje. U njemu će se u pet stotina od ukupno 577 izbornih okruga u rivalskom odnosu naći levičarski kandidati protiv takozvanih „makronista“.

Istorijski značaj ovih parlamentarnih izbora je u činjenici da posle više decenija birači imaju mogućnost da izaberu između kandidata koji imaju ne samo različitu političku etiketu već i suštinski različitu političku ideju i politički projekat za zemlju.

Ujedinjenjem levice i Zelenih na čelu sa levičarskim tribunom Žan Lik Melanšonom u Francuskoj očigledno je pokrenuta politička dinamika.

Uprkos uspehu, rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora ne garantuju ostvarenje cilja ujedinjenje levice – a to je osvajanje apsolutne većine poslaničkih sedišta.

Ukoliko bi se to ipak dogodilo neoliberalne reforme Emanuela Makrona bile bi zaustavljene. One se tiču pre svega daljeg slabljenja države i privatizacije javnog sektora.

Posle objavljivanja prvih procena rezultata, lider ujedinjene levice Žan Lik Melanšon pozvao je birače da masovno izađu na birališta u drugom izbornom krugu iduće nedelje.

On je optužio predsednika Makrona da namerava da poveća PDV da bi došao do 80 milijardi evra „kako bi udovoljio zahtevu Evropske komisije da svede deficit na tri odsto“ (sa postojećih 6 odsto).

On je podsetio na program ujedinjene levice koji obuhvata povećanje najniže zagarantovane zarade, blokirane cene, penziju sa punim radnim stažom od 60-te godine i zapošljavanje u opustošenim državnim službama 800 hiljada ljudi.

Marina Lepen, liderka kranje desnog Nacionalnog okupljanja pozvala je birače da glasaju u drugom krugu ali je naglasila da ne podrže ni “makroniste, ni levičare” tamo gde se kandidati ove dve grupe nađu kao rivali. “Ovi prvi hoće da vam oduzmu vaša prava, a drugi da vam oduzmu vaša dobra”, rekla je Lepenova.

Konačno, Elizabet Borne, sadašnja premijerka, poručila je da je upravo makronistička grupa „Zajedno“ nosilac „koherentnog projekta“. Ujedinjenu levicu i krajnju desnicu nazvala je ekstremima. 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...