ZAŠTO JE CIA UOČI INVAZIJE NA UKRAJINU OBJAVILA RUSKE PLANOVE

Milan Lazarević

Špijunske i druge američke zbrke povodom invazije na Ukrajinu. Računarska simulacija američkih stručnjaka je predvidela brzi pad Kijeva - za 96 sati - što se nije dogodilo ni dosad i sve je manje verovatno da će se ikada dogoditi
(ilustracija, Avril Hejns je prva žena direktorka nacionalne obaveštajne službe, na poziciji koja nadgleda svih 17 obaveštajnih agencija)

Sjedinjene Države su pred rusku invaziju na Ukrajinu učinile korak bez presedana. Objavile su saznanja svojih tajnih službi o planovima Vladimira Putina i, još od decembra lane, informisale da će Kremlj to zaista i učiniti.

Glavna direktorka američkih obaveštajnih službi (pod koje potpada i CIA) Avril Hejns (Haines) prekjuče je o tome, kako je izvestila AP, govorila na konferenciji o kibernetičkoj bezbednosti i branila odluku da se svet informiše o namerama Kremlja što, inače, nije u skladu sa tradicijom tajnih službi.

Nepoverenje američkih saveznika

Nije se, međutim, radilo o tome da je američka vlada htela da unese nesigurnost kod ruske strane time što ima izvore iz blizine predsednika Vladimira Putina. Prema Hejnsovoj, razlog otvaranja ovih tajnih informacija je bilo nepoverenje američkih saveznika prema planovima Kremlja.

Računarska simulacija prognozirala je, inače, pad Kijeva za 96 sati (što se, inače, nije desilo ni dosad). Tako su rat predvidele tajne službe.

"Kada smo rekli našim političarima to što znamo, oni su to preneli i šefovima nekih saveznčkih zemalja kod kojih smo naišli na znatnu dozu skepse. Zboga toga je predsednik odlučio da sa istinom odmah izađe u javnost, računajući da će objavljivanje ove informacije izazvati konstruktivnije debate o tome šta učiniti u slučaju ruske invazije", objasnila je Hejns.

Vašington je po prvi put saopštio da je invazija verovatna još u decembru 2021. i to na osnovu satelitskih snimaka ruskih vojnika i tehnike na na Krimu i granicama sa Ukrajinom. Dalje upozorenje je usledilo u februaru ove godine. Dan pre invazije predsednik Džo Bajden je izjavio da rat samo što nije izbio. Slično je govorio i britanski premijer Boris Džonson. koji je 20. februara izjavio da Rusija sprema najveći rat u novijoj istoriji Evrope i da namerava da opsedne Kijev.

Hejnsova nije, međutim, rekla ko i iz koje zemlje nije verovao informacijama o invaziji. Na primer, francuski predsednik Emanuel Makron, po povratku iz posete Moskvi, izjavio je da ponašanje i reči predsednika Putina ne nagoveštavaju nameru da se napadne Ukrajina.

Inače, sami ruski političari i diplomati su, kako tvrdi Hejnsova, označavali upozorenja na rat kao "zapadnu histeriju i rusofobiju".

"Oštro smo odbacili kao neosnovana okrivljavanja Rusije da priprema agresiju na Ukrajinu i famu da će ruske trupe stupiti na tle Ukrajine", to je čak 23. februara, nekoliko sati pre invazije, tvrdio češki ambasador u Moskvi Aleksandr Zmejevski (Alexandr Zmejevskij) o čemu piše češki sajt Aktualne.cz

U istinitost američkih i britanskih informacija, prema ovom sajtu, sumnjao je i češki predsednik Miloš Zeman.

"Rusi nisu ludi da se upuste u operaciju koja će im doneti više štete nego koristi... Dobio sam informaciju da će invazija početi za pet dana. Vidite da se to nije dogodilo", izjavio je Zeman dnevniku MF Dnes i označio to za blamažu američke službe CIA. No, odmah po invaziji on je osudio invaziju i podržao Ukrajinu.

Zašto greše američke tajne službe

Izvesno distanciranje i nepoverenje prema američkim obaveštajnim informacijama u nekim evropski zemljama, prema agenciji AP, datira, inače, još iz 2002. i 2003. Tada su, naime, SAD obrazložile napad na Irak obaveštajnim informacijama o postojanju oružja za masovno uništavanje kojim je, navodno, raspologao režim predsednika Sadama Huseina. Takvo oružje nije se, međutim, našlo posle invazije na ovu zemlju i obaranja režima.

Prema AP, sada američke tajne službe procenjuju da li su i u čemu i zašto davale pogrešne procene pred invaziju Ukrajine. Odbor američkog senata za tajne službe je već ovim povodom pokrenuo raspravu. 

AP tvrdi da se sada govori o dve loše procene američkih tajnih službi koje se tiču volje i odvažnosti ukrajinskog predsdnika Volodomira Zelenskog, kao i osposobljenosti ukrajinskih oružanih snaga da se odupru ruskoj invaziji. I CIA je pokazivala strahovanja da će Kijev pasti pred ruskom invazijom u samo tri-četiri dana od početka rata. Avril Hejns je u analizi u maju, daljeg razvoja rata u Ukrajini, ocenila da je Putin pripremljen za vođenje dugog rata u slučaju potrebe da se ruska industrija prilagodi ratnim uslovima. Ona, ipak, ne očekuje da bi on dao naredbu da se počne sa koriščenjem nuklearnog oružja.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...