Francuska počela predsedavanje EU: Zamena državne trobojke plavom evropskom zastavom izazvala proteste

N. Jokić, Strazbur

Odstranjivanje državne zastave ispod Trijumfalne kapije izazvalo je nezadovoljstvo, ne samo među liderima francuske opozicije. Vlasti su bile primorane da diskretno skinu evropsku zastavu u noći između 1. i 2. januara daleko od pogleda i kamera
(ilustracija, Zastava EU kratko je bila sama ispod Trijumfalne kapije)

Većina Francuza proslavila je Novu godinu kod kuća, izbegavajući velika okupljanja. Mnogi su 2022.  dočekali u restoranima, uz prazničnu večeru sa čarolijama raznovrsne francuske kuhinje na stolu, nazdravljajući uz šampanjac, a pri tom poštujući stroge mere odstojanja i zabrane posluživanja za barom.

Mnogi su večerali u restoranima, a neki su proveli novogodišnju noć uz zabavni program u cirkusima u kojima su od prošle godine zabranjene životinje. Svi kabarei u gradovima širom zemlje bili su ispunjeni do poslednjeg  mesta.

Restorani otvoreni tek uoči proslave

Najčešći odgovor onih koji su se veselili u strogo zadataim granicama jeste tipično Francuski: Poštujemo mere, ali želimo i da se opustimo posle svih napora - novogodišnji izlazak nam je prilika za to.

Tek poslednjeg dana stare godine Francuzi su saznali da će restorani zaista biti otvoreni u novogodišjoj noći. Ugostitelji su odahnuli a gosti se obradovali iako im je rečeno da mogu da pevaju i igraju(?) samo sedeći.

Zvanični podaci govore da se epidemija sojem omikron virusa kovid 19 širi ogromnom brzinom i da se broj zaraženih udvostručuje svaka dva do tri dana. Ovaj soj ne puni bolnice – kako je rečeno – ali zato, paralelno, epidemija znatno jačim delta sojem – još traje.

Raste broj primljenih u bolnice zbog komplikacija. Većina njih - oko 84 odsto - zaraženi su delta sojem i nevakcinisani su – saopštile su zdravstvene vlasti.

Državne bolnice imaju dovoljno lekara ali im nedostaje medicinsko osoblje, pre svega zbog toga što su medincinske sestre i bolničari masovno davali otkaze zbog loših uslova rada. Osim toga, sve je više medicinskog osoblja na bolovanju.

Sve češće se čuju predlozi da nevakcinisani građani prihvate unapred obavezu plaćanja troškova lečenja u bolnici ukoliko se zaraze i dobiju komplikacije.

U Francuskoj je kompletno vakcinisano oko 50 miliona odraslih od ukupno 67 miliona stanovnika. Tokom tradicionalnog predsedničkog obraćanja građanima na početku nove godine, Emanuel Makron je pozvao pet miliona nevakcinisanih građana da se što pre vakcinišu. Makron je ocenio da se njegova administracija dobro snašla u epidemijskim uslovima i najavio da će 2022. godina označiti izlazak iz epidemije.

Uprkos zabrani, bilo je pokušaja masovnog okupljanja za novu godinu u Parizu, i u Alzasu – u Strazburu i Miluzu zbog čega su intervenisale snage reda.

Zašto bez francuske zastave?

Francuska je od 1. januara započela svoje šestomesečno presedavanje EU. Zbog toga je Ajfelova kula prvog dana ove godine bila osvetljena u bojama zastave EU, a ispod luka Trijumfalne kapije iznad groba neznanog junaka francuska državna trobojka bila je zamenjena evropskom plavom zastavom sa zvezdicama.

Ovo je odstranjivanje državne zastave izazvalo je brojne proteste i to ne samo među liderima francuske opozicije. Vlasti su bile primorane da diskretno skinu evropsku zastavu u noći izmedju 1. i 2. januara daleko od pogleda i kamera.  

Ministar evropskih poslova Kleman Bon uzalud je objašnjavao da je evropska zastava postavljena „samo privremeno“. Niko nije shvatio zbog čega nije postavljena pored državne trobojke kao obično. Osim toga, vlada je prekršila slovo ustava, zamenjujući „na svoju ruku“ državnu zastavu evropskom. 

Juče je pažnja bila okrenuta ka parlamentu u kome su poslanici raspravljali o uvođenju vakcinalnog pasoša, što znači da više neće biti dovoljan negativni test za slobodno kretanje već će biti neophodna potvrda o vakcinaciji.

Do 15. januara predlog novog zakona o vakcinalnom pasošu trebalo bi da bude izglasan i u parlamentu i u senatu.  

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...