Evropska komisija najavila projekat „ekoloških nuklearki“: „Zeleni pakt“ EU finansiraće atomske centrale

Nataša Jokić, Strazbur

Francuska podržava nuklearnu orjentaciju EU, dok je nemački pod-kancelar Robert Habek optužio Evropsku komisiju da se „samo tobož zalaže za zelenu politiku kako bi prikrila uništavanje životne sredine u praksi“
(ilustracija, Nuklearke munjevito izbijaju u prvi plan energetske politike u Evropi: Maketa mobilne nuklearke, prema projektu Pentagona)

Evropska komisija objavila je u noći između 31. decembra i 1. januara projekat kojim se predlaže da nuklearne centrale dobiju ekološku etiketu „čiste i održive energije“.

Ovo bi omogućilo da investitori u nuklearni sektor dobiju finansijske podsticaje iz „zelenog pakta“ EU, drugim rečima iz kase koju desetinama milijardi evra pune evropski poreski obveznici.

Evropska komisija svrstala je nuklearke i gas u ekološke izvore energije koji doprinose smanjivanju emitovanja ugljen dioksida i borbi protiv kimatskih promena.

Sve ovo, po Evropskoj komisiji, opravdava usmeravanje „zelenih finansija“ u nuklearni sektor.

Ko će platiti „karbonsku neutralnost“?

Tekst predloga ovog projekta nije konačan. Poslat je svim zemljama članicama EU poslednjeg dana prošle godine.

Ovaj tekst, već se zna, podržava Francuska koja želi da obnovi svoj zastareli i prezaduženi nuklearni civilni sektor. Takođe, on odgovara i zemljama srednje Evrope, kao što su Poljska i Češka, koje su pod pritiskom da zamene svoje centrale na ugalj.

Ovakva klasifikacija omogućava snižavanje cene ekološke tranzicije sa prljavih izvora energije na čiste i održive.

Britanski Fajnenešel tajms (Financial Times) ocenjuje da je EU na ovaj način otvorila vrata investiranju u nove nuklearne centrale za sledeće dve decenije i za prirodni gas bar za jednu deceniju.

Rojters (Reuters) prenosi da će zelenu etiketu dobijati samo oni novi projekti nuklearki koji strogo poštuju kriterijume i koji pokažu plan, fondove i mesto za odlaganje radioaktivnih otpadaka u potpuno bezbednim uslovima.  

Brisel računa da će na ovaj način dostići „karbonsku neutralnost“ do 2050. godine kako to predviđa „zeleni pakt“.

Ekološki pokreti protive se predlogu Evropske komisije koji je, po njima, više u interesu - globalno gledano - posustale nuklearne industrije nego očuvanju planete. Razlozi su poznati: Gas emituje ugljen dioksid, a nuklearke proizvode radioaktivne otpatke koji zrače četiri miliona godina i za čije skladištenje zapravo nema dobrog rešenja.  

Nemačko – austrijski otpor

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je početak francuskog predsedavanja EU od 1. januara, zagovarajući orijentaciju ka nuklearnim izvorima kao rešenju za energetsku krizu. Francuski mediji prenose da se mala grupa zemalja na čelu sa Nemačkom bori protiv svrstavanja nuklearki u čiste i održive izvore energije.

Nemačka ministarka ekologije Steffi Lmeke izjavila je da projekat Evropske komisije „predstavlja grešku“, kao i da nuklearna tehnologija „može da dovede do ekoloških katastrofa i da iza nuklearki ostaju ogromne količine visokoradioaktivnog i opasnog smeća, pa prema tome ona ne može da se naziva održivom“.

Nemački Dojče vele (Deutsće Welle) prenosi da je projekat Evropske komisije i pre objavljivanja već doveo do teških rasprava u Briselu.

„Francuska se žestoko bori za nuklearke, dok se u Nemačkoj povećao broj protivnika atomske energije posle nesreće u Fukušimi 2011. godine što je 31. decembra dovelo do zatvaranja tri od šest preostalih nuklearki“, prenosi DW.

Nemački pod-kancelar Robert Habek (Habeck) optužio je Evropsku komisiju za „pranje zelenog“ - za „samo tobožnje zalaganje za zelenu politiku kako bi se prikrilo uništavanje životne sredine u praksi“.

Austrijska ministarka za čovekovu okolinu Leonore Gevesler, takođe je kritikovala projekat, ocenivši da nuklearna energija pripada prošlosti, koja je uz to i preskupa i koja zato ne doprinosi borbi protiv nuklearnih promena.

Zagovornici gasa i nuklearki računaju na to da energija koja se dobija od vetra ili sunca nije dovoljna da bi EU u narednim godinama izbegla nestašicu energije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...