Albanija: "Provaljeni" lični podaci 700 hiljada ljudi

M.L.

Među njima su i podaci o predsedniku i premijeru, sličan slučaj se već zbio u aprilu ove godine
(ilustracija, Tirana, prestonica Albanije, glavni gradski trg)

Albansko tužilaštvo pokrenulo je u subotu istragu zbog masivne provale ličnih podataka za skoro 700 hiljada osoba, među kojima čak i predsednika republike i predsednika vlade. Na društvenim mrežama su se pojavili razni lični podaci o ljudima, o njihovim poslodavcima, visine plate, brojevima telefona...

Kako javlja AFP, pozivajući se na štampu ove zemlje, provaljeni su podaci  o zaposlenima u bankama, šefovima firmi, državnim službenicima, pripadnicima tajnih službi, vojnim licima, novinarima...."Provaljeni" su serveri nekoliko institucija, među kojima socijalnog osiguranja i poreske službe.

Premijer Edi Rama nastojao je da ubedi javnost da se ne radi "kibernetskom napadu". Napad su, prema njemu, "organizovali iznutra ljudi s pristupom databazi". Obećao je doslednu istragu slučaja. A cilj je bio, po njegovoim rečima, da se "izazove haos i nanese šteta stabilnosti zemlje".

U Albaniji je ovo drugi takav slučaj ove godine. U aprilu, uoči parlemantarnih izbora, provaljeni su podaci i upućeni  medijima o milion građana, dakle gotovo svakog trećeg žitelja zemlje. Nije otkriveno ko je ovo izveo.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...