Kina protiv optužbi da iskorišćava Afriku

M.L.

Reagovanje na okrivljavanje Kine od strane Zapada da "uvlači Afriku u dužničku provaliju“
(Kinesko-afrički forum 2021. Dakar)

Posle dve decenije davanja znatne pomoći Africi, u Pekingu se priprema revizija strategije prema ovom najsiromašnijem kontinentu. Kako javlja AFP, smanjiće se dosadašnji način pomoći, a povećaće se zdravstvena pomoć, prvenstveno u vakcinama protiv korona virusa.

U petak je kineski lider Si Đi Ping na kinesko-afričkom forumu obećao zemljama Afrike besplatno čak milijardu vakcina protiv kovida 19. Pored toga, obećao im je i 40 milijardi dolara u formi investicija i drugih finansijskih formi. To nije mala suma ali je dosta manja od 60 milijardi dolara koliko je bilo obećavano prilikom prethodna dva samita.

"Kina je postala obazrivija u odnosima sa Afrikom. Posle dve decenije velikih državnih investicija usledila je obazrivost i kočenje", komentariše britanski Gardijan (The Guardian). Delimično je to reakcija i na dugotrajno okrivljavanje Kine od strane Zapada da na ovaj način "uvlači Afriku u dužničku provaliju" i zloupotrebljava je u iskorišćavanju prirodnih izvora i kao konzumenta svojih jevtinih roba. U svakom slučaju to je, dugoročno, "pametniji potez u prilog narativu da je Kina doprinela gašenju epidemije izvan svojih granica".

U obećanoj milijardi vakcina, 600 miliona je dar, a 400 miliona biće proizvedeno zajednički u Africi. To, inače, traže i sami Afrikanci, nastojeći da ojačaju svoje zdravstvo i njegove kapacitete.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...