Mađarski ustavni sud: Imamo pravo na svoje mere ako ih nema EU

M.L.

U Poljskoj je početkom oktobra, slično, Ustavni sud odlučio da su neki članovi osnovnih ugovora o funkcionisanju Unije u sukobu sa poljskim ustavom
(ilustracija, Mađarska policija proteruje izbeglice natrag u Srbiju)

Mađarska ima pravo da primenjuje sopstvene mere ukoliko Evropska unija nije dosad preduzela adekvatne korake u zajedničkoj implementaciji pravila Unije. To je danas odlučio Ustavni sud ove članice EU.

Sud je u svom saopštenju dodao, kako javlja Rojters,  da, kad se radi o stavu vlade prema migraciji, nije razmatrao pitanje da li pravo EU ima prednost u odnosu na pravo Mađarske. Sud je razmatrao predlog vlade premijera Viktora Orbana u vezi sa odlukom Evropskog suda pravde prema kojoj je vlada Mađarske prekršila propise Unije o zašiti izbeglica time što ih je deportovala nazad preko srpske granice. Orban je ovim povodom izjavio - ako sud odluči u korist njegove vlade - da će insistirati na reformi imigracionih propisa Unije.

 "Realnost imigracije nije u Briselu nego na mađarskoj, poljskoj granici, italijanskim lukama. Moramo  rešavati probleme koji se pojavljuju i izmeniti pravila", dodao je on.

U Poljskoj je početkom oktobra Ustavni sud odlučio da su neki članovi osnovnih ugovora o funkcionisanju Unije u sukobu sa poljskim ustavom. Šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) je ovu odluku označila za "veoma zabrinjavajuću jer dovodi u sumnju i ugrožava osnove na kojima stoji zajednica 27 članova". 

Ova poljska presuda je deo nekoliko sporova o promenama koje u pravosuđu uvela tamošnja vlada. Evropska komisija zbog toga razmatra da li da u slučaju Poljske iskoristi novi mehanizam koji, između ostalog, uslovljava povlačenje sredstava iz evropskih fondova - nezavisnošću pravosudnih organa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...