Bugarska: Na izborima pobedila nova, dosad nepoznata stranka

M.L:

Na pomolu je kraj vladavine Bojka Borisova i njegove stranke GERB koja traje od 2009. ali još nije izvesno da će pobednici uspeti da sastave novu vladu
(Sofija, 15. novembar 2021. Kiril Petkov među pobednicima izbora)

U prekjučerašnjim parlamentarnim izborima u Bugarskoj sasvim neočekivano je pobedila autsajderska, novoformirana stranka  centra "Nastavimo s promenama" (PP)  na čelu sa ekonomistom Kirilom Petkovim. Ona je, kako javlja AFP, prema prebrojanih 93 posto glasova, dobila 25,46 posto glasova.

bug-petkov-vasilev

Asen Vasilev i Kiril Petkov su pokrenuli najnoviju partiju na bugarskoj sceni a bili su ministri u prethodnoj prelaznoj vladi

PP, koju su u septembru osnovala dva bivša preduzimača, diplomaca slavnog američkog Harvardskog univerziteta, dobila je oko tri posto više glasova nego favorizovana, vladajuća od 2009, populistička stranka „Građani za evropski razvoj Bugarske“ (GERB), premijera Bojka Borisova, inače, bivšeg policajca i telohranitelja bugarskih političara.

bug-borisov-glasanje

Sofija, 14.11.2021 - buvši premijer Bojko Borisov glasa na trećim parlamentarnim izborima ove godine i izborima za predsednika države

Petkov je izjavio juče da je spreman da preuzme premijersku funkciju o čemu je već počeo da pregovara sa koalicijom tri desničarske stranke, nazvanom „Demokratska Bugarska“ (DB) koja je dobila šest procenata glasova i s populističkom strankom "Takav je narod" muzičara Slave Trifonova, koja je osvojila 9,6 posto glasova.

bug-trifonov

Lider ITN, bivši televizijski voditelj Slanislav Trifonov vodi partiju "Takav je narod"

Prema analitičarima, sve ove stranke neće, ipak, moći da sastave novu vladu bez učešća socijalista koji imaju podršku od skoro 10 posto birača.

Pobednička PP je isključila svaku saradnju s dosad vladajućim GERB-om, kao i sa partijom turske manjine „Pokret za slobodu i pavdu“ (dobila je 13,7 posto glasova) koja je deset godina podržavala Borisova i njegovu stranku.

Ovi izbori su, inače, bili treći po redu ove godine – posle prethodnih, održanih u u aprilu i julu, kada nijednoj stranci nije uspelo da sastavi vladu. Da li je "treća sreća" ostaje da se vidi.

Glasalo se i na predsedničkim izborima, a aktuelni šef države Rumen Radev imaće ubedljivu prednost uoči drugog kruga.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...