Makrona optužuju da se pred izbore presvukao u Deda Mraza: Francuska vlada poklanja ček od 100 evra za srednju i nižu klasu

Nataša Jokić, Strazbur

Premijer Žan Kasteks najavio da će zbog poskupljenja goriva svim građanima Francuske, čiji je prihod manji od dve hiljade evra, biti isplaćena jednokratna mesečna pomoć od 100 evra
(Cene goriva na najskupljoj benzinskoj pumpi u Parizu, 15. septembra 2021. – RFI, objavljeno 14. oktobra 2021.)

Da je pre desetak godina neki francuski političar izjavio da srednja klasa nestaje i da je siromašnih sve više - pa da zato država treba da im pošalje čekove od 100 evra – sasvim je izvesno da bi bio optužen da je zatucani krajnji levičar, trockista i ostalo.

Francuska se sada – šest meseci uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora – suočila sa eksplozijom cena energije, goriva i sa vrtoglavim opadanjem kupovne moći.

Državni pokloni građanima

Odjednom je „intervencija države“ postala prihvatljiva i za predsednika Emanuela Makrona, inače izrazitog zagovornika neoliberalne dogme „država se ne meša u tržište“, koju kao doktrinarnu obavezu članica EU propisuje Lisabonski ugovor. Francuski premijer Žan Kasteks najavio je da će, zbog poskupljenja goriva, svim građanima Francuske čiji je prihod manji od dve hiljade evra, biti isplaćena jednokratna mesečna pomoć od 100 evra.

fra-premijer-zzan

Suočen sa porastom cena energenata i goriva, Žan Kastek najavljuje „dodatak za inflaciju“ od 100 evra (izvor Le Monde, 21.10.2021.)

Za zaposlene u privatnom sektoru poslodavci će početi isplatu ove pomoći krajem decembra, dok će ostale grupe stanovništva dobiti istu sumu u toku januara i februara. Pomoć će biti isplaćivana pojedincima, a ne domaćinstvima. Jedini kriterijum za njenu dodelu će biti visina mesečnih prihoda, bilo da je reč o zaposlenima ili nezaposlenima, penzionerima, poljoprivrednicima, zanatlijama ili samostalnim preduzetnicima – saopšteno je iz francuske vlade. Pomoć će se isplaćivati, dakle, s obzirom na prihode pojedinca a ne prihode domaćinstva.

Ovim „čekom za gorivo“ vlada pokušava da koliko-toliko oslabi udar na kupovnu moć koju je izazvao skok cena energije i goriva. Na benzinskim pumpama prošle nedelje u Francuskoj, gorivo je poskupelo za još dva centa evra, dostigavši rekordnu prosečnu cenu od 1,56  evra za litar benzina i 1,62 evra  za litar bezolovnog benzina.

Premijer Kasteks obrazložio je da bi snižavanje takse na gorivo predstavljalo „preskupu meru“ i da se vlada zato odlučila na jednokratnu pomoć koja će državu koštati 3,8 milijardi evra. Ministarstvo finansija je izračunalo da bi smanjenje takse na gorivo za samo 20 centa evra značilo daleko veći trošak za državnu kasu koji bi dostigao 10 milijardi evra.

Premijer Kasteks rekao je da je ovaj „ček za gorivo“ zapravo i „odšteta za srednju klasu“ koja nije samo pogođena poskupljenjem benzina već i inflacijom koja se izražava kroz pad kupovne moći.

„U borbi protiv inflacije, sniženje takse za gorivo ne bi bilo efikasnije (od jednokratne pomoći). Što se tiče ciljne pomoći samo onima koji svakodnevno upotrebljavaju automobile – tu meru bi bilo vrlo komplikovano uspostaviti“, ocenio je portparol vlade Gabriel Atal.

Pomoć ili podmićivanje?

Opozicija - kako sa levice tako i sa desnice - odmah se oglasila optužujući predsednika Makrona da se obukao u odelo Deda Mraza šest meseci uoči izbora.

„Srećom stižu predsednički izbori“, ironično je prokomentarisao Ksavie Bertran, predsednički kandidat Republikanske stranke desnog centra. Bertran je ocenio da je jednokratna pomoć od 100 evra „dobrodošla“, ali da nije dovoljna i da je potrebno sniziti takse na gorivo. Što je gorivo skuplje, više novca od taksi ulazi u državnu kasu. „Nije normalno da država puni kasu, dok se novčanik Francuza prazni“, rekao je Bertran.  

Jedan od verovatnih kandidata, socijalista Arno Montebur predložio je snižavanje takse na gorivo tako da cena na pumpi bude niža 10 centi evra po litru.

„Žuti prsluci“ još ćute...

Mnogi senatori i poslanici u skupštinskim raspravama ukazali su da jednokratna pomoć od 100 evra neće mnogo da promeni stvari. Sa krajnje desnice stižu kritike da vlada ne razume muke građana.

„Ludilo, vlada nam javlja da će poslati čekove od 100 evra, a svi znamo da razne takse čine 60 odsto cene goriva“, napisao je na tviteru Žordan Bardela, privremeni predsednik stranke Nacionalno okupljanje. Marin Lepen, predsednička kandidatkinja Nacionalnog okupljanja poručila je da će „samo masovno snižavanje takse na gas, struju i gorivo moći da ojača kupovnu moć“ Francuza pre nego što zima počne.

Erik Zemur, kontroverzni novinar, desni populista i potencijalni predsednički kandidat čija popularnost vrtoglavo raste, takođe se oglasio idejom da takse pod hitno treba sniziti. 

Krajnja levica predlaže da se „jednostavno“ blokiraju cene goriva. „Zašto umesto građana vlada ne traži od energetskog giganta Total da „stavi ruku u džep“, upitao je Žan Lik Melanšon, predsednički kandidat krajnje leve stranke Nepokorena Francuska, dodajući da je  Total prošle godine podelio dividende u visini od 7,6 milijardi evra

I predsednik udruženja potrošača Alen Bazo ocenio je da ček od 100 evra nije dovoljno precizna mera, tim pre što će ga dobiti i oni koji svaki dan putuju na posao automobilom jer nemaju drugog izbora, ali i građani koji vrlo retko sedaju za volan. Prvima – kako je rekao – ček od 100 evra nije dovoljan, a drugima nije neophodan.

Predsednik Makron svakako nije zaboravio „žute prsluke“ i njihove sponatne socijalne proteste koji su od oktobra 2018. tokom više meseci blokirali zemlju. Povod je tada bila najava novih taksi na gorivo. Za sada „žuti prsluci“ su ostali kod kuće.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...