Evropska komisija usvojila izveštaj o proširenju EU: Najavažnije da Srbija „normalizuje“ odnose sa Kosovom

N. Jokić, Strazbur

Pravna država i normalizacija odnosa sa Kosovom - dva ključna elementa „za evropsku budućnost Srbije“, saopštio Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje
(ilustracija, Oliver Varhelji)

Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje predstavio je u Strazburu pred članovima odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta izveštaj o proširenju EU na zapadni Balkan.

Obraćajući se evropskim poslanicima i odgovarajući na njihova pitanja on je naglasio, između ostalog, da su pravna država i normalizacija odnosa sa Kosovom dva ključna elementa „za evropsku budućnost Srbije“.

Vlada Srbije ispunila više važnih kriterijuma

Ponovio je stav da „EU nije celovita bez zapadnog Balkana“. Ocenio da se Srbija angažovala na planu reformi kako bi ojačala nezavisnost pravosuđa i da je na „dobrom putu“ kao i da bi amandmanske dopune Ustava trebalo da budu završene do kraja godine.

Srbija mora da nastavi i da ojača i reforme na planu borbe protiv korupcije, slobode medija i organizovanog kriminala. 

Varhelji je rekao da Evropska komisija u ovogodišnjem izveštaju preporučuje da Srbija otvori klaster 3 (konkurentnost i inkluzivni rast) i klaster 4 (zelena agenda i održiva povezanost). Varhelji je rekao da je Evropska komisija ocenila da je Vlada Srbije ispunila više važnih kriterijuma u ta dva klastera.

Napredak – osim u poreskim pravilima

Kada je reč o klasteru 3, ocenjuje da je napredak postignut u oblastima poreske politike, socijalne politike i zapošljavanja, industrijske politike, nauke i tehnološkog razvoja i obrazovanja, ali se ocenjuje da “nije bilo napretka u jačanju poreskih pravila kako bi se učvrstila poreska politka”.

U okviru klastera 4, navodi se da je Srbija ispunila kriterijume za otvaranje u oblasti energetike i da je napredovala na planu bezbednosti puteva i reforme železnice.

Srbija je, takođe, usvojila zakon o klimi i paket zakona u sektoru energetike, uključujući nove zakone o obnovljivim izvorima energije i o energetskoj efikasnosti.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji precizirao je da Evropska komisija podržava zajedničko regionalno tržište pod “kišobranom” Evropske unije.

Ograničeni napredak u medijima i neke akcije suprotne politici EU

U izveštaju koji je predstavio, između ostalog, ocenjuje se da je Srbija postigla „ograničen napredak“ na planu slobode medija, a da verbalni napadi, pretnje i nasilje nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost.

Navodi se i da je ekonomija Srbije u 2020. zabežila samo umereni pad jer je uticaj pandemije bio ublažen snažnim zamahom pre krize, značajnim i blagovremenim fiskalnim i monetarnim merama, sektorskom strukturom ekonomije i, u proseku, relativno blagim merama protivepidemijskog zaključavanja.

Ocenjuje da Srbija, značajno pomaže u upravljanju mešovitim migracionim tokovima ka EU i da je njena uloga u tome aktivna i konstruktivna, da pri tom efikasno sarađuje sa svojim susedima i državama EU.

Kada je reč o spoljnoj politici, Evropska komisija je ocenila da tu nije došlo do velikih promena i da je Srbija preduzela „jedan broj akcija u suprotnosti sa spoljnopolitičkim pozicijama EU“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...