Gazprom za prvih 9,5 meseci povećao izvoz gasa za 13,1 odsto

M.L.

Gazprom je objavio ove podatke usled žučnih diskusija o visokim cenama. Zvanična Moskva je više puta odbacila optužbe Zapada da zloupotrebljava položaj na tržištu da bi pogurala cena na više
(ilustracija, Do 15. oktobra izvezeno 152,2 milijarde kubnih metara gasa u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza)

Ruski koncern Gazprom povećao je u prvih 9,5 meseci ove godine izvoz gasa za 13,1 odsto. Ukupno je, kako je saopšteno iz direkcije ovog koncerna, od prvog januara do 15. oktobra izvezeno 152,2 milijarde kubnih metara gasa u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, što je 13,1 odsto više nego prošle godine.

U istom periodu Gazprom je, kako prenosi AP, još više povećao isporuke gasa na rusko tržište, odnosno za 16,6 procenta. Ukupno je u ovom periodu ovaj koncern proizveo 399,4 milijarde kubika gasa.

Gazprom je objavio ove podatke usled žučnih diskusija o visokim cenama. Zvanična Moskva je više puta odbacila optužbe Zapada da zloupotrebljava položaj na tržištu da bi pogurala cena na više. Evropa je, inače zavisna u znatnoj meri od ruskog gasa pa, prema mnogim evropskim političarima, Rusija zato zloupotrebljava tu zavisnost.

Ovogodišnja tražnja je, inače, osetno veća nego prošle godine usled oporavka ekonomija od koronakrize. Osim toga, i zalihe posle lanjske, dosta hladne zime, su prilično niske.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...