Svađa, pretnje i uvrede u Evropskom parlamentu: Fon der Lajen zapretila Poljskoj blokiranjem subvencija, a poljski premijer Moravjecki uzvratio: „EU nas ucenjuje“ i „EU nije država“

Nataša Jokić, Strazbur

Ili će Poljska poništiti odluku svog Vrhovnog suda po kojoj je poljsko pravosuđe nadređeno evropskom – ili će biti kažnjena – najavila je predsednica Evropske komisije
(Strazbur, 19.10.2021 - predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu)

Na jučerašnjem zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zapretila je Poljskoj obustavom finansijskih subvencija za ekonomsku obnovu, a poljski premijer Mateuš Moravjecki zauzvrat je optužio EU „za ucenjivanje“.

U isto vreme Holandija je na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu najavila da će tražiti blokiranje finansijskih subvencija Poljskoj na evropskom samitu u petak.

Fon der Lajen i Moravjecki došli su u Strazbur kako bi u Evropskom parlamentu učestvovali u poslaničkoj raspravi posvećenoj „krizi pravne države u Poljskoj i nadređenosti evropskog pravosuđa“, organizovanoj posle odluke Vrhovnog suda Poljske po kojoj je poljsko pravosuđe nadređeno evropskom. Poslanici glasaju danas o rezoluciji i eventualnom kažnjavanju Poljske zbog kršenja osnovnih načela Lisabonskog ugovora.

eu-moravjecki-

Strazbur, 19.10.2021 - premijer Poljske Mateuš Moravijecki na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu

Pokoravanje ili gubitak milijardi pomoći

U samom početku rasprave predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen izabrala je oštar registar, rekavši da je odluka Vrhovnog suda Poljske „nelegitimna”.  

Podsetila je poljskog premijera da Lisabonski ugovor propisuje da je evropsko pravosuđe nadređeno pravosuđu država članica, a da je Poljska ratifikovala Lisabonski ugovor 2008. godine.

Fon der Lajen je dodala da je EU do sada uložila 210 milijardi evra u Poljsku i najavila uvođenje finansijskih sankcija što znači blokiranje evropskih subvencija Poljskoj za ekonomsku obnovu.

Za sada predviđeno je da Poljska dobije ukupno 57 milijardi evra iz evropskog budžeta za obnovu od čega nešto manje od polovine u subvencijama.

Predsednica EK rekla je da „ili će odluka Vrhovnog suda Poljske biti poništena“ ili će finansijske subvencije biti blokirane. Pomenula je i treću mogućnost: Aktiviranje člana 7 evropskog ugovora kojim se predviđa kažnjavanje zemalja članica u slučaju kršenja osnovnih osnovna načela EU, ali se ne predviđa mogućnost napuštanja EU.

Evropske sudije pokušavaju da prošire nadležnost EU

„Poljska neće podnositi ni ucene, ni pretnje“, uzvratio je poljski premijer Moravjecki, naglašavajući da vrhovni zakon u Poljskoj ostaje ustav, a da EU „nije država“ iako predstavlja ogroman ekonomski i socijalni savez.

On je podsetio da su zapadnoevropske države imale velike koristi od ulaganja u poljsku privredu jer su iz novonastalih preduzeća dobijale ogromne dividende.

Moravjecki se pozvao na član 5 evropskog ugovora koji kaže da „na temelju načela dodeljivanja, Unija deluje samo u granicama nadležnosti koje su joj države članice dodelile ugovorima kako bi postigla njima određene ciljeve. Nadležnosti koje ugovorima nisu dodeljene Uniji, zadržavaju države članice“.

„Ustav je vrhovni zakon. Princip nadređenosti ne može da dovede u pitanje državni pravni poredak“, rekao je poljski premijer.

On je optužio sudije Evropskog suda pravde da pokušavaju da prošire svoja ovlašćenja, pokazujući pravničku „domišljatost“ u tumačenju odrednica Lisabonskog ugovora. 

Protiv napada na Poljsku „iz centrale“ EU

Moravjecki je rekao da Evropski sud pravde ima sve više kompetencija.

„To znači da bi zemlje – članice mogle da prestanu da budu slobodne i morale bi da slede odluke iz centrale u Briselu poslate „provincijama“.

On je rekao da je Evropski sud pravde odlučio dokle idu nadležnosti sudova država članica EU, a gde počinju naldežnosti evropskih sudova. To je ono što je poljski ustavni sud odbacio“, rekao je poljski premijer. On je dodao da je očekivao dijalog i pozvao na „ustavni pluralizam“, na dijalog ustavnih sudija koji bi zasedali u Evropskom sudu pravde.

Poljski premijer je takođe optužio Evropski sud pravde da „napada Poljsku“ i da je pri tom pristrasan. Dodao je da su i ustavni sudovi Nemačke, Danske, Francuske i drugih zemalja donosili slične odluke, ali nisu bili tretirani kao Poljska.

„Ne slažemo se sa pokušajima da se ograniči naš suverenitet. Mi kažemo ´ne´. Ako hoćete da stvorite evropsku nad-državu morate za to prethodno da imate saglasnost država i naroda“, rekao je Mateuš Moravjecki.

Usledio je gromki aplauz manjinske grupe suverenistički opredeljenih poslanika s krajnje desnice. Zatim je predsedavajući zasedanja upozorio poljskog premijera da treba da završi svoj govor prema pravilnikom predviđenoj minutaži.

„Rečeno mi je da imam 35 minuta“, uzvratio je Moravjecki.

„Nemate više vremena“, opomenuo ga je opet predsedavajući.

„Ne smetajte mi“, odbrusio je na kraju poljski premijer i nastavio da kritikuje evropske institucije. 

Kritički je govorio o energetskoj politici EU koja, po njemu, vodi u energetsku zavisnost od Rusije, kao i o politici uvođenja seksualnog vaspitanja u škole i afirmativnog prilaza LGBT grupama.

„O deficitu demokratije u EU govorimo godinama. Vidimo da se sve više odluka donosi iza zatvorenih vrata. Vidimo da moramo da kažemo ´stop´. ´Da´ univerzalizmu EU, ´ne´ centralizmu EU. Paternalistički odnos prema Poljskoj je neprihvatljiv“, rekao je Moravjecki između ostalog.

Usijana debata – najava Poljeksita?

Moravjeckog i njegovu konzervativnu vladu kritikovali su poslanici sa desnog centra, sa levice i iz redova zelenih. Svako je iznosio svoje argumente, ali su pljuštale i uvrede pa je tako Moravjecki, koji je sedeo u prvom redu u parlamentarnom amfiteatru u Strazburu, mogao u više navrata da čuje da je „lažov“ i da mu je mesto „na smetlištu istorije“.

„Obradovali ste Vladimira Putina jer Rusi hoće oslabljenu i podeljenu EU“, rekao je ironično poljskom pemijeru Martin Veber, šef najjače poslaničke grupe desnog centra – Narodne evropske partije.

Reči odbrane za poljsku vladu imali su samo suverenisti i krajnja desnica.

„Dosta više, šta god na Istoku uradimo slede samo kazne. Pravna država o kojoj govorite – to je u stvari samo sredstvo za kažnjavanje“, rekao je slovački poslanik Milan Uhrik iz grupe neopredeljenih u EP, kritikujući Evropsku komisiju.   

Debata je bila usijana i po mnogo čemu je podsećala na na spektakularne retoričke bitke sa britanskim poslanikom Faražom koje smo u Evropskom parlamentu slušali tokom više godina, a koje su se na kraju ipak završile Bregzitom – izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Mnogi se sada pitaju da li EU posle Bregzita sada čeka Poljeksit – izlazak Poljske iz EU. 

Napetost je počela da raste između Poljske i Evropske komisije poslednjih godina, od kako je konzervativna vlada pokrenula reformu pravosuđa, medija i nevladinih organizacija. EU krajnje kritički gleda na mere koje vladajućoj administraciji omogućavaju kontrolu sudija zbog čega poljsko pravosuđe gubi nezavisnost. Evropski sud pravde u više navrata je osudio pravosudne reforme u Poljskoj.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...