Mađari na granicama zadržali rekordni broj migranata

M.L.

Političari u EU nedavno apelovali na zemlje Unije da prime izbeglice iz Avganistana, zbog čega negoduju mađarske vlasti
(Ieropigi, 30.09.2021 - migranti u napuštenom vojnom objektu na grčko - albanskoj granici)

Mađarska policija zadržala je u prošli petak 750 ljudi koji su pokušali da ilegalno pređu državnu granicu. To je, kako javlja mađarska agencija MTI, novi dnevni rekord za ovu godinu. Ukupno ove godine na granicama sa Srbijom i Hrvatskoj zaustavljeno je oko 80 hiljada ilegalnih migranata i 780 vodiča i organizatora njihovog ilegalnog ulaska u Mađarsku.

Ove brojke su osetno veće nego u istom periodu lane ali, ipak, dosta daleko od rekordne 2015. kada je u Evropi kulminirala takozvana imigrantska kriza. Tada je pogranična straža zaustavljala tri do četiri hiljade ilegalnih imigranata dnevno.

Evropska unija nastoji da ove godine spreči takvu krizu ali, prema mađarskoj vladi, ne preduzima potrebne mere u tom pravcu. A mađarska vlada, kako tvrdi njen glavni bezbednosni savetnik Đerđ (Gyorgy) Bakondi, spremna je pravno i tehnički za krizu, a u slučaju potrebe i da poveća broj policajaca i vojnika kako bi se osigurala bezbednost granica.

Bakondi se, međutim, požalio na to što su političari u EU nedavno apelovali na zemlje Unije da prime izbeglice iz Avganistana posle dolaska na vlast radikalnog islamističkog pokreta Talibana.

"To je zvučalo kao nekakva dobrodošlica. A sada se sve više izbeglica našim graničarima prijavljuju da su iz Avganistana", dodao je on.

Vlada Viktora Orbana je tokom izbegličke krize 2015. izgradila 175 kilometara dugu ogradu na granici sa Srbijom i 200 kilometara, tojest polovinu, granice sa Hrvatskom. Prošle sedmice su se kod ove ograde sastali češki premijer Andrej Babiš tokom posete Mađarskoj, i mađarski premijer Orban.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...