Francuska opozvala ambasadore u Vašingtonu i Kanberi: Zar Bajden nastavlja Trampovu politiku?

Nataša Jokić, Strazbur

U vreme predsednika Trampa postalo je jasno da će SAD odustati od uloge garanta bezbednosti i zapadnog uticaja kako u Evropi tako i van nje. Parizu je sad jasno da Bajden samo nastavlja tu politiku
(ilustracija, Prva francuska podmornica klase „barracuda“ uspešno je ronila, aprila 2020.)

Francuska je na konsultacije pozvala svoje ambasadore u Vašingtonu i Kanberi, simbolično izražavajući negodovanje zbog odluke Australije da raskine već delimično plaćen ugovor o kupovini francuskih podmornica i umesto toga kupi američke nuklearne podmornice.

Australija je pre tri dana bukvalno u poslednjem trenutku obavestila Pariz o svojoj odluci, a francuska administracija je, takoreći preko medija, saznala ne samo da je ugovor o kupovini njenih podmornica raskinut, već i da  SAD  formiraju bezbednosno partnerstvo u indijsko-pacifičkoj zoni sa Australijom i Velikom Britanijom (Aukus).

“Udarac u leđa”, prokomentarisao je Žan Iv Ledrian, šef francuske diplomatije koji je u prethodnoj administraciji predsednika Olanda bio ministar odbrane.

baracuda-2-

Podmornica francuske mornarice Suffren Class - Barracuda

Australija „izdala“ poverenje Francuske

U zvaničnom saopštenju francusko ministarstvo odbrane i ministarstvo spoljnih poslova naveli su da je odluka Australije „za žaljenje“ i „suprotna duhu saradnje“. Australija je “izdala“ poverenje koje je Francuska u nju imala – kaže se u ovom saopštenju.

Dosadašnji mandat Žan Iv Ledriana na čelu ministarstva spoljnih poslova ostaće upamćen po tome što se on bavio uglavnom takozvanom “vojnom diplomatijom” što u prevodu znači - pregovaranjem o prodaji oružja u čemu je, uostalom, sudeći po statistikama, imao finansijskog uspeha.

Vođenje diplomatije u tradicionalnom smislu reči prepušteno je predsedniku Makronu koji je na samitu NATO-a u junu, a na marginama samita grupe G-7, izjavio da „Severno-atlantski ugovor nije isto što i južno-pacifički ugovor“.

U to vreme već su bili uveliko u toku tajni pregovori između SAD, Velike Britanije i Kanade o sklapanju indo-pacifičkog saveza i kupovini američkih nuklearnih podmornica.

Francuskoj kompaniji Naval group tako je izmakao već potpisani ugovor vredan 31 milijardu evra. Francusku ponudu za izgradnju 12 podmornica Kanbera je odabrala na konkursu 2016. godine. Reč je o podmornicama na konvencionalni (ne-nuklearni) pogon čiji je model izveden iz modela buduće francuske nukelarne podmornice barracuda. Prva isporuka bila je predviđena za 2030. godinu.

Francuskoj sada preostaje da se bavi pitanjem odštete iako je svima jasno da za Pariz gubitak nije toliko novčani koliko je geopolitički. Francuska je, naime, prisutna u indo-pacifičkoj zoni gde ima svoje prekomorske teritorije: Novu Kaledoniju i Polinezijska ostrva.

Francuska između SAD i Kine

U otkazivanju ugovora o kupovini podmornica mnogi analitičari vide ne samo industrijski, već i diplomatski i politički udarac Francuskoj.

Pariski Le Monde objavio je analizu po kojoj je nanesen udarac francuskom „trećem nezavisnom putu“ koji diplomatski Pariz pokušava da održi u svetu sve više polarizovanom između SAD i Kine.

Pariski Le Monde piše da su SAD i Australija u žurbi da pošalju „snažan odgovor Pekingu“. List komentariše da Evropljanima, a pogotovu Parizu, ne odgovara „američka želja da Atlantski pakt bude taj koji će se suprotstaviti vojnim ambicijama Kine“. Le Monde prenosi da je stav Pariza da “Atlanstki pakt nije južno-pacifički pakt”. List navodi da francuska indo-pacifička strategija ima za cilj očuvanje odnosa sa Kinom i da je manje orjentisana ka konforntaciji nego američka strategija u regionu.

Ovo je i za Evropljane način da izbegnu da budu taoci rivalskog odnosa između Pekinga i Vašingtona. Vašington, medjutim, odbacuje ovaj “treći put” – zaključuje Le Monde.

Konzervativni Le Figaro prenosi analizu po kojoj je Francuska sama a o stvaranju evropske odbrane “ne treba imati iluzija” jer za nju ni iz Berlina nema realne podrške.

Strateško prestrojavanje na Zapadu

Odluka Australije da otkaže već ugovorenu i delom plaćenu porudžbinu znak je, pre svega, da je došlo do strateškog prestrojavanja na Zapadu.

Ovo prestrojavanje već je najavio Barak Obama. U vreme svog predsedničkog mandata (2008-2016) on je započeo smanjivanje američkog vojnog angažmana u Iraku i Avganistanu. U vreme mandata predsednika Trampa postalo je jasno da će SAD odustati od uloge garanta bezbednosti i zapadnog uticaja, ne samo na raznim područjima u svetu, već i u Evropi.

Afera sa otkazivanjem australijske porudžbine i stvaranjem indo-pacifičkog saveza iza leđa Pariza, definitivno je razbila iluzije o predsedniku Bajdenu za koga su evropski političari smatrali da će obnoviti transatlantske odnose. Ispostavilo se da između Trampa i Bajdena postoji kontinuitet „u brutalnom odnosu Bele kuće prema evropskim saveznicima“ i da su obećanja o obnovi preko-atlantskih odnosa bila „samo reči“ - kako ogorčeno piše komentator pariskog dnevnika Le Monde.

List smatra da su se u poslednjih šest meseci nagomilali razlozi za nezadovoljstvo: Povlačenje iz Avganistana bez konsultacije sa saveznicima, održavanje zabrane ulaska u SAD za državljane EU „bez medicinskih argumenata“ i konačno „potcenjivanje Francuske“ dovođenjem pred gotovo svršen čin prilikom formiranja indo-pacifičkog saveza. 

Jednostrano raskidanje ugovora znači da Australija smatra da joj jedina trajna i pouzdana zaštita od uticaja Kine u Pacifiku može doći od SAD. Iako se u prvim francuskim analizama o tome ne govori, odluka koju je australijski premijer nazvao „promenom potreba, a ne mišljenja“ i nije toliko iznenađujuća. Australija je, naime, odavno partner u programu elektronskog obaveštajnog rada, zajedno Novim Zelandom, SAD, Velikom Britanijom i Kanadom.

Osim toga, u decembru će u Novoj Kaledoniji, za sada prekomorskoj teritoriji Francuske u Pacifiku, biti održan treći referendum o nezavisnosti. To znači da bi Nova Kaledonija mogla da se otcepi od Francuske i da francusko prisustvo u Pacifiku i zainteresovanost za ovaj region nisu izvesni. 

Smatrajući da je suočena sa geopolitičkom nestabilnošću i sa rastućom dominacijom kineske flote u Pacifiku, Australija se okrenula zaštiti SAD čiji predsednik Bajden, posle povlačenja iz Avganistana, ima za prioritet suprotstavljanje geopolitičkom i vojnom uticaju Kine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...