Vakcinalnim pasošem Makron ozakonio segregaciju u Francuskoj

Aleksandar Manić, Pariz

Makronovo obećanje da vakcinalni pasoš neće biti uveden u dnevni život nestalo je pred potrebom da se pripremi osvajanje drugog mandata
(U javnom obraćanju naciji, 12. jula, francuski predsednik Makron najavio je represivne mere svim građanima koji neće dobrovoljno da se vakcinišu protiv korona virusa)

Francuski predsednik Emanuel Makron, u svom pokušaju da sebi stvori što bolju odskočnu dasku na početku izborne kampanje za drugi mandat, 12. jula, u javnom obraćanju naciji objavio je da se uvode obavezni vakcinalni pasoši.

Ova etička, pravna i demokratska zabluda pretvorila je nevakcinisane građane u uzročnike epidemije u Francuskoj. Na taj način, Makron je napravio još jedan korak ka nedemokratskoj, bonapartističkoj i autokratskoj vladavini. Gubeći iz vida temeljnu devizu francuskog društveno-političkog sistema "bratstvo, sloboda, jednakost", istaknutu na svim javnim zgradama, Makron se odlučio za diktatorske metode.

fra-vakcina-pasos-

U Francuskoj je vakcina protiv korona virusa postala nepogrešiv dokaz o pripadanju zaslužnim građanima ili saboterima nacije

Nevakcinisani građani su uzrok svakog zla u Francuskoj

Vakcinalni pasoš će biti neophodan za sva mesta na kojima se okuplja više od 50 osoba (bolnice, klinike, javne ustanove, preduzeća, restorani, bioskopi, tržni centri, autobusi, vozovi, brodovi, avioni...), što znači da će nevakcinisane osobe biti građani drugog reda, obeleženi i bez mogućnosti slobodnog kretanja. Sličan sistem je, svojevremeno, uveo Adolf Hitler (Ahnenpass), zabranjujući slobodu kretanja nižim rasama. U III Rajhu, princip podele na podobne i nepodobne građane bio rasistički, a u Makronovom Rajhu on je sanitaran, ali cilj im je jednak – nedemokratska borba u održanju na vlasti.

Dok je Hitler spaljivao nepodobne građane čije je postojanje imalo negativan uticaj na dobrobit nacije, Makron im, za sada, uskraćuje pravo na slobodu kretanja i svodi ih na drugorazredne građane, osuđene na preživljavanje. Sasvim je legitimno zapitati se da li je počeo da smišlja i sabirne centre u koje će, iza bodljikave žice, a pod pratnjom bajoneta, da trpa ove spodobe koje uprkos Predsednikovom naporu, ruše Francusku.

Makronovo obećanje da vakcinalni pasoš neće biti uveden u dnevni život nestalo je pred potrebom da se pripremi osvajanje drugog mandata. Ne znajući kako da opravda sve promašaje u dnevnoj politici i manjak državničke vizije, ne znajući kako da prikrije svoje napore da francuskim građanima svede na minimum zdravstvenu zaštitu, zaštitu na poslu i penzioni sistem, on se okrenuo infantilizaciji čitave zemlje i čvrstorukaškim metodama.

fra-vakcina-hitler

U Hitlerovom režimu, Ahnenpass je podobnim građanima davao pristup muzejima, pozorištima, javnim zgradama, poslovnom prostoru... U Makronovom režimu Ahnenpass se zove sanitarni pasoš

Građanska punopravnost samo kroz vakcinalni QR kod

Od samog početka sanitarne krize, Emanuel Makron, čovek antidemokratskog i diktatorskog duha, prigrabio je apsolutnu vlast u zemlji koju vodi kroz Savet za odbranu i nacionalnu sigurnost. Ovo telo, sačinjeno od predsednika države, šefa vlade, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, ministra ekonomije i ministra rada, već više od godinu dana, donosi sve državne odluke u Francuskoj. Nepotrebno je reći da, u stvari, samo Makron donosi odluke, dok ostali ćute. Takođe je nepotrebno reći da Skupština i Senat, znači francuski Parlament, imaju samo dekorativnu ulogu. Državni savet i Ustavni savet, dva demokratska tela koja bi trebala da vrše arbitražu izvršne vlasti, pretvorili su se u poslušne pse aportere kojima kerovođa izdaje naređenja.

Koristi od toga su velike za Makrona. U predizbornoj kampanji, on drži opoziciju i suparnike u kosmičkoj praznini, udaljenoj više svetlosnih godina od političkog života i odluka. Potom, on je apsolutni vladar čitave zemlje u čijim rukama su sredstva represije.

Kao što je Gestapo kontrolisao dokumenta u III Rajhu, tako francuska policija ima pravo da kontroliše vakcinalni pasoš građana. QR kod, nalik Ahnenpassu nacionalsocijalističke partije, garantuje podobnost građana, njegovu lojalnost i ljubav prema Vođi. Francuska televizija, nalik masmedijima III Rajha, otišla je korak dalje u slavljenju Vođe. Neki od komentatora su zagovarali da policijske i vojne snage idu po kućama i nasilno odvode građane na vakcinaciju.

Uvođenje permanentnog vanrednog stanja je poznata metoda svih diktatora, a na to se nadovezuje da svaka individua, ako želi da postane punopravni građanin, mora da dokaže svoju ljubav i privrženost Vođi koji je otelotvorenje državnog sistema. Francuska je već stigla do tog stepena, jer se, u 24 časa koja su usledila govoru Vođe o segregaciji nevakcinisanih individua, za vakcinaciju prijavilo skoro milion građana. Njihov gest se može shvatiti kao prvi dokaz privrženosti Vođi ili kao administrativno adaptiranje nastupajućoj diktaturi. Kasnije i oni će moći, kao Radovan III, da stave vakcinalni pasoš u džep sakoa, sa QR kodom koji viri dva prsta. Ljudi oko njih će moći da kažu – Evo ide Drug Vakcinisani...

Vlast kao najteži porok

Ako iko ikada, u Francuskoj, poželi da se udalji od rajhovske diktature i poželi da neguje demokratski sistem, on će odmah shvatiti da je besmisleno uvođenje vakcinalnog pasoša. Vakcina, onoga koji se vakcinisao štiti od teških oblika bolesti, što znači da ako se nije vakcinisao, on sebe uvodi u rizičniju kategoriju. Znači, vakcina je lični izbor o kome isključivo odlučuje francuski građanin, a ne predsednik Emanuel Makron.

Potom, nezavisno od vlastoljubivih tendencija Makrona, virus korone neće nestati iz okruženja, nego ćemo svi morati da se prirodno imuniziramo i prilagodimo životu sa tim virusom, kao što živimo sa milijardama drugih virusa. Umesto zloupotrebe apsolutne vlasti, Makron bi trebao da se okrene ka informaciji i pedagogiji kakva postoji već decenijama za sidu.

Međutim, izgleda da je francuski predsednik Emanuel Makron potvrda analize vlasti koju je napisao Meša Selimović u svom romanu "Tvrđava":

"Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni, ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moći bezgranična."


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...