"Severni tok 2" proradiće ove godine

M.L.

Ovaj gasovod je predmet stalnih kritika Sjedinjenih Država koje tvrde da se time poveća zavisnost Evrope od ruskog gasa
(ilustracija, Očekuje se da će se Severnim tokom 2 svake godine transportovati do 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije u Nemačku, kroz teritorijalne vode ili isključive ekonomske zone Danske, Finske, Nemačke, Rusije i Švedske, uprkos protivljenju SAD)

Gasovod "Severni tok 2" (Nord Stream 2), koji će ruski gas dovesti u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu, biće završen u avgustu, a proradiće do kraja ove godine. S tim, kako je saopštila, računa švajcarska kompanija "Nord Stream AG" koja stoji iza gradnje ovog gasovoda. Time je potvrđena nedavna izjava generalnog direktora ove kompanije Matiasa Varniga (Mathias Warnig) nemačkom listu "Handesblat" (Handesblatt).

Varnig je izjavio da je položeno oko 98 posto cevi od ukupno 1.230 kilometara koliko je dug ovaj gasovod. Građevinski radovi biće okončani u avgustu a kompanija je postavila sebi cilj da gasovod proradi do kraja godine. Testiranje pritiska u gasovodu trajaće dva do tri meseca.

nordstream2-

Trasa gasovoda kojim se povezuju Rusija i Nemačka kroz Baltičko more

Ovaj gasovod vodi od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora i na taj način zaobilazi tradicionalne tranzitne zemlje, pre svih Ukrajinu koja je sada ključna zemlja za transport ruskog gasa u Evropu. Ovaj gasovod je predmet stalnih kritika Sjedinjenih Država koje tvrde da se time poveća zavisnost Evrope od ruskog gasa. Američka vlada je donela 2019. i sankcije protiv ovog projekta čime je u izvesnoj meri usporila gradnju gasovoda.

U ukupnim troškovima gradnje "Severnog toka 2" ruska državna kompanija "Gazprom" učestvuje sa polovinom. Druga polovina otpada na evropske partnere u ovom projektu - nemačke kompanije "Uniper" i "Vinteršal" (Wintershall), britansko-holandsku firmu "Rojal Dač Šel" (Royal Dutch Shell), austrijku OMV i francusku "Endži" (Engie).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...