Evropski paradoks: Mađarska preuzela predsedavanje Savetom Evrope dok Komisija EU najavljuje sankcije protiv nje

Nataša Jokić, Strazbur

Politička bura u EU zbog novog mađarskog zakona o zaštiti dece i porodice od homoseksualnog uticaja, preneo se i na fudbalske stadione nagoveštavajući dublja i dramatična političko-kulturna prestrojavanja na evropskom kontinentu i u EU
(ilustracija, Peter Siarto, mađarski ministar govori u Savetu Evrope)

Mađarska je u ponedeljak preuzela predsedavanje Savetom Evrope, panevropskom organizacijom osnovanom posle Drugog svetskog rata sa zadatkom da nadzire poštovanje ljudskih prava na kontinentu.

Svojevrsni evropski paradoks predstavlja činjenica da se u isto vreme Mađarska našla na udaru žestokih kritika Evropske komisije i vlada, uglavnom zapadnih država Evropske unije, zbog novih zakona o zaštiti dece i porodice od uticaja homoseksualaca.

Ministar spoljnih poslova Peter Siarto u takavom napetom kontekstu, obratio se u ponedeljak poslanicima iz 47 zemalja članica koji ove nedelje plenarno zasedaju u Strazburu, izloživši im prioritete mađarskog predsedavanja.

savet-evrope-strazbur-

Savet Evrope u Strazburu

Zaštita manjina i dece na mađarski način

Prvi među prioritetima mađarskog predsedavanja biće zaštita nacionalnih manjina. Za Mađarsku je ovo izuzetno važno pitanje s obzirom da je ona ugovorom iz Trianona 1920. godine izgubila dve trećine svoje teritorije i polovinu svog stanovništva koja se našlo u položaju nacionalne manjine u okolnim državama.

„Garancije treba da budu date nacionalnim manjinama kako bi mogle da očuvaju svoj identitet, svoju kulturu, veroispovest i svoj jezik u državnoj administraciji“, rekao je Peter Siarto (Peter Szijjarto ).

„Ne budimo naivni“, poručio je Siarto, obraćajući se poslanicima, „Čujemo mnogo argumenata u prilog višebojnog sveta (aluzija na dugine boje zastave LGBT, ali i na migrante). Kada slušam one koji ih iznose, nikada ne čujem da govore i u prilog zaštite prava nacionalnih manjina”.

U nastavku ovog govora on je potvrdio da Mađarska neće potpisati Konvenciju iz Istanbula kojom se, između ostalog, osuđuje porodično nasilje i nasilje nad ženama i čiji je promoter upravo Savet Evrope.

I dalje u duhu politike zaštite otadžbine i porodice, na koju se poziva Orbanova konzervativna stranka Fides, Siarto je dodao da se među ostalim prioritetima nalazi „naročito zaštita dece od seksualnog kriminala preko interneta“ koji je, kako je objasnio, posebno ojačao u vreme epidemije.

„Porodice i deca moraju da budu zaštićenii u stvarnosti i u virtuelnom svetu i potrebni su nam zakoni kako bismo kažnjavali tu vrstu kriminala“, rekao je Siarto.

Peter Siarto demantovao je kao fake news, upozorenja da novi mađarski zakon o zaštiti porodice i dece izjednačuje pedofiliju i homoseksualizam. Poručio je da zakon „samo kaže da su roditelji ti koji su odgovorni za seksualno vaspitanje dece sve dok ona ne napune 18 godina i ne postanu punoletna“ i da na udaru ovog zakona nije nijedna manjinska grupa u Mađarskoj „već jedino pedofili“.

Ipak u toku poslaničke debate sa Peterom Siartom, dijalozi su bili donekle dvosmisleni. Predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, Belgijanac Rik Daems bio je primoran da izvede stvari na čistac i upita mađarskog ministra:

„Da li sam vas dobro razumeo - rekli ste da niko ne može da bude diskriminisan zbog svoje seksualne orjentacije, zar ne?”. Dobio je od Siarta potvrdan odgovor i zahvalio mu.

stadion-minhen-

Stadion u Minhenu u bojama LGBT zastave

Traže kažnjavanje Mađarske

Po svom tonu populističkog spasioca i zaštitnika otadžbine-porodice od “višebojnog sveta”, Siartov govor iskače iz registra Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava svih građana. Uprkos tome, ovi novi tonovi u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, organizaciji čija je uloga da štiti ljudska prava, nisu izazvali veće uzbuđenje.

To, međutim, nije slučaj i u institucijama Evropske unije (27 država članica): Evropska komisija u ovom času zvoni na uzbunu jer su joj stigli zahetvi 13 država Unije i Evropskog parlamenta da preduzme kaznene mere protiv Mađarske. Razlog: Kršenje osnovnih evropskih povelja koje svim građanima garantuju ista prava, a koje Budimpešta u praksi ne primenjuje kada je reč o pripadnicima LGBT grupa. 

Politička bura u EU zbog novog mađarskog zakona o zaštiti dece i porodice od homoseksualnog uticaja, nagoveštava možda dublja i dramatična političko-kulturna prestrojavanja na evropskom kontinentu i u Evropskoj uniji.  

U utorak, na sastanku ministara evropskih poslova EU u Luksemburgu, mađarska ministarka Judit Varga našla se na udaru oštrih kritika zbog nedavne izmene mađarskih zakona o zaštiti dece, trgovinskim reklamama, medijima, zaštiti porodice i prosveti – sve sa proklamovanim ciljem da se zabrani „promocija“ homoseksualnosti među maloletnicima.

„Sloboda nije samo sloboda izbora, govora, udruživanja već ona uključuje i pravo odbrane naših poordica i vaspitanja naše dece… Mi smatramo da o vaspitanju dece treba da odlučuju samo njihovi roditelji“, napisala je Varga na svom nalogu na mreži tviter.

U zajedničkoj deklaraciji, 13 država Evropske unije ukazalo je da novi zakon u Mađarskoj predstavlja “flagrantan oblik diskriminacije zasnovan na seksualnoj orjentaciji, rodnom identitetu i izražavanju“ i da je navodna zaštita dece samo izgovor za mađarsku vladu.

Zabrinutost za LGBT orjentisane građane

„Duboku zabrinutost zbog stigmatizacije građana LGBT orjentacije i njihovih osnovnih prava na dostojanstvo garantovanih evropskom poveljom i međunarodnim pravom“ izrazile su Belgija, Holandija, Luksemburg, Francuska, Nemačka, Danska, Estonija, Litvanija, Letonija, Irska, Španija, Švedska i Italija. 

Ove zemlje ocenile su da novi mađarski zakon takođe gazi „pravo na slobodu izražavanja, ograničava slobodu mišljenja i mogućnosti informisanja bez mešanja vlasti kako to predviđa Povelja o osnovnim pravima EU“.

U deklaraciji se traži da Evropska komisija, kao čuvar evropskih ugovora, upotrebi sva sredstva koja ima na raspolaganju, uključujući tu i Evropski sud pravde, kako bi garantovala puno poštovanje prava EU.

Sama predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen izjavila je da je novi mađarski zakon „sramotan“.

Evropski izvori prenose da će biti još zemalja koje će potpisati tekst, ali je već sada jasno da su potpise odbili da stave Grčka i Austrija.

Stvari su otišle dotle ove sedmice da su Nemci su najavili da će za vreme fudbalske utakmice Nemačka – Mađarska u Minhenu svoj stadion obojiti duginim bojama zastave LGBT pokreta kako bi poslali protestnu poruku Mađarskoj zbog njene politike prema seksualnim manjinama.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) odbila je da to odobri obrazloživši da je „neutralna u političkom i verskom pogledu“, ali se zato našla na udaru kritika. Francuski ministar za evropske poslove Kleman Bon (Clément Beaune), na primer, kritikovao je UEFA, poručivši da ovde „nije reč o politici već o osnovnim vrednostima“.

Pre toga na utakmici Mađarska-Portugalija evropskog prvenstva u fudbalu, odigranoj 15. juna u Budimpešti, bio je zapažen jedan anti-LGBT transparent, dok su se za vreme utakmice Mađarska-Francuska na istom stadionu sa tribina čuli „majmunski krici“ - rasistička aluzija na brojne francuske igrače afričkog porekla.

Mađarska je zahvalila organizaciji UEFA na njenom odluci, ali je UEFA - da bi se odbranila od neželejne etikete Orbanovog saveznika - juče na sajtu organizacije postavila svoj grb u duginim bojama LGBT zastave.

Mađarska je već više godina pod nadzorom EU zbog redovnih povreda načela pravne države, naročito nezavisnosti pravosuđa i slobode medija. Kao i Poljska, Mađarska se našla na udaru procedure u skladu sa članom 7 Ugovora EU. Ona u teoriji može da dovede do suspenzije prava glasa ovih zemalja u Evropskom savetu koji okuplja šefove država i vlada 27 članica Unije. U praksi, ovakva sankcija je nemoguća jer je za njeno stupanje na snagu potrebna jednoglasna podrška svih država članica što je skoro nemoguće.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...