EU tužila Češku i Poljsku zbog zabrane strancima da stupaju u stranke

M.L.

U zakonu o strankama termin građanin nije nigde ograničen na državljane Češke ali u programima i statutima stranaka je, međutim, mogućnost učlanjena ograničena samo na građane Češke Republike
(ilustracija, Prag - Starogradski trg)

Evropska komisija pokrenula je danas tužbu u Evropskom sudu pravde protiv Češke i Poljske zbog toga što ne dozvoljavaju strancima u EU da stupaju u političke stranke. To je saopšteno na vebu EK.

Prema egzekutivnom organu Unije, na ovaj način ove dve zemlje uskraćuju strancima mogućnost da se kandiduju na izborima u tim zemljama, kao i na evropskim izborima, na šta imaju pravo njihovi građani.

Češka i Poljska su, inače, jedine dve zemlje u među 27 članica Unije koje strancima ovo onemogućavaju. EK je zaključila tim povodom da se radi o narušavanju osnovnih pravila u Uniji kojima se zabranjuje diskriminacija građana prema državljajanstvu.

Komisija se, inače, ovim ograničenjem za strance u Češkoj bavi još od 2012. kada je i formalno pokrenula postupak protiv ove zemlje zbog kršenja pravila EU. Češka je na više upozorenja iz Brisela  reagovala tvrdnjama da su češki zakoni u potpunosti u saglasnosti sa zajedničkim propisima Unije. Poslednji put je iz Brisela Češka upozorena na kršenje propisa Unije u decembru prošle godine. Tada iz Praga nije dobijen nikakav odgovor. Slično je bilo i u prepisci Unije s Poljskom.

Što se same Češke tiče, tačno je da se u zakonu o strankama koristi termin građanin i da nije u njemu nigde ovaj termin ograničen na državljane Češke. U programima i statutima stranaka, među kojima su sve ili gotove sve koje su zastupljene u Parlamentu (ČSSD, ANO,  KSČM, TOP09) je, međutim, mogućnost učlanjena ograničena samo na građane Češke Republike. Čak članovi ovih stranaka ne mogu postati ni stranci-državljani drugih zemalja Unije pa su oni na ovaj način uskraćeni i za pravo da biraju i da budi birani na izborima za Evropski parlament (To je zaključio i češki odmbudsman tj zaštitnik prava još 2014.)


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...