RUSIJA NEMA MILJENIKA

Ljubinka Milinčić

Verovatno je ruskom vrhu stalo da ima uravnotežen stav prema oba predsednička kandidata u Srbiji, ali je sigurno da je obojici srpskih kandidata veoma stalo do naklonosti Rusije.

Verovatno nezadovoljna što je protokolarna poseta Borisa Tadića Kremlju iskorišćena kao adut u predizbornoj kampanji u Srbiji, Moskva je uložila napore da ipak dovede u Rusiju i Tadićevog protivnika na izborima, Tomislava Nikolića, kako bi dokazala da ne podržava ni jednog ni drugog kandidata ili - da ih u jednakoj meri podržava.

 

Tako Petar Iskenderov, stariji naučni saradnik Instituta za balkanologiju pri ruskoj akademiji nauka, objašnjava činjenicu da se u utorak u Moskvi, takoreći iznenada, pojavio Tomislav Nikolić za koga se verovalo da je odustao od planirane posete, svestan da posle nedavnog Tadićevog boravka u Kremlju nema tamo šta da traži.

 

Poziv koji se ne odbija

Organizujući mu posete na najvišem nivou na kome može biti primljen jedan opozicioni političar, “Moskva je demonstrirala da ima isti odnos prema oba kandidata, a Nikolić je uspeo da nadoknadi poene koje je izgubio kad je Tadić boravio u Moskvi”, tvrdi Iskenderov.

 

nikolić i medvedev

Jučerašnji susret Nikolić - Medvedev   (foto: Balkanmagazin)

 

Nezvanični susreti radikalskog kandidata sa predsednicima oba doma ruskog parlamenta i sa predsedničkim kandidatom Medvedevim, koji su održani bez prisustva štampe, ali koje je ipak zabeležila i više puta emitovala državna televizija, u nekim krugovima u Moskvi tumače se kao izraz prave podrške jednom od kandidata. Na toj poseti insistirala je upravo Moskva, za razliku od Tadićeve posete koja je došla na inicijativu srpske strane.

 

Pozivajući se na neimenovanog saradnika predizbornog štaba Srpske radikalne stranke, “Rosbiznis konsalting” tvrdi da Nikolić, mada je usred predizborne kampanje i važan mu je svaki susret sa potencijalnim glasačima u Srbiji, “nije mogao da odbije uporno insistiranje moskovskih prijatelja” (misli se na predstavnike partije “Pravedna Rusija” koji su ga pozvali) pa je ipak došao u Moskvu. Uostalom, tvrdi se u tekstu, “Nikoliću je mnogo važnija podrška Moskve nego Tadiću koji je okrenut Zapadu, ali ipak očekuje od Rusije pomoć u rešavanju kosovskog pitanja”.

 

Dometi bivšeg ambasadora

Prema izvorima Balkanmagazina, glavnu ulogu u organizovanju posete imao je Bora Milošević, bivši ambasador Jugoslavije u Moskvi, koji je do današnjeg dana sačuvao odlične veze sa ruskim političarima i medijima koji ga stalno zovu da komentariše aktuelnu situaciju u Srbiji. Ali uloga bivšeg ambasadora značajna je samo do određene granice jer, ne sme se zaboraviti, takve posete ne mogu da dogovore pojedinci, pogotovu ne u tako kratkom roku. Sasvim je sigurno da Nikolića ne bi primio Medvedev da nije bilo političke volje sa najvišeg vrha Rusije. Pogotovu što se i ruski predsednički kandidat nalazi u predizbornoj kampanji i ne bi, sigurno, "iz čista mira" gubio svoje dragoceno vreme na prazne razgovore sa srpskim paralmentarcem.

 

Ako se susreti sa predsednicima Dume i Saveta federacije mogu smatrati saradnjom između dva parlamenta ili između parlamentarnih partija, susret sa prvim potpredsednikom vlade i predsedničkim kandidatom Medvedevim je nešto sasvim drugo. Po Ustavu, spoljnu politiku Rusije određuje predsednik države, pa je jasno da bez Putinovog pristanka ne bi bilo sureta Nikolića i Medvedeva.

 

Borba za naklonost domaćina

Zato radikalski kandidat, iako je u Rusiju stigao tek iz drugog pokušaja, može svoju posetu da smatra trijumfalnom. Za manje od 24 sata boravka u ruskoj prestonici on je uspeo da domaćinima više puta ponovi zahvalnost što podržavaju srpske napore da se sačuva Kosovo, ali i da “izrazi razočaranje što je Kremlj onako srdačno primio Tadića samo nekoliko dana ranije”. Kako tvrde naši izvori, Nikolić se požalio da je Tadićeva poseta u Srbiji predstavljena kao znak podrške Rusije kandidatu demokrata, i izrazio nadu da će njegova poseta potvrditi da se Rusija ne meša u predizbornu kampanju u Srbiji.

 

Pored sastanaka sa najvišim predstavnicima oba doma ruskog parlamenta, Nikolić je uspeo i da  prisustvuje zasedanju Komiteta za međunarodne odnose, kao i da  razgovara s Aleksandrom Babakovim, vicespikerom Dume, članom “Pravedne Rusije” koji je posle toga izjavio da je “gospodin Nikolić predstavnik upravo onog dela srpskog naroda koji uvažava suverenitet Srbije i koji je za održavanje toplih i prijateljskih odnosa sa Rusijom".

 

Izjava Medvedeva, da Nikolića “zna kao velikog pristalicu razvoja prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije”, bila je kruna ove posete.

 

Evropejstvo ne isključuje rusofiliju

Odlazeći iz Rusije, žureći na aerodrom, kandidat radikala je dopisniku Balkanmagazina izrazio zadovoljstvo razgovorima koje je vodio i uverenje da je svojom posetom dokazao kako se Rusija ne svrstava ni uz jednog kandidata već da je njena podrška principijelna i odnosi se na državu i narod.

 

Rekao nam je i da je Medvedev na njega ostavio veoma dobar utisak, pre svega time što je prijatan, obrazovan i jako dobro informisan ali i time što je obećao da će, u slučaju da postane novi predsednik Rusije, nastaviti Putinovu politiku prema Srbiji.

 

Ma koliko se tvrdilo da ova poseta nema nikave veze sa izborima, Nikolić nije propustio da kaže kako je od Mironova dobio direktnu podršku koju su zabeležile i tv kamere.

 

Da li će to zaista imati uticaja na one koji će u nedelju odlučivati ko će u sledećem periodu voditi Srbiju? Jedno je sasvim sigurno: svojim posetama Moskvi, oba predsednička kandidata pokazala su da im je veoma stalo do mišljenja Rusije. To je velika novost u postoktobarskoj Srbiji koja, iako veoma podeljena, u nedelju neće morati da se opredeljuje između Evrope i Rusije jer se konačno shvatilo da se ta dva puta dopunjuju, a ne isključuju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...